Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jon jde do války o Zimohrad s Remseym Boltonem. Daenerys uzavírá nové spojenectví. (KajusaK)

Videa (1)

Z natáčení  - D.B. Weiss, David Benioff

Recenze (93)

mcb 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Překonávání televizních hranic? Alespoň z hlediska výpravnosti a filmového looku ano. Poslední epizoda Hry o trůny nabízí dvě velkolepé bitevní sekvence, které jsou intenzivněji a koncepčně originálněji nasnímané než jakákoliv atrakce libovolného hollywoodského blockbusteru posledních let. Kromě úvodního "dračího" nájezdu stojí za zmínku hlavně samotná "Bitva bastardů", která v počátečním, videoherně pojatém dlouhém záběru navazuje na dynamičnost památného záběru-sekvence z první řady Temného případu, a do něj přidává kýženou POV perspektivu jednotlivce ztraceného ve zmatené bitevní vřavě, která nepřipomíná blockbusterovou CGI anonymitu, nýbrž špinavý a v rámci možností realistický zážitek. Samozřejmě jsou možná srovnání se středověkou nekorektností Gibsonova Statečného srdce nebo s fantasy měřítkem (a vývojem) Pána prstenů: Dvou věží. Dá se ale říci, že díky invenčnímu zapojení motivů z předchozích, záměrně pomalých (až dějově zastavených) epizod a ozvláštňujícím prvkům v podobě originálně pojatého bojiště, bojového postupu či atypického vyvrcholení je devátá epizoda šesté řady snad i převyšuje, a to i zatím nejlépe přijímaný díl "Tvrdodomov". Naprostá fantazie a navíc s akcí, která není primárně koncipována jako přímočarý fanservice (jako některé komiksové adaptace od Netflixu). ()

w.w. 

všechny recenze uživatele

Vážne tu idete porovnávať Braveheart z roku 1995 s technickými možnosťami z roku 2016? No neviem, stačilo dať obrovi do rúk padacie dvere z hradu a do druhej sťažeň z lode a bolo by vymaľované. To by však musel John trochu premýšľať aspoň ako William Wallace :-) Samozrejme tie 2 bitky v e09 som privítal viac ako debatu o vtipoch medzi trpazlíkom, červom a kučeravou Sue. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Deváté epizodě uděluji své rekordní hodnocení v této sezóně proto, že tvůrci narvali hned dvě bitvy do jednoho dílu, takže se konečně něco dělo, zároveň nemohu žádnou další hvězdičku přidat, protože nesmyslů byla opět strašná spousta. Například: Proč jsem neviděl ty buldozery, kterými někdo v průběhu bitvy navršil mrtvoly do úhledných valů? Proč nechala Daenerys vypálit polovinu města, než zničila nepřátelské lodě? Proč se Jon choval v bitvě jako idiot? Yara a Theon odpluli z Železných ostrovů se stovkou lodí, pokud budu skromný, k ovládání jednoho plavidla by bylo třeba 25 mužů/ žen, takže flotila má nejméně 2500 mužů/ žen. V tom případě je rod Greyjoyů nejmocnějším v Západozemí, protože předpokládám, že s Euronem zůstala většina populace. Sansinu řeč k Jonovi bych shrnul asi takto: "Proč se mě nezeptáš na radu, když o válčení nic nevím?" ()

SimcaJB 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Akce byla všechna dobře natočená i vhodně zvolená hudba, která podkresluje celý příběh a celou bitku o Zimohrad, všichni, od kterých jsme to čekali, jsou v pořádku a i to přesto, že v některých okamžicích byli těsně nad hrobem. Zabití Ramsaye bylo velmi stylové. Očekávání, že jej pouze Jon zabije, skončilo zklamáním. Ramsay si samozřejmě zaslouží pořádnou smrt, při které bude trpět. To se nakonec splnilo, a tak byly poslední sekundy předposledního dílu to nejlepší, co můžou fanoušci seriálu vidět.100 % ()

