Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Životopisný

Recenze (50)

plakát

Jen o rodinných záležitostech (1990) 

Jedním dechem shlédnutá řemeslně dokonalá obžaloba období nejtvrdšího stalinistického teroru s excelujícími herci v hlavních i vedlejších rolích. Působivé scény z vesměs ponurého prostředí dokáží navodit dokonalou dobovou atmosféru. K pěti hvězdičkám chybí jen širší dobový rozhled za hranice komunistické strany, které se omezuje jen na úplný závěr a postavu kněze.

plakát

Život je život (2015) 

Nápad na hrdinu, který se v představách mění na někoho, kým by chtěl být, ale není jím, je sice zrecyklovaný, ale nijak to nevadí. Dobří herci v hlavních rolích a žádný průšvih ani v těch vedlejších a neotřelé pojetí dělají z tohoto filmu fajn oddychovou záležitost a ukazují, že i film bez hlubších uměleckých ambicí se obejde bez vulgarity a trapnosti a přitom dokáže bavit. Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale nakonec tomuto snímku přeci jen trochu pomůžu.

plakát

Pád Třetí říše (2004) 

I drama z jednoho z nejzničenějších míst Evropy v čase jeho největší zkázy nemusí plýtvat spektakulárními válečnými scénami a zaměřuje se především na psychologii ústředních postav a vcelku komorní příběh z interiéru podzemního bunkru pro nejvyšší nacistické vedení. Divák, který je na tuto vlnu naladěn, je nad míru spokojený a velmi velkorysá stopáž uteče jako voda. Velmi zdařilý čtyřhvězdičkový film.

plakát

Ex Machina (2014) 

Nemám rád sci-fi filmy. A po shlédnutí Ex Machiny už i vím proč - žádný totiž nebyl takový jako tento snímek. Komorní záležitost bez spektakulárních scén plných hypermoderních robotů a okázalé akce, ale jen drama na malém prostoru, které vás přesto dokonale chytí a vtáhne do děje. Ústřední trojice postav ztvárňuje skvěle to, co má a nelze zapomenout i na poselství filmu - ani geniální programátor nemůže myslet úplně na všechno. Přidejme si ještě nádherné norské lokace, dokonalou architekturu Nathanova domu a zajímavou hudbu a hodnocení filmu se zákonitě musí pohybovat okolo maximální výše. Já jsem se nakonec při rozhodování mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami přiklonil na velkorysejší stranu a snad úspěch tohoto filmu přiměje tvůrce, aby točili dál v tomto stylu. Možná pak začnu mít rád i to sci-fi, zatím jde však v tomto žánru o jedinečnou záležitost.

plakát

Vybíjená (2015) 

Vybíjená pro mě byla jednoznačně zklamáním. Rozvleklé tempo filmu, jen vzdáleně si podobní herci v jednotlivých časových rovinách a útržkovité scény bez souvislého děje. Musíte se zkrátka docela snažit, abyste udrželi pozornost u tohoto snímku. Tu a tam je příležitost se i zasmát, ale zase ne tolik. Navíc zamrzí nepříliš zvládnutá iluze roku 1989, těch moderních detailů se přeci jen objevovalo až příliš. Takže podprůměr a dvě hvězdičky.

plakát

Americký sniper (2014) 

V českém prostředí to bude mít Americký sniper, protkaný nezanedbatelnou dávkou patosu, těžké. Obhajoba irácké války a vlastenectví ryzího texaského jižana, který vyrostl mezi koňmi, jezdí pick-upem a je silně věřící snad nemůže být v naší republice vůbec pochopena. Na druhý pohled se ale ukáže, že máme přeci jen s Chrisem Kylem něco společného. Bojoval i za nás a už jen proto si tento snímek zaslouží naši pozornost. Sledovat jej není žádné utrpení, jde o skvěle zrežírované a zahrané dílo. Možná by neuškodilo trochu více střihu a tím pádem kratší stopáž.

plakát

Teorie všeho (2014) 

Máloco vás tak dostane jako životní příběh Stephena Hawkinga v tomto skvělém snímku. Oskarovému Eddiemu Redmaynovi není co vytknout a i ostatní hrají skvěle. Marně přemýšlím kvůli čemu bych měl odebrat nějakou hvězdičku, tohle je zkrátka prvotřídní podívaná.

plakát

Kobry a užovky (2015) 

Pozoruhodný film se skvělými hereckými výkony, všechny hlavní i vedlejší postavy jsou stvořené tak dokonale, že vás zcela vtáhnou do autentického prostředí. Řemeslně jde o dobře zvládnutý snímek, ale v první třetině se děj možná až příliš vleče a člověk má problém s udržením pozornosti. Celkově lehký tříhvězdičkový nadprůměr.

plakát

Vraždy v kruhu (2015) (seriál) 

Po trochu rozpačitém začátku se nakonec seriál vyvinul v pěknou podívanou. Jako racionálně uvažující člověk považující astrologii za roztomilou, avšak nevědeckou hru, jsem se bál, jak moc bude zvěrokruh ovlivňovat scénáře jednotlivých příběhů. Naštěstí ne příliš a zůstává tak lehce nadprůměrně zdařilá detektivka s kvalitními hereckými výkony a nenudícími zápletkami. Výtku si zaslouží převýtvarněné a obtížně čitelné závěrečné titulky.

plakát

Metro (2013) 

Tento film je důkazem, že když Rusové chtějí, dokáží natočit stejnou ptákovinu jako Holywood. Neznám ruskou filmovou produkci a tak netuším, zda-li nad ní tento snímek nějak vyčnívá nebo ne. Každopádně film mě celkem bavil (ale podruhé ho vidět nemusím) až na několik předlouhých scén všelijakých dialogů, které se neskutečně vlekly. Zapomenout jsem musel na všechno, co jsem se kdy ve škole i mimo ni dozvěděl o hydraulice, geologii, mechanice, dynamice i o tom jak se chovat při podobné katastrofě.. Když si zvyknete na to, že souprava metra bez zjevné příčiny vykolejí při pouhém brzdění nebo že voda dokáže vystoupat dva metry pod poklop ulice na svahu aniž by to jakkoliv zajímalo sousední jezero o pár desítek metrů metrů níž, tak se budete i bavit. Fyzika zkrátka v tomto filmu nefunguje, ústřední motiv dilematu hlavní hrdinky, která si vybírá mezi nezajímavým manželem-chirurgem a atraktivním milencem-oligarchou také příliš zábavy nepřinese. Za pozornost tak stojí drobné detaily ze života současného Ruska - všudypřítomný alkoholismus, amatérismus, zastaralost a podudržovanost. Pro nás satira poměrů, pro ruského diváka jen běžné reálie.