Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (171)

plakát

Kapitán Phillips (2013) 

Tom Hanks a film podle skutečné události? Hned člověka napadne několik věcí, které s téměř 100% jistotou budou film provázet od počátku do konce. Tom Hanks je dle předpokladu opět bezkonkurenční a víceméně táhne celý film. Druhý předpoklad se stává také jediným vážným problémem. To, že je film natočen podle skutečné události, předem prozrazuje, jak celý příběh skončí (v hollywoodu se neumirá), což mu neuvěřitelně ubírá na dramatičnosti a pečlivě dávkované napětí sráží na nulu. Ve výsledku si tak můžete užít hezkou férovku mezi několika naivními křováky, kteří neumějí do pěti napočítat, a výkvětem amerického námořnictva. O poměru časového prostoru, který je v příběhu věnován pohnutkám naivních Somálců a oslavě amerických speciálních jednotek raději taktně pomlčím. Rozhodně však doporučuji shlédnout, i přes zmíněné nedostatky dokáže film na dvě hodiny vtáhnout diváka do centra dění a udržet jeho pozornost.

plakát

LEGO® příběh (2014) 

O půl čtvrté sedím v kině plném dětí, které sice potěší pestrobarevný film plný kostek stavebnice, se kterou si denně hrají, ale více než polovina vtipů je ušitá na tělo dospělého diváka. A hned od prvních vteřin film pálí do diváka jednu perlu za druhou. Tvůrci si postupně kopnou snad do každého blockbusteru posledních let, od Supermana přes Batmana až po Star Wars. Když si pár dní po shlédnutí filmu vzpomenu na některé hlášky, tak mi stále cukají koutky, ty fóry se prostě neomrzí. Proto neváhejte ani minutu, jde o jeden z nejlepších animáků poslední doby.

plakát

Don Jon (2013) 

Roztomilá pohádka o narušeném hošíkovi, kterého místo odborníka vyléčí z věčného čučení na péčko starší paní před důchodem. No a teď vážně. Nic proti filmům pro dospělé nemám, ba ani proti námětu, ale vývoj hlavní postavy je tak uspěchaný, neuvěřitelný a je ke konečné změně vedený tak pochybnými událostmi, že celková plytkost příběhu hraje velice nefér partii s divákovými nervy. Na druhou stranu, občas jsem se zasmál a Scarlett Johansson celkem dobře zahrála solidní mršku.

plakát

Hra na hraně (2013) 

Až se mě někdo příště zeptá, jak vypadá průměrný film, tak ho s čistým svědomím odkážu ke Hře na hraně. Jede se přesně dle šablony a postupně se odškrtávají splněné cíle. Divák tak dostane vše, oč by mohl stát. Hezké barvičky, fešné tvářičky, trošku dramatické kašičky, dva až tři dějové zvratičky a zří i nějaké ty kozičky. Co na tom, že z ksichtu Bena Afflecka je celý film cítit, jak šíleně ho to v té taškařici nebaví, že Gemma Arterton je v ději jen a pouze proto, aby byl na plátně nějaký ten rozkošný obličejík doplněný patřičným hrudníkem a agenti FBI zde připomínají spíš výběr toho nejlepšího z Pata a Mata, než obávané tvrdé hochy z druhé strany barikády. Dostanete tak vše, co od průměrného filmu čekáte. Zajímavou zápletku kazí zkratkovitý způsob vyprávění, herecké výkony jsou v rozsahu hlavních rolí poněkud kolísavé a hromada trapných hlášek spolehlivě zakryje byť jen náznak nějakého dobře míněného dějového vývoje. Moc velká sázka na jistotu se zde nevyplatila.

plakát

Osamělý jezdec (2013) 

