Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (702)

plakát

Zabít člověka (2014) 

Obávám se, že ony palčivé otázky, které si tady mnohdy komentující kolegové pokládají asi pramení z toho, že moc (rape &) revenge filmů neviděli, protože já už jsem je měl na podesáté všechny zodpovězené. Filmu nejde upřít jistý formálně nový náhled na věc, který mj. ukazuje, že přerod z oukropečka, jemuž znásilnili dceru, na zabijáckou mašinu s brokárnou může být poněkud složitý, když zrovna nejste Charles Bronson. Lze si vážit i ztvárnění upachtěnosti jeho počínání naznačující, že naplnit v reálu název filmu není ani čistě technicky úplně snadné. Absence jakýchkoliv emocí, katarze, gradace či poselství dělá ale z filmu jen vyprázděný záznam situace, který při otřepanosti tématu vede k totální laxnosti diváka. Hoši, ty starý Řekové to s tou výstavbou dramatu nevymysleli špatně! Tvl to je dneska nějakej trend bezemoční kinematografie nebo co? V roce 2015 už stejně nikdo žádný zásadně nový formy nepřinese, takže jestli mám vítat bezemoční a bezkatarzní R&R drama, velmi se těším na nevtipné komedie, asexuální eroťáky či neděsivé horory.

plakát

Tichý křik (2014) 

Ženský jsou ču**ci aneb bába na houbách. To co začíná jako trendy nasnímaná a nasvícená podnětná jízda do hlubin podvědomí a exkurz do palčivých otázek života, smrti, smíření, partnerství či rodičovství, záhy končí jako iritující storka o irující dobře situované ženštině, přičemž o tajemstvích její motivace si můžeme nechat jen zdát (šovinisti významně zvedají obočí a kritici Západu už asi rovnou výskaj a mně se vybavuje Schmitzer ve Vorlově Gymplu lkajíc na povrchní konzumující studenty: "Válku, totalitu na bábu" nebo pod kořen s ní). Ze všeho toho nabízejícího se myšlenkového kvasu pak nakonec zůstává ono poněkud otřepané, narodíš se, žiješ a umřeš sám. Nic proti l´art pour l´art, ale to by ten art musel být asi trochu lepčí. A závěrem snad jen díky, že poměrně zajímavá psychologická hra na les, vodu a dům nebyla vyspoilerovaná kompletně.

plakát

Operace nebrat vězně (1987) 

Céčková strašlivost, kterou do ČR přivezl céčkový VHS label Inter Bohemia. Rarita takového řádu, že není ani na IMDB, asi proto, že to má parametry home videa. Krpatý agent Turk s poctivým panděrem a vizáží souseda Kutila Tima je akční hvězda takového kalibru, že člověk ještě vděčně vzpomíná na Rona Marchiniho.... BTW zajímavá pavučina cesty mé mateřské kopie, jednou to pustíš a už to má kde kdo. Kluci koukejte na to taky někdy ;)

plakát

Vesmírná mise Delta (1984) 

Jistě, že na dobu a místo vzniku je to svým způsobem překvapivé, ale na druhou stranu Rumuni oproti předpokladům filmy docela točili a ne úplně neobratně, což dokládá především u nás dobře známý Sergiu Nicolaescu. Delta není vůbec špatná, ale třeba ve srovnání s Lalouxem je to dětská hříčka, navíc graficky především co se týče figur ne úplně zdařilá. Stejně vyzní i srovnání s ČR, protože třeba takoví Šorel s Kobíkem tlačili jinak na pilu, i když bohužel ti své obrázky nikdy nerozpohybovali. Ale abych jen nekritizoval, je to milý pokládek do sbírky, který ve finále potěšil i svým obsahem. V ČR vydala na VHS Film export Praha (FEX).

plakát

Zajati v pekle (1986) 

Názvem a často i covery to trochu parazituje na různých WIPkách, ale fakticky jen okrajově. Provedení je vcelku profi, zápletka poměrně originální, jen ta akce mohla být trochu nápaditější a dynamičtější a hlavní záporák rozhodně charismatičtější (Roundtree aka strejček Steva Jamese sekunduje ovšem zdrařile).

