Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Drama
  • Akční

Recenze (1 545)

plakát

Tísňové volání (1985) 

Zápory: 1. Necharismatická koule Vinklář, která zasypávala svoje okolí neuvěřitelně patetickými kydy. Navíc se ukázala jako velmi nehospodárné těleso, na vyprodukování jednoho kecu do sebe musela natlačit minimálně dva chleby se salámem, takže žrala od začátku až do konce. 2. Nejasný konec. Byl ten někdo zapíchnutý, nebo jenom popíchaný? Klady: 1. Film ukazuje, že socialismus byl daleko horší než to, co u nás máme dnes. Vládla tady daleko větší kriminalita - během jednoho večera řeší Vinklář and comp. znásilnění, vraždu, přepadení, loupež, vandalství. Ulicemi, diskotékami a hotely se potulovala všelijaká individua, od tvrďáckých vymydlených punkáčů přes hambaté tanečnice s liliputem až po prostitutky. 2. Největším kladem je oněch pět závodních cyklistů, kteří se na začátku filmu na pár sekund mihnou... a to je pro mě dostatečným důvodem, aby toto dílo dostalo pět hvězdiček. A je to od csfilmu doopravdy moc hezké, že dávají takové tématické snímky k právě probíhající tour de france.

plakát

Zlaté dno (1942) 

Tenhle film by se možná hodil Baťovi coby výukové video pro prodavače, ale rozhodně se nehodí k pobavení obyčejného diváka. Burianovi a zvláště pak Ferbasové vážnější poloha vůbec nesedla, jejich dia- či monology tahají za uši. Ále tak možná ten film tak hrozný není, chyba třeba bude ve mě. Na svojí obranu musím říct, že když se člověk vrátí otrávený z práce a jeho životním snem je nepracovat, jen se válet, začne si měřit krevní tlak, aby zjistil, jak se ta nenáviděná dřina podepisuje na jeho zdraví a k tomu si pustí televizi, kde na csfilmu Burian lamentuje, že bude dál makat, že do důchodu ne a nepůjde, protože by nevěděl, co dělat a ukousal se nudou, tak si potom i za normálních i nenormálních okolností zcela flegmatický člověk musí kupovat tlakoměr nový, protože jeho tlak dosáhl hodnot nevídaných a neočekávaných ani výrobcem onoho přístroje. Nehledě na to, že si musí zajít na ušní, protože ta nafukovací guma, co se při měření dává na paži, se při bouchnutí nechová zrovna nejtišeji. No a dál... jak vidím, spousta komentátorů tu vypocuje moudro, že jako "řemeslo má zlaté dno". To je možná pravda, ale odkdy je obchod řemeslem? Si pletete pojmy né? Naopak, řemeslem by se dalo nazvat to, co dělaly ty zkrachovalé Burianovy děti, když stavěly baráky. Ovšem vzhledem k tomu, že neuspěly, je poučení z filmu to, že řemeslo má dno pěkně bahnité, lepší je zabývat se něčím tak neproduktivním a zbytečným, jako je obchod.

plakát

U svatého Matěje (1939) 

Za přitroublý moralistický závěr musím jednu hvězdu sundat. Že prej "jen z poctivě vydělaných peněz může mít člověk radost", pch, takový nesmysl. Naopak, nejvyšší blaho přeci člověk zažívá, když se dívá na hromadu zlaťáků a říká si, takové bohatství, a přitom jsem neztrácel čas jeho vyděláváním! Jaká rozkoš je říct, místo makání od nevidím do nevidím jsem dělal samé užitečné věci, sportoval, vzdělával se, dloubal se v nose či psal komentáře na čsfd, a přesto nevím, co s penězma! No a za druhé, chudák Brabenec si neuvědomil, že ty peníze mu jen tak náhodně do klína nespadly, naopak je získal jen a jen díky svému talentu, s jakým šikovně fláknul milionáře. Takže je získal díky poctivé práci. A že ta práce trvala pár sekund? No a? Mi to připomíná ten starý vtip o pacientovi, který se u zubaře rozčiluje, že za minutový zákrok má platit tisícovku. A zubař odpoví, no jestli s tím máte problém, tak vám ten zub budu trhat klidně dvě hodiny!

plakát

Na stojáka: Best of Richard Nedvěd (2011) (pořad) 

Nedvěd se mi zdál skvělý až do doby, než jsem se dozvěděl, že ty scénky téměř doslova obšlehnul. Jako plagiátorství mi obecně nevadí, takové tričko adidos se čtyřmi a více pruhy je kolikrát hezčí než originál, ale u duševních děl mě štve pěkně. Nedvěd se tím ponořil do bahna, ve kterém se už válí Kavalčík s tou svojí ukradenou mikrovlnkou. Nicméně jednu hvězdu mu dám, za prvé jsem se díky němu dostal k Amazing Jonatánovi, a za druhé, oceňuju kvalitu a přesnost jeho překladu z angličtiny, by se mohl živit jako tlumočník.

plakát

Na stojáka: Best of Lumír Tuček (2011) (pořad) odpad!