Naprosto běžný blockbuster, který neurazí, ale ani nenadchne. Připravit si šablonu Pirátů z Karibiku a napasovat ji na zcela jiné prostředí a zcela jiný příběh zřejmě nebyl ten nejlepší nápad. Johnny Depp patrně již nic jiného než pochybné magory zahrát neumí a ona celková nevyváženost, kdy se hlavní dvojice pohybuje téměř v grotesce, ale zbytek postav hraje na život a na smrt to největší drama, jaké umí Verbinski stvořit, je až zarážející. Na druhou stranu pobavil jsem se, nebránil bych se druhému zhlédnutí a být film o půl hodiny kratší, tak by se leckterý problém vyřešil. Vzhledem k té nepochopitelné negativní vlně, která lepila na tento zcela průměrný film štítek snad nejhoršího filmu všech dob, jsem ochoten přimhouřit oko a přitlačit jednu hvězdu z lítosti navíc.

plakát

Muž z oceli (2013) 

Dvou a půl hodinové demo dnešních možností CGI, nic víc nic míň. Příběh je ve filmu pouze jako jakýsi doplněk destrukčních orgií. Důkladnější prokreslení Supremanova charakteru je vždy okrajově naťuknuto, ale vždy se rychle odvede divákova pozornost k tomu pozlátku v podobě padajících budov, létajících aut, autobusů, vlaků a jiných dopravních prostředků. Hvězdy ve vedlejších rolích slibovaly mnohé, ale scénář jim dá sotva pár minut, z čehož se těžko dá vytřískat něco víc, než pár výplňových scén. Lze vůbec Snyderovi vyčítat, že z hovna neuplácal žulový supermanův pomník? Mistr by měl zvládnout i takové zázraky a ne jen řemeslně převést pár stran papíru do podoby audio-vizuálního dema, které bude z Blu-ray plnit obývací pokoje celým viditelným spektrem barev a hladit divákovo ouško proudy perfektního zvuku.

plakát

Kick-Ass 2 (2013) 

Více superhrdinů, více záporáků, více akce, více fekálního humoru… Všeho je víc a ve výsledku je film slabší, než jeho starší bratr. Komiksových komedií je ale oproti těm seriózně se tvářícím jako šafránu a srovnávat lze právě jen s prvním Kick-Ass. A jelikož jsem se mnohokrát od srdce zasmál, tak nad poměrně tupou zápletkou a několika naprosto zbytečnými scénami přimhouřím oko.

plakát

Univerzita pro příšerky (2013) 

Vtipný, dojemný, nápaditý i řemeslně dokonale zvládnutý fim, který ovšem do kolen sráží jediná věc - první snímek. Pokud se oprostíte od očekávání neopakovatelného zážitku prvních Příšerek, tak vám Pixar naservíruje poměrně dobrý animák s hromadou vtipů a narážek.

plakát

Bling Ring: Jako VIPky (2013) 

Co říct k filmu, ve kterém si nedokážete vytvořit s hlavními hrdiny jakýkoli vztah, protože jediným jejich životním cílem a posláním je camrat se po cizích domech, hrát si na děsně cool stylisty, non-stop vše mrskat na facebook a prokládat tyto dýchánky troškou toho nakradeného kokainu. Od začátku až do konce bylo mé jediné přání vidět celou tu sebranku za katrem a nevycházel jsem z údivu jak dlouhá cesta do takové americké basy vede. Zřejmě jde skutečně o zemi neomezených možností a neomezené blbosti. Emmě Watson se vcelku daří vymanit se ze škatulky "Hermiona dětský idol", zbytek osazenstva pak hází do placu celkem průměrné výkony. Navíc přemíra zpomalovaček je až otravná a v mnoha případech se dá říct i neopodstatněná, protože pointu či umělecký záměr toho, jak se nějaká fetka čučí zpomaleně do zdi, jsem skutečně nepochopil. Jinak ale film funguje a vše se sune logickými kroky k hezky vypointovaném závěru. Povinnost zhlédnutí je zde pro ty, kteří touží vidět v jakém humusáckém domě bydlí Paris Hilton.

plakát

Pařba na třetí (2013) 

Za největší nedostatek nepovažuju ani tak nudný z palce vycucaný děj, průměrné vtipy nebo strojově odehrané scény. Největší omyl se stal hned s názvem - ač se film jmenuje Hangover, tak se nikdo za celý film nezchlastá z podoby. Za scénu s žirafou si však jednu bonusovou hvězdičku oddělující průměr od nudy zaslouží.