Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Fantasy

Recenze (881)

plakát

Hra o trůny - Bitva bastardů (2016) (epizoda) 

SPOILERY!!! Jediný díl Hry o trůny, který jsem ihned po shlédnutí sledovala znovu. Ohromující, šokující, strhující. Samozřejmě se to neobešlo bez pár klišé (armáda jezdců z Údolí zachraňuje situaci na poslední chvíli), ale ty emoce to stejně vše převálcují. Skvělá, špinavá, fyzická bitva plná krve, vnitřností, usekaných končetin, bahna a šíleného zmatku. Když Jon Sníh lapá po dechu a ostatní vojáci po něm dupou, diváci lapají po dechu s ním, když se Sansa na závěr usmívá, zatímco Ramseyho žerou jeho psi zaživa, divák se usmívá s ní... Po Helmově Žlebu v Pánu Prstenů, považuji tohle za druhou nejlepší historickou fantasy bitvu a je kupodivu, že tenhle v pravdě úžasný díl vznikl v sérii, která sama o sobě za moc nestojí. Přesto se tak stalo a Bitva Bastardů se zde skví jako diamant. Krásných 5*.

plakát

Koruna - Paterfamilias (2017) (epizoda) 

Pět hvězdiček nedávám skoro nikdy, ani seriálům, ani filmům. Ale pokud byla kdy v The Crown úžasná epizoda, je to tahle. Peter Morgan nejen, že umí perfektně vystihnout vztah dvou sester (Elizabeth - Margaret), ale očividně dokáže perfektně vystihnout i vztahy rodičů a dětí. Když se skvělý scénář snoubí se skvělou filmařinou (v jednom pochmurně velkolepém momentu ještě podtrženou geniálním Requiem od Mozarta), pak musí zákonitě vzniknout skvělý díl. Pochmurný, depresivní, epický, hluboký a pravdivý. Podle mě, nejlepší díl The Crown dosud.

plakát

Hanebný pancharti (2009) 

Výborný film a to ve všech ohledech. Filmařsky perfektní, úžasně zahraný (všem samozřejmě vévodí Christoph Waltz) a velmi, velmi zábavný. Navíc pojímá Druhou světovou válku trochu jinak, než je divák zvyklý. Všechno klape jako hodinky, všechno do sebe krásně zapadne. Typický Tarantinův komediálně/groteskní a zároveň brutálně krvavý styl plný výborných hlášek filmu dodává šmrnc. Vlastně se nemůžu rozhodnout, jestli je lepší Pulp Fiction nebo Hanebný Pancharti, a to jsem si nemyslela, že by někdy mohl Tarantino svůj mistrovský kousek překonat. Jenom jediná věc mi zabraňuje dát pátou hvězdičku - mám na to příliš ráda historii. ;-) Update 2020: I když mám ráda historii, zkrátka tomu po letech musím tu poslední hvězdu stejně připsat. Pro mě jsou Pancharti nejlepší Tarantinův snímek, (ano, lepší, než Pulp Fiction), téměř dokonalý, skvěle vystavěný, každou scénou vypiplaný, do nejmenší role naprosto výborně zahraný a i na několikanásobné shlédnutí úžasně zábavný.

plakát

Americká krása (1999) 

Dvěma slovy - úžasný film! Skvěle zachycené nepřikrášlené mezilidské vztahy uvnitř rodiny a past zvaná manželství, která se po letech stává čím dál více nesnesitelnou. Nesvoboda dělat to, co bychom opravdu chtěli v kontrastu s předsudky. A famózní Kevin Spacey ve své (podle mě) nejlepší roli.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) 

