Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (4 237)

plakát

Krásné bytosti (2022) 

Sígři z Islandského sídliště ala další pochmurný a drsný Sever. Film o přátelství a o udržení si přátelství během extrémních situací. Tu se dostáváme k hlavnímu představiteli Balli. Šikanovaný ve škole, ignorovaný doma, žijící ubohý život ve špíně, kterého z lítosti vezme pod svůj gang mladý Addi, jehož přerod během filmu je neskutečný. Addi se chová racionálně a dospívá, Konni je rváč a největší šmejd a Siggi je takový podivín do počtu. Sledujeme problémy dospívajících jak se vydávají na bláznivá dobrodružství a je to syrové, naturalistické, nepříjemné, ale místy i srdceryvné a smutné. Film staví na skvělých dětských hereckých výkonech, silném sociálním komentáři, nehezkém prostředí Reykjaviku plné podivných existencí a sociálně slabších rodin. Film se nebojí šikany, násilí, rvaček, drog a dokonce došlo i na znásilnění kluka klukem ( Deliverance ! ) rozhodně jde tedy o silnou podívanou, která nenechá jen tak někoho chladným. Finále je šokující jak se k daným filmům patří. 8/10.

plakát

Boj o budoucnost (2022) 

Hong Kong zkouší průlomový vstup do Big budget CGI Sci-Fi průmyslu a zatím na to bohužel nemá ( Hollywood je úplně jinde a Jížní Korea taktéž), ale jako vysněný projekt Louise Koo to dopadlo minimálně OK. Máme rok 2055, kde planetu zasáhla přírodní katastrofa ( Co musím pochválit je docela originálně pojatý koncept apokalypsy). Meteorit zasáhne futuristický Hong Kong teď známý jako B-16 district, kde se také vynoří obrovská mimozemská rostlina s názvem Pandora způsobující devastaci všude okolo. Skupina vojáků je tedy vyslána na misi zachránit svět. Z herců potěší Louis Koo, Sean Lau i Nick Cheung, což jsou hong kongští herečtí veteráni. Rozpočet na americké dolary byl okolo 56 mega, takže by to chtělo minimálně trojnásobek, aby CGI vypadalo úhledně. Takhle je to trochu CGI mess a občas to nevypadá úplně hezky, ale našlo se tu pár fajn akčních sekvencí. Nejlepší mi přišla v nemocnici, kde došlo na zajímavé alien creatury a tam to mělo i trochu temnější atmosféru. Je tu docela různorodý výběr protivníků. Jsou tu rostliny, alieni, roboti i různé mechanické stroje a ty vypadají překvapivě dobře. Akce je tu dost, má to spíše nádech videohry než filmu. Je to jedna dlouhá akční mise, kde se to neustále řeže ( když došlo na Bayové slowmotiony, tak ty vypadaly cool). Je to taková akční klukovina s nádechem Terminátora a Tomorrow War s efekty, které balancují mezi hrozné, ucházející a slušné. Já radši přízemnější akci s lidmi, noži a sekery, z robotů a mašin jsem už nejspíš vyrostl, ale své fanoušky si to najde. 55/10.

plakát

Supernova (2019) 

Poláci servírují další nepříjemné realistické Drama, které se s divákem mazlit nebude. 3 muži, jedno místo a jeden tragický event, který změní život všem zúčastněným. Arogantní politik přejede v polském vidlákově mamku s 2 dětma, která zrovna utíká od svého ožralého muže a dusná noční můra může začít. Realisticky natočený debut o tom, jak pro jednoho člověka daná situace znamená zničený život, pro druhého smrt a pro třetího jen dopravní zácpa. Policie je zde trochu neschopná a vizuálně jdou znát nedostatky, ale to se dá přehlédnout. Nepříjemná atmosféra se brousí celým filmem, je to velmi autentické a máte pocit, že stojíte v davu před nepříjemnou nehodou. Jakmile na místo činu vtrhne opilý manžel je o problém vystaráno a jeden okamžik, dalo by se říct i zvrat je tu hodně nečekaný. Dobrý realistický a nepříjemný film, který není pro slabší povahy. 7/10.

