Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Fantasy

Recenze (1 794)

plakát

Barry Seal: Nebeský gauner (2017) 

Fajnový životopisňák, v němž si Tom Cruise střihl další roli pilota, tentokrát pašeráka a dvojitého agenta. Líbilo se mi, jak film přiblížil strasti bohatství a nechyběly zde četné scény, kde nebylo peníze prakticky kam dávat a stávaly se přítěží, která navíc příliš přitahovala pozornost.

plakát

Le Mans '66 (2019) 

Zase půjdu proti proudu. Film jako takový mě zvlášť nezaujal. Ano, životopisňáky mám rád, ale pojaté trochu víc osobně. Co z tohoto vyplývá za takovou nejsilnější pointu, že někdy člověk musí ustoupit z vlastního ega a přijmout pokoru, ačkoliv to znamená třeba prohrát závod. Víc nevím, co bych k tomu řekl. Chyběl mi tam element, který by mě doslova pohltil, strhl, vtáhl do děje a nepustil. Od charakterů jsem čekal o dost víc, mají své opodstatnění, ale není to prostě takové to prožívání příběhu skrz silnou osobnost, do níž by bylo snadné se vžít, ať už by oplývala jakoukoliv povahou. Vesměs fajn podívaná, kde 3 hodiny nebyly nějak zvlášť úmorné, ale na druhé zhlédnutí to rozhodně nevidím. 3* jen orientačně, netroufnu si seriózně hodnotit. Zkrátka opět nechápu, v čem je těch zdejších 90 %.

plakát

The Last of Us - Season 1 (2023) (série) 

Navzdory tomu, že mě seriál celkem zaháčkoval už od první epizody, docela se mi líbil a rád si dám za dva roky nášup, musím hodnotit střídmě. Už jen z toho pohledu, že strach, který v původní hře plynul jak z nakažených, tak i lidí, zde zaujal vyloženě jen ten lidský faktor. Z nadšených ohlasů, jak jsou clickeři úžasní, jsem očekával jejich častější výskyt, než zhruba ve čtyřech epizodách. Zbytek byl o epizodickém cestování z místa na místo, občas trochu nudnějším pokecávání a sem tam nějaké větší zápletce, která se nicméně pod tíhou epizodičnosti bortila. Vzpomenu si například na jistou záporačku, recenzemi opěvovanou jako lepší postavu, než je třeba Negan z TWD. Ano, moc chytré porovnávat postavu v jedné epizodě, která se zvlášť neprojevila a na konci byla odpravena, s někým, kdo si prošel neskutečným osobnostním vývojem napříč několika sériemi. Prim zde hrála dvojice Ellie a Joela, která si postupem času utvořila funkční chemii a pouto. A musím poznamenat, že obzvlášť Pedro Pascal jako Joel, ačkoliv není své předloze až tolik podobný, sem sedl jako zadek na hrnec. Na Bellu Ramsey jsem si musel chvíli zvykat, protože ta už vůbec neodpovídá předloze, ale přistoupil jsem na ni a jako Ellie nezklamala. Škoda spousty hluchých míst a nekonzistentního, občas odbytého děje. Seriál potenciál měl, jen jej nevyužil tak, jak bylo třeba. 7/10

plakát

Rocky (1976) 

Určitě si nemyslím, že jeden z nejlepších filmů, zvlášť ne v dnešní době. Scénář není kdovíjak silný. Zkrátka sledujeme život chlápka, který se z chuďase jen silou náhody stane senzací a postaví se šampionovi v boxu. Nic víc, nic míň. Ikonická tréninková montáž zde zabírá možná padesátinu snímku a závěrečný souboj má šťávu. Zbytek je celkem průměrné drama s průměrnými dialogy i postavami. Na jedno zhlédnutí fajn.

plakát

Creed III (2023) 

Šíleně předvídatelný a dějově jednoduchý, ale výborně řemeslně, herečky, i choreograficky zpracovaný film ze série, které jsem bohužel doteď nedal šanci. Nicméně příběh o dvou přátelích, které v určitém okamžiku život rozdělí a následně dá zpět dohromady, akorát tentokrát jako životní nepřátele, je v pohodě přístupný i novému divákovi, jako jsem byl třeba zrovna já. Film jsem si užil po všech stránkách a rád mu nedostatky odpustím.

