Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční
  • Drama

Recenze (2 537)

plakát

Me! Me! Me! (2014) 

Tohle je dokonce tak zábavné, že hodlám ignorovat status "hudební videoklip" , neboť je ty hodnotím jen zcela výjimečně (a stejně to žádnej hudební klip není, jenom je tu hudba hodně důležitá a objevuje se ve střípcích a ne v celcích). Takže... To co na záčtku vypadá jako nijak zvlášť zajímavá přehlídka houpajících se koz a odhalených kalhotek s doprovodem J-popu (který jde jako kterýkoliv jiný pop zcela mimo mě), jenže se to nakonec transformuje do podoby hodně zajímavé výpovědi o současném stavu čehosi a tohosi... A bla, bla, bla, prostě dobré.

plakát

Podkova pro štěstí (1946) 

Přiznám se, Zemana nemám skoro vůbec nakoukaného (ano, ztrestám se za to nějakým velice bolestivým způsobem, já bídný, oploutvený zrůd), tahle jeho agitko-reklama je ale zajímavá a v rámci možností vážně dobře natočená a jako předfilm, proč niet? Navíc je tu pár vážně zajímavých záběrů a práce s kamerou, která je i dnes originální a je s podivem, že se podobné věci v současné animaci se současnou technologií téměř neobjevují.

plakát

Soylent Green (1973) 

Povedená kriminálka s lehkým náznakem sci-fi (což způsobuje vlastně jen to, že se film odehrává v roce 2022, jinak tam není jediný vědeckofantastický prvek), nutno říct, že je to kriminálka slušná. Předně se Zelený soylent se odehrává ve velmi zábavném prostředí distopické budoucnosti, které se podařilo vyhnout se kopírování 1984 a dokonce neobsahovat ani obvod kyberpunku, ale předkládá prostou a krásnou budoucnost plnou průmyslově vyráběného želé, nedostatku vody a plnou hezkých dívek, vydělávajících si na amarouny nájemnou děvkózností. Tohle bohatě vyváží fakt, že kriminální případ není nijak zvlášť promakaný (i episody komisaře Rexe v důchodu mají propracovanější vyšetřování) a hlavní pointa je předvídatelná. Navíc, Übermensch Heston v hlavní roli.. Povedené, milá vesmírná vydro chapadlatá, povedené. "Dobře, tak vajíčka, k čemu taky jahody, kurník!"

plakát

Before Sunrise (2005) 

Až někdy spáchám stať na téma "10 důvodů, proč je 3D animace vážně na hovno" tenhle film bude dokonalým příkladem, jak se dá neskutečně zprznit zajímavý, poetický příběh zcela nevhodným vizuálem, který je s postupem čase stále hnusnější a hnusnější, asi jako na sálavém slunci zanechaný obstarožní sleď stále víc zapáchá.

plakát

Kókaku kidótai: Arise – Border 4: Ghost Stands Alone (2014) 

Úctyhodné finále prequelové série k jednomu z nejlepších kyberpunků všehomíra? Ani náhodou! Neduhy kterými trpěli předchozí části jsou stále přítomné, jen jsou o něco víc vidět, jinými slovy, akce je sice koukatelná, ale dokonale zbytečná, rozhřešení a pointa jednotlivých případů zas odhadnutelná a neblaze klišovitě nalinkovaná. A to na nadprůměr prostě nestačí (obzvlášť když je součást Ghost in the Shell vesmíru, himlhergot). Co je pro mě ovšem na tomhle nejhorší je fakt, že z kyborgů a nosičů Duchů dělá něco nechutně normálního a běžného, což je pro mě prostě v přímém rozporu s atmosférou a aurou původního dílu (teď fakt mluvím jen o jakési náladě snímku, nikoliv o kvalitách děje, či krásy kresby). Zkrátka, je to průměr, který neurazí, nepotěší, ani nepřinese nic nového ohledně běsnění zdivočelé hrachové kaše uprostřed mongolských stepí (což by bylo mnohem zajímavější, než to, o čem Duchové v osamění v reálu jsou).

plakát

Hrajeme s Alim (2015) (pořad) odpad!