plakát

Accident Man 2: Zabijákova dovolená (2022) 

Adkins je zpět v béčkovém tarantinovském hávu. První díl mám hodně rád a druhý díl má lehčí nedostatky, ale pořád jde o velmi zábavné akční béčko řízlé černým humorem, které na mě platí. Scott Adkins bude mít tentokrát za úkol porazit slavné světové vrahy, do toho ochraňovat nevděčného syna mafiánského bosse a zachránit život svému jedinému příteli. Toť k ději, o ten tu stejně moc nejde, ale i tak na poměry béčkových filmů je dostatečně poutavý a točí se kolem fajn témat. Líbilo se mi, že Adkins má doma najatou číňanku, která ma za úkol ho vždy nečekaně doma přepadnout, aby nevyšel ze cviku   Je tu zajímavé představení jednotlivých protivníků, má to trochu nádech Tekkenu, každý jeden nepřítel tu má nějaký svůj dějový background a každý vyniká něčím jiným, to mi příjde strašně cool. Gore je tu méně než v jedničce tuším, ale to něco málo dokáže potěšit, přišlo mi , že ubylo i zlomených končetin, ale choreografie je určitě vymazlená. Nejlepší je Klaun a Ninja v závěru- to jsou rozhodně fighty s kultovním potenciálem, které nepostrádaly nic. Musím vychválit i parádní hlášky, ten film skvěle funguje i jako Komedie a několikrát jsem se opravdu smál nahlas. Adkins v téhle sérii objevil svůj skrytý talent vtipu a trousí to tady s pěknou kadencí, což mi přišlo zkrátka fajn. Mám rád tyhle akční béčka a tohle vyniká humorem, stylem i provedením. 75%

plakát

Trol (2022) 

Roár Uthaug je šikovný rutinnér, který točí zábavné filmy a akci má v paži a potvrzuje to i zde. Troll je sympatická epická podívaná, která je podána seriozněji než třeba Americká Godzilla, ale zároveň jde dle osvědčené šablony typické pro Monster katastrofické filmy a já si moc ani nedokážu představit, jak by to šlo udělat jinak a lépe. V horách se probudí pradávný Troll a zpočátku tomu nikdo nechce věřit, dokud Troll na kameře není, tak tu skvěle funguje atmosféra a strach z neznáma ( kamerové záběry, chaos a panika utíkajících lidí, zatímco na ně padají balvany vypadá realisticky a nepříjemně zároveň) až bych si dokázal představit celou látku v hororovém hávu. Do vládní porady je tedy povolána expertka přes fosilie, aby pomohla problém vyřešit. Líbilo se mi, jak to všichni vnímají jako mezinárodní problém, který je potřeba akutně řešit a netřeba to brát na lehkou váhu, tohle ve filmech zkrátka miluji byť nikdo se zatím nepřiblížil poradě z Černobylu. Je tu hezky vidět obliba Norů k přírodě, přírodním katastrofám i skandinávské mytologie a toho zde dostanem opravdu ve slušné míře. Líbilo se mi, že hledali Trollovy slabiny skrz pohádky a legendy. Troll má perfektní CGI, tady si nikdo na CGI bordel stěžovat nemůže, vypadá to realisticky a velmi přijatelně. Akce je velkolepá, postavy jsou sympatické, atmosféra solidní a zafungovaly i emoce, takže já se opravdu velmi dobře bavil. Uthaug did the job again. Smutné, že někdo naivně čekal zas a opět další intoušské drama a ambiciózní útok na oscary, but Not this time bi*ches. 75%

plakát

Médium - Pilot (2022) (epizoda) 

Zatím nejlepší pilot letoška!! Okamžitě zaháčkovaný do sedačky. Je to brutální, je to akční, má to skvělý vizuál, top simulace, fajn postavy, zajímavý svět, je to chytrý a zároveň trochu děsivý. Tohle je žrádlo no.

plakát

Lidi, které nesnášíme na svatbě (2022) 