plakát

Kmeny - Punk (2015) (epizoda) 

Nezasvěcenému podá zkreslený parciální pohled, zasvěceného tím naopak nasere, tedy stejný problém jako v knize. Chápu, že to není encyklopedie, ale model oslovim tři kámoše a pak pojedu na jedno odpoledne na Mighty sounds řekne tak akorát kulový. V rámci tohohle ranku příště radši hodinovej dokument o Petru Hoškovi. A ten Howard Wolowitz českýho neorádobypunku? Veganská kaše na návštěve ségry, NO FUTURE ty vole.

plakát

Temný úsvit (1988) 

Fádní krimoška parametrů jednoho dílu kteréhokoliv amerického common krimiseriálu z 80. let. Žánr akční je v podstatě k smíchu, není možné čekat ani žádné výraznější projevy místních rednecks, na což by snad mohly lákat postery. Je tady sice linka s farmáři - kabalisty (BTW WTF?), které vede Billy Drago, ale nedostatnou moc prostoru a jsou sami o sobě i scénáristicky dost mimo, takže posvícení se také nekoná. Celé spiknutí proti drobným pěstitelům se po menších peripetiích nakonec vyřeší tak nějak samo během pár minut (takže není jasné, proč se vůbec hrdinové o něco snažili) a jestli neumřeli, tak tam sklízej pšenici dodnes. John Deere product placement jak sviň. V ČR vydal na VHS VIDEO SPOJ.

plakát

The Sound of Belgium (2012) 

Moc děkuju jecmen2 za poskytnutí tohohle úžasného filmu. Hrozně dlouho jsem neviděl nic, co by mě takhle nakoplo. O belgické scéně mám to nejlepší mínění a až v minulosti jsem si nemohl nepovšimnout, že pěkná řádka z kapel, které řadím mezi velmi oblíbené spatřila světlo světa právě tam (Front 242, Klinik, A split second, The neon judgement, Vomito Negro atp.). Netušil jsem však, jak moc Belgičani ovlivnili elektronickou hudbu jako celek. Jen drobná škoda, že film pasáž o EBM a postindustriálu vzal velmi svižně, nicméně stále ABSOLUTNÍ POVINNOST pro všechny zájemce o elektronickou hudbu, a vlastně o hudbu obecně. Navíc dokument je skvěle zpracován i po formální stránce, žádnej suchopárnej výčet rozhovorů a archiválií.

plakát

33 stupňů ve stínu (1975) 

Naprostá pitomost, u níž se mi neustále vkrádala otázka, jak někdo mohl mít ambici tohle točit a ještě na to nalákat celkem slušnou sestavu druholigovejch populárních ksichtů. Pak zjistim, že chlapík si to napsal sám a k ničemu jinýmu už ho na pozici režiséra zaplaťpánbu nepustili. Pak je ale další otázka, pro měl DAVAY ambici tohle lokalizovat u nás, zlatý akční béčka a italskej trash. "Žhavý příběh sexu a násilí ze sluncem rozpáleného floridského venkova" láká obal...to teda. Táhnoucí se film naprosto o ničem plný podivných psychotických figurek, k nimž si díky absenci informací stěží získávat vztah. A toho sexu a násilí jsem si taky nějak nevšim. Ruce pryč...

plakát

Peklo chtíče (1991) 

Plytký noir s rádoby mysteriózní zápletkou netáhne z vod televizního průměru vůbec nic...ani obsesivní záběry na Sherilyn Fenn v retro pin-up plavkách, což zřejmě za vrchol filmu považoval i tvůrce galerie v tomto profilu. Nicméně erotiku zde nehledati, spíš ztráty paměti, flashbacky a pár psychoušů, kteří projevy své nemoci kočírují k rádoby překvapivému finále.. Je pravdou, že příliš tomu nepřidává ani poměrně zlý český dabing II. ligového VHS labelu FINE productions.