Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Horor
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Film Terminator 2 je moje srdeční záležitost od raného dětství. Veze se na skvěle navrženém konceptu příběhu z jedničky, jen par věci se trochu změnilo. John Connor se narodil a vyrostl z něj trošku drzý puberťáček, Sára nám z toho všeho zachraňování lidstva trochu zcvokla, sympaťák Arnold v podobě T-800 přešel na stranu dobra a zlem je nyní výborný Robert Patrick jako „nezničitelný“ T-1000. Všechno je to teď hezčí, rozpočtovější, uhlazenější, mainstreamovější. Zvlášť v kratší verzi střídá akce akci a vy se brzy vžijete do role skupinky lidí utíkající před nebezpečným zabijákem. I když už je film několik desítek let starý, díky výborným efektům a hudebnímu doprovodu podkreslující skvělou atmosféru absolutně nezestárnul. Herecké obsazení je fantastické, Cameron natočil jeden z nejlepších akčňáku všech dob!

Soumrak mrtvých

Soumrak mrtvých (2004)

Soumrak mrtvých je zombie komedie v tom nejklasičtějším možném stylu alá Zombieland. Téměř ve všem svého zmiňovaného konkurenta převyšuje. První půlka vypráví o partnerském rozpadajícím se vztahu, druhá část už je klasická vyvražďovačka na všemožné způsoby. Nechybí anglický humor, krev, spousty zombíků, ani zajímavé, typově odlišné postavy v čele s mým oblíbeným Simonem Peggem v hlavní roli. Vyborná komedie, kterou nelze brát moc vážně. Na asi hodinku a půl příjemné zábavy určitě doporučuju.

Titanic

Titanic (1997)

Někteří Titanic trochu zatracují, kvůli přílišné přeslazenosti a protože jsou jím už přesyceni. Já si to nemyslím a samotný film je jeden z mých vůbec nejoblíbenějších. Katastrofický film o obrovské, rádoby nezničitelné lodi, která vyplula na začátku minulého století přes oceán na americký kontinent, je z větší částí spíše filmem romantickým, kvůli jeho (nejspíše fiktivní?) vsuvce o seznámení se Jacka s Rose. Vztah mezi nima nabyde velké intenzity a tak když se vše zvrtne a všichni pasažéři na lodi bojují o život, se ve většině diváků probudí spousta emocí. Absolutně nevím, co bych filmu tohoto typu mohl vytknout. Má silnou romantickou zápletku a skvěle zvládnuté triky v katastrofickém závěru. Kdo ještě neviděl, měl by se vrátit na Mars, odkud přiletěl.

Avatar

Avatar (2009)

Někdo Avatar miluje, jiný mu nemůže přijít na jméno a kritizuje zejména originalitu a od úvodních minut jasnou předvídatelnost. Já osobně si myslím, že mu to nijak neubírá na kvalitě, protože ti samí lidi u jiných filmů, u kterých od začátku tak nějak tušíte jak dopadnou, slintají blahem. Na Avatarovi se mi líbí především audiovizuální prostředí, herecké obsazení a schopnost, jakou vás film vtáhne do atmosféry na Pandoře. Od prvních Jakeových krůčků vegetací této fiktivní země jsem si představoval, jaké by to bylo být v jeho kůži a prozkoumávat přírodu stejně jako on. Když k tomu všemu připočteme jeden zamilovaný pár a poměrně hodně emotivní a tak trochu výchovný závěr filmu, vznikne vynikající filmový zážitek pro celou rodinu. A rozhodně jedno musí všichni ti škarohlídové uznat, že takový hype během promítání v kinech jako měl Avatar jen tak někdo nepamatuje. A to není způsobeno jen zvýšenou propagací.

Toy Story: Příběh hraček

Toy Story: Příběh hraček (1995)

Pamatuju si to jako včera... Jóó tak nějak by mohla začít moje senilní recenze na první Toy Story. A právem. Film jsem viděl poprvé u kamaráda na VHS v době, kdy jsem se začínal cítit těžce dospělým, protože začínalo být na škole víc těch, kterým se můžu posmívat, než těch před kterýma mám respekt. V praxi to vypadalo tak, že jsme kolem páťáků chodili se sklopenýma hlavama a po třeťácích házeli zbytky svačin při jejich cestě domů. Takže takové moje příznaky dospělosti. Co se týče filmu, nemám mu moc co vytknout. Skvělý námět, výborný anglický, ale i český dabing, parádni soundtrack! Pro děti je poučný a ty starší rozhodně taky zabaví. Za mě TOP mezi animákama, včetně obou pokračování. Jedinou výtku bych dokázal najít snad jen ve zastaralejší počítačové animaci, která byla v té době ještě v plenkách.

Braindead - Živí mrtví

Braindead - Živí mrtví (1992)

Braindead je kultovní horor, který se nebere příliš vážně. Naopak. Je neuvěřitelně zábavný a nadhledem a humorem srší na každém kroku. Příběh není nikterak zajímavý, ale dobře zpracovaných nechuťáren je tu dostatek. Pokud máte rádi horory a nevadí vám ani ty staršího data vydání, je Braindead pro vás povinnost. Všichni ostatní, kteří dáváte přednost moderním vysokorozpočťákům, tento hodně ulítlý skvost raději ignorujte.

Rivalové

Rivalové (2013)

Trochu mě zklamalo, že v mnoha ohledech je film "přitaźenější za vlasy", než reálná předloha a Lauda s Huntem vlastně byli vcelku kamarádi. Čert to vem, aspoň je to celé mnohem napínavější. Z herců se mi líbil hlavně Dan Brühl, který ztvárňoval Laudu a působil velmi věrohodně. Docela mě překvapilo, že "šéf" projektu Ron Howard není žádný fanda do formulí a vlastně jsou pro něho tak trochu španělskou vesnicí, protože ty vymazlené kamerové záběry, hlavně teda v závodech, to je opravdu pastva pro oči. Nevím co víc dodat, lepší film o motoristických závodech snad neexistuje a staré ef jedničky jsou oproti těm dnešním podstatně atraktivnějším tématem. Doporučuju i laikům, kteří o těchto okřídlených monopostech nemaj páru. Sexappeal tomuto filmu rozhodně nechybí.