Brilantní! Po Harrym Potterovi a Vězni z Azkabanu druhý nejlépe zfilmovaný díl z celé HP ságy. Temnota je všude, vraždění je na denním pořádku a všechna ta hutná atmosféra ze snímku přímo cáká. Nemůžu si vzpomenout na žádnou vyloženě nudnou nebo trapnou situaci, protože jedna strhující scéna tu prakticky stíhá druhou, hodně rychle se mění prostředí a akce je velmi pestrá a různorodá. Všechno do sebe krásně zapadá, konečně po třech dílech tu není velmi nesourodé přestříhávání z "pubertální komedie" do "thrilleru" a zpět, protože veškerý děj už je thriller. A ačkoli dospělým postavám opět není věnováno tolik prostoru, kolik by si bývaly zasloužily, scény s nimi jsou naprosto úžasné (sněm Smrtijedů a Voldemorta; trio na Malfoyově panství). Dokonce i scény, které vůbec podle knihy neměly existovat, jsou výborné - viz. tanec Pottera a Hermiony - takhle obyčejně citlivá scéna se v HP neobjevila nikdy. I k ústřednímu triu je konečně možné pociťovat alespoň trochu sympatií, a víc, než v jakémkoli dílu před tímhle se odkrývají jejich charakterové vlastnosti. K tomu všemu se Alexandre Desplat úspěšně snaží pozdvihnout upadající úroveň soundtracků po té, co HP opustil John Williams a výborná kamera výjimečnost snímku už jen podtrhuje. 5* jak vyšitých...

plakát

Harry Potter a Fénixův řád (2007) 

Naprosto opačný případ, než Ohnivý pohár! Nejnudnější knížka celé série zpracovaná tak bravurně, že se z ní stal jeden z nejlepších HP filmů. Výměna režiséra, scénáristy (poprvé a naposled je Kloves v nedohlednu), kameramana a skladatele jednoznačně prospěla a všechno funguje jako hodinky! Ta tam je rozjívenost předchozího dílu, do série se po Cuarónově bravurním Vězni z Azkabanu opět vkrádá temnota a napětí. Opět tu začínají figurovat dospělé postavy - Snape, Lupin, Black, L. Malfoy, Umbridgeová a Bella Lestrangeová - a jejich výborní představitelé snímek zdvihají ještě o pár stupínků výše. A samozřejmě nemůžu zapomenout na úžasně zpracované finále na Ministerstvu kouzel, kde obzvlášť souboj Brumbál vs. Voldemort je jedním z nejpamátnějších momentů celé filmové série...

plakát

Na vlásku (2010) 

Klasická pohádka bratří Grimmů oděná do neklasického hávu, v němž se skrývá vše, co pořádná pohádka vyžaduje a ještě něco navíc - hezká, naivní a roztomilá princezna (konečně jedna zelenooká!); ulhaný, tak trochu narcistní lupič; nepřející stárnoucí ženština, která se zoufale bojí přechodu a dvě navýsost vtipná zvířátka. A všichni touží po tom, aby se jejich sny staly skutečností... Disneyovky mě nikdy moc nebraly, až ta jubilejní, padesátá. ;-)

plakát

Kytice (2000) 

Vizuálně zřejmě nejopojnější český film s nevídaně výrazným, strhujícím soundtrackem. Natočen podle jedné z nejvýznamnějších básnických sbírek (pokud ne úplně nejvýznamnější), které u nás kdy vznikly. Mnoho českých snímků můžete srovnávat mezi sebou navzájem, ne tak Kytici. Je natolik odlišná, že stojí úplně mimo rámec drtivé většiny české filmové tvorby a i z těchto důvodů si zaslouží nejvyšší hodnocení...

plakát

Vykoupení z věznice Shawshank (1994) 

Nejzářnější příklad toho, jak dokáže úžasně napsaný scénář udělat z v podstatě nijak strhující zápletky vpravdě famózní film, od kterého se ještě 20 let po jeho natočení nemůžete odtrhnout. Ačkoli jsem nečetla knižní předlohu od Stephena Kinga, tak znaje styl, jakým píše, mohu prohlásit, že právě tento snímek je Kingovu stylu vyprávění ze všech filmových adaptací nejvěrnější. Přesto, že je totiž Stephen King nazýván "králem hororů" jeho sloh překvapivě není nikterak depresivní a povětšinu času by se dokonce dal označit za téměř až optimistický. A tohle všechno se zrcadlí právě ve Vykoupení z věznice Shawshank. Krása života v jeho maličkostech a každodennosti, síla lidskosti a nikdy neumírající naděje i v tak nehostinném prostředí, jako je věznice. Nádhera vyprávění příběhu v celé své hloubce bez přehnaného tlačení na city a herecký koncert Tima Robbinse s Morganem Freemanem (v nadmíru vydařeném českém dabingu pak úžasné výkony pánů Vladimíra Dlouhého a Antonína Molčíka) dělají z tohoto snímku jeden z nejvýznamnějších a nejzdařilejších filmů světové kinematografie.