Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční

Zajímavosti k tvůrcům (3 824)

Petra Špalková

Petra Špalková

Její první muž byl divadelní režisér Štěpán Chaloupka.

Anthony Delon

Anthony Delon

Je autorem biografické knihy „Má rodina, můj příběh“.

Milan Hendrych

Milan Hendrych

Vystudoval režii na FAMU a později filmovou a televizní dramaturgii. Od roku 1950 pracoval ve Státním ústavu dopravního projektování. V roce 1956 se stal režisérem a scenáristou filmového studia Čs. drah, kde natočil přes sto výchovných, technických a instruktážních filmů. Roku 1978 odešel do invalidního důchodu. Jeho bratrem byl spisovatel Zdeněk Hendrych (1923–1984).

Nelly Pavlásková

Nelly Pavlásková

Odborná asistentka na katedře ruského jazyka obchodní fakulty. Publikovala ve Sborníku prací pedagogické fakulty v Ostravě.

Sláva Mach

Sláva Mach

Rodným jménem Pravoslav Mach byl dirigent, hudební skladatel, hudebník, sbormistr. Jeho syn Jiří Mach pokračoval v jeho šlépějích a vnučka Sylvie Škábová byla zpěvačka.

Dan Přibáň

Dan Přibáň

V roce 2024 se vydal na další výpravu, tentokrát do Mongolska, ale ne s trabanty, ale ruskými obojživelnými vozy Luaz 967.

Magda Vášáryová

Magda Vášáryová

Při nástupu na velvyslanecký post v Rakousku po změně režimu na ni čekala velmi nepříjemná povinnost, a to vyčistit ambasádu od „estébáků“. Mnoho desítek zaměstnanců s rodinami dostávali 24hodinové vypovědí a byli vyděšeni, protože byli přesvědčeni, že na ně čekají doma tresty smrti či doživotní vězení.

Michal Reitler

Michal Reitler

Český televizní producent, scenárista, dramaturg a ředitel vývoje obsahu televize Nova. Deset let pracoval jako kreativní producent České televize.

Pavla Frýdlová

Pavla Frýdlová

Historička, spisovatelka a příležitostná dokumentární režisérka.

František Šťastný

František Šťastný

Po skončení aktivní kariéry motocyklového závodníka působil nějaký čas v motoristické redakci Československé televize jako sportovní komentátor motoristických sportovních přenosů a v pořadu Auto Moto Revue (od r. 1971).

František Šťastný

František Šťastný

Jeho manželkou byla rychlobruslařka a krasobruslařka Jarmila Šťastná.

Jevgenij Vrublevskij

Jevgenij Vrublevskij

V roce 1990 absolvoval taneční učiliště v Kyjevě a Kyjevskou státní choreografickou konzervatoř. V letech 1990–1993 byl angažován v Kyjevě, v sezóně 1993/1994 v Národním divadle, v letech 1994–1998 v Ústí nad Labem a od roku 1998 v Laterně magice. Jeho manželkou je ukrajinská tanečnice Viktorie Vrublevská (*1972).

Taiči Jamada

Taiči Jamada

Byl japonský scenárista a romanopisec. Jeho skutečné jméno bylo Taichi Ishizaka. Narodil se v Asakusa v Tokiu a před vstupem do filmových studií Shōchiku navštěvoval univerzitu Waseda, kde se školil jako asistent režie pod vedením Keisuke Kinoshity. Ze společnosti odešel ve 30 letech, aby se zaměřil na psaní scénářů pro televizní dramata. Napsal takové úspěšné seriály jako Kishibe no arubamu (od r. 1977) nebo Fuzoroi no ringotachi (od r. 1983). Psal také scénáře pro film a jeviště.

Jaroslav Moučka

Jaroslav Moučka

Měl o dva roky staršího bratra Milana, ke kterému velmi vzhlížel. Byli si velmi podobní a lidé si je dokonce pletli. Nakonec se ale rozhádali, utnuli veškeré kontakty a přestali spolu mluvit. Co se mezi nimi stalo? Hercův sourozenec byl v padesátých letech vyšetřovatelem StB v pražské Ruzyni a přímo se podílel na mučení politických vězňů. Používal přitom hrůzné sadistické praktiky. Odpůrce režimu nemilosrdně mučil dlouhé dny v kuse. Patřil k nejobávanějším „náčelníkům“ totality. Dokonce v StB zavedl soutěž v délce výslechu. Vyhráli estébáci, kteří vězně vyslýchali čtyřicet dní nonstop. Byl to také on, kdo si vynucoval přiznání v procesu s Miladou Horákovou. A to pro Jaroslava, byť byl přesvědčeným a zarytým komunistou, bylo přes čáru. „Měl jsem bratra strašně rád. Ale když jsem se dozvěděl, co dělá... Přestal jsem s ním mluvit. Bylo to těžké rozhodnutí... Celá ta léta, když byl nahoře, se o nás nezajímal.“

Otomar Dvořák

Otomar Dvořák

Je český spisovatel, novinář, scenárista, textař, publicista, dramatik a příležitostný herec, který byl členem Obce spisovatelů a manželem výtvarnice Evy Zajícové.

Reklama