Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (755)

plakát

Dugo putovanje u rat (2018) 

Kolem roku 2014 ožilo téma viny za první světovou válku. Zdálo se mi, že velkou pozornost mezinárodně získali "Sleepwalkers", skvělá kniha od nositele německého státního vyznamenání, která se v důsledku snažila revidovat Versailleskou dohodu a přesunout vinu za válku z Německa na Rusko a Srbsko. Tento dokument chápu jako vydařenou odpověď na teze ve "Sleepwalkers": odlišuje se od jiných dokumentů svou srbskou perspektivou, kterou doplňují historici ze všech hlavních bojujících stran. Vyplývá z toho přesvědčivý obrázek: jednající osoby velice dobře věděly, co dělají (nebyli to žádní náměsíčníci), Německo chtělo preventivní válku proti Rusku, mělo k tomu celkem racionální důvody (posilování umírněných stran doma; rostoucí síla Ruska a hrozící strategická změna vyplývající z budování ruské železniční sítě na západ; též relativní oslabování Rakouska).

plakát

Starodávné apokalypsy (2022) (seriál) 

V recenzích archeologové dost prudce odmítají teorie tohoto seriálu. Autor nechává mluvit legitimní archeology (z nichž někteří následně odmítli použití svých výroků na podporu tezí, s nimiž nesouhlasí). Ale zčásti tam vystupují i evidentní šarlatáni. A teda taky Joe Rogan. Ale i když autor není moc věrohodný co do datace těch staveb, ukazuje i tak krásná místa - a z určitého pohledu je jedno, jestli jsou staré 5 nebo 10 tisíc let. Asi nejslabší jsou soustavné útoky na etablovanou archeologii: autor se domáhá vstřícnějšího přijetí svého vyprávění. Ale akademická věda je cenná (a taky krásná a hrozná současně) právě tím, jak nemilosrdně potírá vše, co není prokázané. To není spiknutí, ale metoda.

plakát

Svědectví mrtvých očí (1971) 

Film jsem viděl nejméně pětkrát a na červeném tlačítku si ho občas k vínkendovému lenošení rád znovu pustím. Líbí se mi pořád víc. Pohled do života socialistické smetánky na pozadí věčného tématu muž středního věku a vysokého statusu vs atraktivní mladá žena. Nemám ve filmech moc rád p. Šmerala, ale zde je OK. Vedle p. Adamíry film zachytil pro budoucno sexy pí Klichovou.

plakát

Karlík a továrna na čokoládu (2005) 

Před 15 lety viděno v kině a vůbec jsem ten film neocenil: nelíbil se mi p. Depp nelíbily se mi muzikálové vložky. Teď viděno v TV s celou rodinou včetně dvou puberťáků a byl jsem nadšen kvalitou každé jednotlivé scény, včetně písniček. A taky jsem pochopil geniální casting, včetně hlavní postavy p. Deppa. Smál jsem se téměř nepřetržitě; během exkurze po továrně je prakticky každý záběr na stojící skupinu jedním malým vtipem, zejména když každý má komické ochranné brýle.

plakát

5 milionů svědků (1965) 

Skvělí herci, vizuálně krásné jednotlivé scény. Ale ani pan Lukavský nedodal filmu dost vážnosti, snímek zůstal trochu nudnou hříčkou.

plakát

Maigret - Maigret u Vlámů (1992) (epizoda) 

Cvičení na téma detektivka s nejpomalejším tempem. Půvabná paní Vandernoot.

plakát

Kuroko no basket: Poslední hra (2017) 

Seriál se mi líbil, avšak na kratší ploše filmu více vynikla absurdita toho konceptu. Zlí američtí zmetci byli zajímaví, ale přeci jen narušili křehkou strukturu toho, aby dospělý divák toto dílo akceptoval.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Osmdesátková předloha mě nebavila, ale pozitivní ohlasy všude mě nakonec přivedly do kina. Vůbec si nepamatuju, kdy naposledy jsem měl tak skvělou zábavu v kině: dokonalé dialogy, přijatelný příběh, sympatičtí herci, jen homeopatická dávka kulturního marxismu.