Tuček je typickým příkladem, jak rodiče dokážou svému dítěti zničit život. Malý Lumír si někde přečte "nomen omen", začne si o sobě myslet bůhvíco a vrhne se na uměleckou dráhu, ačkoli pro ni nemá sebemenší předpoklady. Jo jo, kdyby se jmenoval Pepík nebo Václav, na kariéru baviče by ani nepomyslel a mohl si spokojeně popelařit až do důchodu, protože s takovým jménem by zkrátka nic jiného dělat nemohl. A co je horší, Tuček je ztělesněním přísloví, že neštěstí nechodí samo... Jako by nestačila jen jeho trapnost, ještě si v některých výstupech vezme na pomoc manželku.

plakát

Hrdinný kapitán Korkorán (1934) 

První část filmu až do příjezdu Buriana do lázní skvělá, pak tempo poněkud upadá. Film jsem viděl už kdysi, a pamatuji si, jak mě nadchla hříčka předek x zadek (od té doby jsem ve všech činnostech zásadně začátečníkem , v žádné nechci dospět ke konci. PS: Vzhledem k přílivu umírněných muslimských uprchlíků do Evropy důrazně doporučuji všem, kdo film ještě neviděli, aby tak urychleně udělali. Neboť se dá předpokládat, že tito lidé se stejnou přizpůsobivostí, s jakou např. ve Švýcarsku požadovali změnu státní vlajky (neboť je ten kříž uráží), budou u nás požadovat: a) změnu státní hymny ze Škroupovy hudby na pětiminutové ticho, neboť islám muzicírování zakazuje b) v Praze odstranění sochy sv. Václava v poloze na koni a její nahrazení sochou padesátiletého Mohameda a devítileté Aishy v poloze na koníčka c) vystřižení Buriana z tohoto snímku, neboť jméno jeho postavy uráží nejposvátnější islámskou knihu.

plakát

Dáreček (1984) (studentský film) 

Nenadchne, nezklame, prošumí, vyšumí... Jinak podobně jako mnozí marně hledám v tomhle díle Dejdara. Buď tam vůbec nehrál, anebo přesvědčivě ztvárnil toho dupajícího kolemjdoucího, ze kterého byly vidět jen boty.

plakát

Lovci skalpů (1968) 

Celou dobu jsem si myslel, že s tím označením "komedie" se čsfd poněkud sekla, až do chvíle, kdy nastala závěrečná bitka mezi ..... a ...... (abych nebyl označován za kazitele, tak jenom naznačím... první písmena jmen účastníků připomínají anglický výraz pro krev. Jak příznačné!). A musím tedy uznat, že to vzájemné mlácení byla komedie náramná, skoro až přecházející ve frašku, parádně jsem se nebavil, takže ubírám hvězdičku. Snímku by slušela i nálepka "psychologický", neboť nádherně ukazuje jeden způsob, jak se vyrovnat s hendikepem. Proč asi plešatý hlavní padouch skalpoval kohokoli, kdo se mu dostal do ruky? Asi ani nemusím odpovídat, prostě proto, že se snažil všechny kolem dostat do stejného neštěstí, v jakém byl on, místo aby to řešil po chlapsku kulkou do (své) hlavy, popř. druhým, poněkud zbabělejším způsobem, který využil Sam Hókins ve Vinetůovi, totiž že by si zakoupil či někde čórnul vkusnou paruku. Jinak film trpí dost tím, že se v něm nevyskytuje postava, která by vzbuzovala sympatie. O plešatém padouchovi není třeba mluvit, Burt Lancaster byl taky pěkný lupínek, ovšem nutno uznat, na 58 let vypadal skvěle. Já mám takovou teorii, že to bylo díky jízdě na koni - jednak došlo, jak my odborníci říkáme, k horizontální ztrátě vrásek (zkrátka se na obličeji neudržely, tím natřásáním z tváře popadaly a rozprostřely se dole na poušti, kde nikomu nevadí). No a pokud jel rychle, došlo k takzvané vertikální ztrátě vrásek, zkrátka je nechal daleko za sebou, kde vytvořily stínového Lancastera, z dálky a i z blízka připomínajícího notně zkušenou indiánskou babičku. No ten černoch mi přišel protivný až na půdu, ok, ok, omlouvá ho, že prošel mnoha utrpeními, takže se naučil být notně plastelínový, aby přežil. No a ta dáma by byla tak přinejmenším desetipivová, podle stupnice mého známého, který ženy dělil podle toho, kolik by musel vypít piv, aby mu připadaly krásné. Hm, teď jsem se nad sebou zamyslel a zastyděl jsem se... za prvé jí bylo už 48 let, a na ten věk nevypadala zase tak špatně, a navíc to byla jediná žena ve filmu, takže bych si jí měl vážit víc.. ok, beru zpět!

plakát

U Haliny v kuchyni (2014) (pořad) 

Pořad bohužel hodnotit nemůžu, protože jsem ho nikdy neviděl... Snažil jsem se, ale k Halině do kuchyně jsem se prostě nevešel :(((((