GreenEyedBoy 

všechny recenze uživatele

*SPOILER ALERT* Tak sme sa dočkali a dlho očakávaný BastardBowl napokon predsa len prišiel. Prvých 50 minút tejto časti je jednoznačne za 100%, príprava na bitku, bitka samotná, a dokonca aj "tell me a joke" Mereen boli fantastické, človek by na nich hľadal akýkoľvek kaz len ťažko. AVŠAK...to že posledných 10 minút bude čistý fan service v podobe Ramsayho smrti a nadobudnutia nadvlády Starkovcov nad Winterfellom sa dalo čakať. Ale že scenáristi totálne pochovajú tri a pol série budovaný charakter bezkonkurenčne najlepšieho záporaka akého tento seriál mal proste neviem prehĺtnuť. Viac ako tri roky sme sledovali Ramsayho, totálneho psychopata a sadistu(pre mňa bol GoT obdobou Jokera), ktorý sa nebojí nikoho a ničoho(pamätáte, ako v štvrtej sérii nabehol do žalára len v nohaviciach a so šialeným úsmevom sa vrhol do boja s po zuby ozborjenými vojakmi?) a nič mu nie je sväté. Bolo jasné že skôr či neskôr bude musieť zomrieť, ale od seriálu ako je GoT by som čakal smrť hodnú takejto postavy, a nie jeho premenu na totálneho zbabelca. Prvý WTF moment prišiel keď sa na scéne zjavili Littlefingerove vojská. Keď som videl ten pohľad v Ramsayho očiach keď si uvedomil že práve prehral, napoly som očakával že úplne pokojne zosadne z koňa a s úsmevom aký vie nahodiť iba Iwan Rheon(ten herec je neuveriteľný, pre porovnanie si pozrite seriál Misfits) sa vrhne do posledného boja s Jonom, a nie že zavelí na ústup. To by sa však ešte dalo, Ramsay to aj sám vcelku logicky odôvodnil(''We have Winterfell, and they don't have enough men for a siege. All we have to do is wait."). Avšak posledná scéna v žalári, keď už bolo jasné akým spôsobom Ramsay zomrie ma totálne dorazila. Ukázať Ramsayho v poslednej chvíli ako zbabelca ktorý sa bojí smrti bol pre mňa jeden veľký krok vedľa. Ramsay ako sme ho poznali tam mal sedieť a bez slova sa šialene usmievať na Sansu, zatiaľ čo by pomaly zomieral(niečo ako Kevin v Sin City). To by bolo absolútne v súlade s jeho charakterom ktorý sa vyžíva v tom že môže iným ľudom ničiť životy, takýto posledný vzdor by skrátka ukázal Sanse že ho nedostala. Takto sa bohužial pomaly, ale isto, začína GoT meniť z nepredvídateľnej ságy na seriál ktorý splní fanúšikom každe prianie(čo nie je vždy dobre). Štyri hviezdičky za neskutočnú bitku, ktorá bola filmársky na neuveriteľnej úrovni. Mám však trochu strach čo bude ďalej, keďže je to prvýkrat od začiatku seriálu, kedy neexistuje postava ktorú môžete z duše nenávidieť. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (4)

  • Bojová scéna v této epizodě byla inspirována Bitvou u Kann, v níž byli Římané obklíčeni Hannibalem a zmasakrováni. Zmíněný střet se odehrál v roce 216 př. n. l. Dále posloužila jako inspirace Americká občanská válka, která probíhala v letech 1861 až 1865. Režisér Miguel Sapochnik přiznal, že původní inspirací měla být Bitva u Azincourtu (1415), která patří k nejvýraznějším střetům Stoleté války, ale nakonec se ukázalo, že by to bylo příliš finančně náročné. (patrik1177)
  • Keď Jon Sníh (Kit Harington) nasadá na svojho koňa, je vidieť, ako sa jeho meč zavlní. To znamená, že z valyrijskej ocele asi nebude. (Clansman1970)
  • Během bitvy se na Kita Haringtona (John Snow) skutečně řítilo v plné rychlosti čtyřicet koní. Nešlo o digitální efekt. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama