Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Poslední recenze (8)

plakát

Perníkový táta (2008) (seriál) 

Breaking Bad je seriál, jehož pověst předchází jeho skutečné kvality. Vyprávění má několik rovin - na jedné straně rodinné drama, na druhé straně studie radikální proměny jedince pod vlivem extrémních okolností, dále komentář k soudobé společnosti a nakonec kriminální drama/thriller. Problém je, že kromě zpracování bodu číslo dva - a zčásti také jedna - seriál silně selhává. Postřehy k aktuálním problémům svazujícím dnešní svět se objevují spíše nahodile a působí dosti povrchně. Kriminální rozměr je pak největší slabinou seriálu - příliš se soustředící na efektnost, na vytváření samoúčelného napětí a nečekaného vývoje děje, přičemž často chybí věrohodné rozuzlení situací, což je řešeno vytvářením někdy až moc krkolomných oslích můstků. Nemůžu si pomoct, ale všechny postavy reprezentující zločinný svět, se kterými Walt přijde do styku, působí jako karikatury skutečných zločinců - jednorozměrné postavičky, které mají zaujmout tu zjevným šílenstvím (Tuco), tu jakousi strach nahánějící temnou aurou (Gus) nebo chladnokrevností a charismatem (Mike). Gang nacistů z páté série pak už vůbec nestojí za komentář. Velmi nevěrohodně působí také základní premisa Waltova "podnikání" - fakt, že vyrábí téměř stoprocentně čistý meth. Nedovedu si představit člověka prodávajícího takhle čistou látku, to je jednoduše vyhazování peněz z okna, nemluvě o tom, že starat se s přílišnou péčí o kvalitu produktu v prostředí charakterizovaném de facto konstantní poptávkou nedává příliš smysl ("No matter what we call heroin, it's gonna get sold. Shit is strong, we sell it, shit is weak, damn nigga, we gonna sell twice as much" - Stringer Bell.). Vzhledem k tomu, že nikoliv nepodstatná část děje se točí právě kolem Waltovy schopnosti takto kvalitní látku připravit, je po většinu času těžké brát seriál vážně. Abych nebyl jen negativní, je třeba pochválit tvůrce za obsazení Bryana Cranstona do role Walta - jeho výkon po celou dobu je vyrovnaný a velmi přesvědčivý. Je fascinující sledovat, jak na povrch vyplouvají temné stránky jeho osobnosti plynoucí z dávného pocitu ponížení a nenaplnění mimořádného potenciálu. Stejně tak některé scény konfrontující Walta a členy jeho rodiny zaměřené na spirálu lží, které Walt používá zčásti jako sebeospravedlňující mechanismus, zčásti jako zástěrku svého konání, působí velmi silně. Ale to všechno je dle mého málo na to, aby si seriál zasloužil tak nadšené kritické i divácké přijetí. Jako celek Breaking Bad trochu připomíná filmy C. Nolana - efektní, profesionálně zpracovaná podívaná, která září do dáli, ale pod povrchem je prázdná, přičemž tuto prázdnotu maskuje vytvářením iluzí o komplexnosti a jakési hlubší výpovědi. Ve skutečnosti se jedná o velmi nevyrovnanou podívanou, která nesnese srovnání se skutečně kvalitními seriály.

plakát

Nemoc třetí moci (2011) 

Film, který je zajímavější konsekvencemi pro autorku než svým obsahem a zpracováním. Že ve slovenské justici není vše v pořádku, to je dobře zmapované téma i v českém mediálním prostoru. Pozornost si zaslouží především několik rozhovorů s hlavním aktérem dění Štefanem Harabinem, který se neštítí opravdu ničeho, a záběry z jednání kárného senátu, jež ve světle fakt působí dost zneklidňujícím dojmem.

plakát

O slavnosti a hostech (1966) 

Vrcholný film Nové vlny, ze kterého dodnes mrazí, protože podoba a fungování totalitních režimů se z povahy věci nemění.

Poslední hodnocení (299)

Dovolená s Andělem (1952)

odpad! 28.12.2015

Tři bratři (2014)

odpad! 28.12.2015

Pohádkář (2014)

28.12.2015

Najděte mi hrdinu (2015) (seriál)

22.12.2015

Rubble Kings (2015)

22.12.2015

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)

22.12.2015

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)

22.12.2015

Muž, který nebyl (2001)

24.06.2015

Fargo (1996)

21.06.2015

Reklama