Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktor John Watson se vrátil z bojů v Afghánistánu, kde sloužil jako vojenský lékař. Z válečné mise si přivezl zranění, s jehož následky se potýká dosud. Na radu terapeutky, aby si zapisoval vše, co se mu přihodí, odvětí, že jemu se nikdy nic nepřihodí. To se má ovšem brzy změnit. Díky náhodnému setkání s přítelem ze studií se seznamuje s charismatickým géniem, který stejně jako on hledá spolubydlícího. Doktor John Watson a Sherlock Holmes se poprvé potkávají. A sotva si stačí prohlédnout byt v Baker Street 221B, jsou vtaženi do prvního společného dobrodružství. V opuštěném domě leží mrtvá žena v růžovém. Je to již čtvrtá oběť série záhadných sebevražd, které děsí Londýn. Detektiv inspektor Lestrade patří k nejlepším mužům Scotland Yardu, tentokrát ale ví, že existuje pouze jeden člověk, který může pomoci. Tak začíná vyšetřování, na jehož konci vznikne jedno krásné přátelství a zazní tajemné jméno, dávající tušit věcí příštích. Film volně vychází z Doylova klasického příběhu Studie v šarlatové. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aj keby som neviem ako chcel, porovnávaniu z Ritchieho Holmesom sa jednoducho neubránim. Tam kde Ritchie spravil z Holmesa akčnú figurku z podmanivým vizuálom, tak tam McGuigan zo svojim povestným rukopisom, zmodernizoval jedného z najúžasnejších detektívou svetovej literatúry. Zmodernizoval ho a vdýchol mu veľmi príťažlivý feeling. Ústredná dvojica Cumberbatch a Freeman si skvelo sekundujú a tvoria jednu z najpôsobivejších dvojíc vôbec. Štúdia v rúžovom – Jedná sa o typický Holmesovský prípad, ktorý je spravený veľmi chytro a efektne. Hranie z divákom, využívajúc rôzne filmárske prvky a zručnosti, len hrajú na tú správnu strunu celkovej atmosféry. Trefné hlášky, skvelo napísané party a skvelé konfrontačné finále. Neskutočná radosť na to pozerať – 100% ()

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Brilantná, chytro napísaná show o jednom znamenitom géniovi, ktorý pomocou dedukcie a logiky vie prísť na kĺb snáď úplne všetkému. Bolo neskutočne pozoruhodné, ako nevšedne Sherlocková myseľ pracovala. Benedict Cumberbatch v hlavnej roli je neskutočne podnetný, ale ani Martin Freeman za ním príliš nezaostáva a sekunduje mu naozaj senzačne. John Watson je akousi protiváhou Sherlocka, perfektne ho dopĺňa i usmerňuje. John je poznamenaný vojnou a iba v prítomnosti Sherlocka zažíva ten esenciálny pocit vzrušenia a dobrodružstva, ktorý mu tak zúfalo chýbal. A ten záver sa nám pretransformoval do vskutku dychberúceho psychologického súboja, kedy obaja oponenti museli prečítať myseľ toho druhého. Tiež veľmi kvitujem moderné reálie v tejto verzii Sherlocka Holmesa miesto typických viktoriánskych. ()

Reklama

herr_carter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem zcela okouzlen precizností zpracování této klasiky, která dostala moderní kabát. Cumberbatch zřejmě chodil na hodiny rétoriky k Přeučilovi, jinak si jeho rotační slovník, střílející cca 500 slov za minutu, nedokážu vysvětlit ! Popravdě jsem si nedokázal představit, jak se tito dva hrdinové - detektiv a jeho "asistent" stylizují a vypořádají s laptopy, mobilními telefony apod - dopadlo to na výbornou ! Takže tu máme dechberoucího Cumberbatche, jež vytrvale stírá všechny kolem sebe, vč. hlavního policejního ohledavače Andersona (Andersone přestaňte prosím mluvit, snižujete o polovinu IQ celé ulice) a jeho nového, později věrného parťáka Watsona, do jehož role padl Freeman jako ulitý. Oba herci se totiž skvěle hodí do této tématiky, především díky svému skvělému smyslu pro tak typicky suchý a černý anglický humor. Zápletka samotná, byť je brilantní, tak trošku v prvním díle zůstává v oparu obou geniálních herců, kteří ji svými dokonalými žvásty posouvají na druhou kolej, což samozřejmě vůbec nevadí. První díl je pro mě na 5,5* a zaznamenávám podobné mrazení, jako když jsem začal onehdá sledovat Trůny...tak pojďme směle na další díly !!.................moje hodnocení = 10 z 10. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela fajn seznamovací díl a sympatickej rozjezd novodobý verze Sherlocka. Jen mě mrzí, že trvá tak dlouho, než se vypátrá vrah, co má vraždy na svědomí - větší konfrontace s nim by byla jistě hodně zajímavá. Nicméně motiv společně se způsobem provedení vražd byly pěkně vymyšlený, čtyři slabší hvězdy. ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nenáročné, chytře sepsané, relativně dobře zasazené do současnosti, charaktery zajímavě upravené oproti Doylově klasice, poutavé dějem, rychle plynoucí a, v neposlední řadě, velice trefně okořeněné Holmesovým humorem. Příjemná a osvěžující podívaná podtržena výborným Cumberbatchem. P.S. Plnou si zatím nechávám v zásobě pro zbylé dva díly. V závěru první série uvidím, zda zvednu na plnou. P.P.S. V závěru měla první část neobvykle silnou atmosféru. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • V první epizodě seriálu se dozvíme, že žena v růžovém přijela do Londýna z Cardiffu. Právě tam se ve stejné době (v lednu 2009) natáčel seriál Pán času (od r. 2005), další projekt scenáristy Stevena Moffata. (Itar)
  • Když jdou Sherlock (Benedict Cumberbatch) a Dr. Watson (Martin Freeman) do pasti, kterou narafičili na vraha, Sherlockovi se mění účes. V jednu chvíli je rozcuchaný, posléze učesaný. (Krub)
  • Pilotní epizoda seriálu, která měla 60 minut a stála 800 000 liber, nebyla nikdy odvysílána. Objevila se až na britském DVD. BBC s ní sice spokojena byla, ale požadovala změnu formátu na 90 minut. Došlo tedy k jejímu přepracování a rozšíření. Výsledkem byla první oficiální epizoda Studie v růžové. (gogos)

Reklama

Reklama