Průměrná vztahová komedie z Amazonu, která splňuje kvóty ještě přísněji než Netflix, takže xenofobům dá pořádně na frak. Trochu mě zklamal fakt, že se film neodehrává na svatbě, já se těšil na hodinovou svatbu plnou nepříjemných lidí, kde se posere, vše co může, protože Svatby mívají dobrý potenciál k zábavě, ale tohle je spíš o přípravě na svatbu a o rodinných vztazích. Krom Kristen Bell tu není nikdo známý, takže jde o druhořadou komedii, ale občas se zasmát dá. ( Gay trojka byla vtipná, ale měla ještě větší potenciál) a vtipná je místy Kristen Bell, byť se chová jako typická ženská a tím si i ztratila mé sympatie. Američané už neumí dělat komedie tak dobře jako Evropa a to platí už dobrých pár let. 55%

plakát

Moje jméno je Vendetta (2022) 

Průměrný Revenge flick z Itálie. Italové se málokdy vyšvihnou s dobrým filmem, nemají to v ruce tak dobře jako Španělé či Francouzi, takže se velké zázraky rozhodně čekat nedaly. My Name is Vendetta jede dle té nejklasičtější šablony revenge subžánru a nesnaží se žánr něčím obohatit. Máme tu bývalého mafiána ze Sicilské mafie, který chce začít nový život s rodinou na venkově, ale jakmile jej dcera vyfotí a dá na instagram upozorní tím své staré známé, kteří se ihned chopí šance a zavraždí mu manželku se švagrem. Vezme dceru sebou a jde vykonat řízný revenge na všech. Toť k příběhu. Potěší, že hlavní hrdina není žádné nemehlo, ale drsný borec, kterému se revenge bez problému dá věřit což je v tomhle žánru hodně důležité. Technicky je to navíc dobře obstarané, takže i slušný vizuál nemůže urazit a akce je celkem dost, jen je taková tuctová, není ani příliš moc brutální- což trochu zamrzí, protože násilí je to jediné, čím mohl tenhle snímek zazářit, ale i v téhle rovině zůstal na půl cesty. Mám tyhle žánrovky rád, takže jsem se relativně bavil, šlape to a viděl jsem už horší zástupce, ale na druhou stranu kdo má nakoukáno, tak tohle může bez problému skipnout. 5/10.

plakát

Gongjo 2: Inteonaesyeonal (2022) 

Těšil jsem se na tenhle sequel, ale nejsem až tak spokojen jako u jedničky a možná za to může i změna režiséra. Vizuálně je to opět samozřejmě na úrovni, takový ten korejský kvalitní standard, na který jsme všichni zvyklí, herecky super, k ústřední dvojici přibyl sympaťák Daniel Henney a povedl se záporák Jin Seon-kyu, který je dobře zapamatovatelný díky svému nezvyklému image. Akce je opět slušná, ale tentokrát ji je docela málo a hlavně ubyly pěstní souboje, což mě celkem mrzí, nový režisér má zřejmě radši přestřelky. Úvodní přestřelka v ulici je velmi intenzivní a dokáže nalákat, byť PG-13 ( což opět nechápu, proč JK natáčí akčňák s dětským ratingem) a poté následuje téměř hodinový klid, kde se film soustředí na děj, který mi nepřišel až tak zajímavý a humor mě opět hodně míjí, tomu na chuť u Asie nepříjdu nejspíš nikdy. Zlepší se to při finále, kde došlo na slibovaný fight, který měl naštěstí všechno ( pěsti i nůž) a patří k highlightu filmu, ale na vyšší hodnocení to nestačí. Bavil jsem se, je to fajn oddechovka, ale aby se mé chutě ukojily, musel režisér přidat na plynu. 65%.

plakát

Pro tvé dobro (2017) 

Příjemná španělská komedie, která těží ze svěžího nápadu. 3 Švagrové se rozhodnou zničit vztah svým dcerám, protože nejsou spokojeni s výběrem jejich nového přítele a tak vymýšlí různé nástrahy jak jim vztah překazit. Postavy otců jsou zahrány vtipně, dcery jsou sympatické, má to feel good atmosféru i dojemný konec na závěr. Celkově velmi příjemná podívaná. Gagů bych si dokázal představit ještě více, Francie v tomhle směru umí zasáhnout bránici více, ale bavil jsem se velmi příjemně. 7/10.