Tohle je nebesky špatný, dokonce tak, že to ve mě evokuje potřebu chopit se nejbližšího kovového předmětu a pokusit se ho rozkousat a bít se s ním do hlavy zároveň, tady se nepovedlo NIC, účinkující jsou zoufale nevtipní (jestli jsou taková i jejich sólo youtubácká videa netuším, s čestnou výjimkou Martina Roty, ale než to jít zjistit, to si raděj nechám vytrhat všechny chlupy na rukou. Po jednom), "zábava" je nulová tak dokonale, že z toho bylo trapně i mě a dokonalý vrchol zmaru je titulní Ali, který na mě už za časů Score působil jako někdo, kdo se snaží okopírovat level TV, aniž by měl kouska vtipu, charisma, či schopnosti zaujmout. A hle, ono mu to zůstalo! Co je ovšem na tomhle pořadu nejzajímavější, je fakt, že ho někdo v téhle technicky poloamatérské a intergalakticky nudné podobě odsouhlasil do tv vysílání. ps: vydržel jsem dvě epizody, jsem hrdina!

plakát

Still Life (2001) 

Podmanivé jablek hnití... Přestože je to jen a pouze o rozkladu, povedlo se stvořit něco, co je jednoduše výborné (a to se u *experimentálních* filmů, či artu, vážně nestává moc často). Ale rozpad na prach zavilého nácka v Indiana Jonesovi je pořád lepší, ať žije leguán.

plakát

Kókaku kidótai: Arise – Border 3: Ghost Tears (2014) 

Trochu nevím, jak se k tomuhle postavit, na jednu stranu je sice fajn příklon k intimnosti a osobnosti celého případu (co jiného také čekat, když je tahle část o Slzách Duchů), ale na druhou stranu, je to zoufale předvídatelné, není tu nic, co by bylo nějak originální, nebo odporující tradičním schématům (Nejvíc to bolí u nových postav, které jsou ploché jako papír na kterém tancovala kozáčka dospělá hrošice s poruchou štítné žlázy a všeobecně jsou hrozně nudné, předvídatelné a blábolyblá blá blá blé). S čím mám taky problém je nefunkčnost jako detektivky, na kterou se tu tvůrci snaží hrát, už jen proto, že hlavní pointa (byť očekávaná), je vykecaná v polovině (!) filmu, což činí ze scén, kdy se banda kyborgů snaží dopátrat jádru pudla věc zoufale zbytečnou a nezábavnou. Dobré, leč průměrné, ovšem někde na půli cesty mezi samostatně stojícím příběhem a mezi "pouhým" střípkem do světa Ghost in the Shell, což taky není nejlepší. Vhíííííííí.

plakát

Cherry no manma (1989) 

ta da pa dá.. ta da pa dá.. Otravný film s otravnou melodií, děkuji pohanským bohům, že stopáž je pouze párminutová, jinak bych u téhle nahlouplé, ultranudné a nezajímavé záležitosti o přátelství a ztracených kalhotkách pravděpodobně rozkousal lampičku. Navíc jsou ty kalhotky s třešínkama a vypadají nehezky komunisticky.

plakát

Upíři, vlkodlaci a čarodějnice (1994) odpad!

Uzgvééhurgva, bhuáááá... Já čuchal, že to bude bídné a odporné, ale do prdele, že až takhle?! Na tahle titulní témata se dá najít tolik kvalitních zdrojů, spoléhajících na fakta (vědecké studie, záznamy dobových kronik, lékařské zprávy..) a ne na pokus o véélké mistérium. Jenže ne, to by autoři nesměli být banda senzacechtivých diletantských kreténů, kteří řeknou jen absolutní minimum relevantních a zajímavých informací, hlavně že jsou přítomni krávy spící v rakvi a pseudoprofesoři, tvrdící, jak je hrozně těžké zjistit, že Drakula má reálný předobraz... Doprdele, víc reálných informací jsem věděl, když mi bylo deset! ODPAD, ODPAD ODPAD!!!