plakát

Šingeki no kjodžin - Džinaraši / Cumibitotači (2023) (epizoda) 

Úvod super, atmosférický a přibližující hrůzy Erenova burácení. Kecací druhá čtvrtina mě až tolik nebavila, těšil jsem se na akci, která přišla záhy a přinesla řadu výtečně animovaných bojů. MAPPA se nezapřela, opět to jsou vizuální orgie, které se minimálně spoléhají na CGI a když, pořád to vypadá dobře a přehledně. Jen mě dost naštvalo, že to opět skončilo v tom nejzajímavějším a nejepičtějším a na druhou polovinu si počkáme až do podzimu. Vzhledem k nudnějším částem nemůžu dávat plný počet, ale jsem celkem nadšený a hajplý na pokračování!

plakát

Jay a mlčenlivý Bob: Přeprc (2019) 

Nemám s touto dvojicí žádné zkušenosti, film běžel v nočních hodinách a posloužil jako výplň mé bezesné noci. A hrozně mě překvapilo, jak si celkem elegantně dokázal dělat srandu sám ze sebe, absolutně se nebrat vážně a v podstatě naprosto bořit všechny čtvrté zdi. Aneb když se hrdinové vydávají na con, aby zabránili svému vlastnímu rebootu. Brilantní! Párkrát jsem se dobře pobavil a potěšilo mě, že snímek dokázal i vážnější části pojmout tak, aby jejich váhu kvůli své komediální podstatě nijak neshazoval. Zkrátka je to taková nesmyslná, skečovitá jízda plná bizarních situací a sebeparodie. Sledování mě bavilo.

plakát

Potomek (2019) 

FIlm jako takový extrémně předvídatelný. Hromada scén je typická a člověk po letech sledování už ví, co očekávat. Po mnoha stránkách si film jede po této koleji a absolutně nepřekvapuje. Co naopak hodně pochválím, je napětí, které zde funguje, dá se říct na 100 %, člověk vnímá všechny ty hrůzy. Z jedné lekačky mě naprosto zamrazilo a od té chvíle jsem začal být v pozoru a čekat, kdy se objeví další, abych tím samým znovu neprošel. Pochválím i nešetření brutalitou, nebo závěr, který jako jediný trochu překvapil.

plakát

Velryba (2022) 

Aronofsky se nezapřel. Naservíroval nám těžké drama o morbidní obezitou trpícím chlápkovi, co zanevřel sám na sebe a svůj život a své jediné naděje vkládá do své antisociální dcery. Stylem bych film přirovnal konkrétně Wrestlerovi. Ač se zde vše odehrává v prostředí jednoho jediného bytu, panuje zde ten stejný pocit, že k žádnému zadostiučinění ani vykoupení nedojde a že se hrdina svou vlastní destruktivitou postupně posune až k vlastní záhubě. Upřímně nejsem fanouškem takové té zacyklené eskalace, kdy se většina děje pohybuje na pomyslném vrcholu a nepříjemné pocity, které by měl prezentovat pozvolna či náhle, zde servíruje prakticky neustále. Film tím mírně ztrácí na dynamičnosti. Zbytek je nicméně velice slušný, perfektně pracuje s několika málo charaktery, které jsou naprosto uvěřitelné. Religionistický podtext zde nechyběl, stejně tak ani symbolické zakončení. Možná si to ještě nechám rozležet v hlavě, ale zatím to nechávám na 4*.

plakát

Sword Art Online: Progressive - Kuraki Yuuyami no Scherzo (2022) 

Už jednička u mě byla poněkud na hraně, ale tady jsem se vyloženě nudil. Film se rozhodl přeskákat hned několik pater a začít až na tom pátém. Většinu děje se jen mluvilo a kecalo, řešila potyčka dvou gild a první náznaky nějakého toho ohrožení hrozícímu ze stran hráčů, kteří se vyžívají ve vraždění ostatních. Celé se to ale hrozně táhlo, když došlo na akci, byl to opět trhaný animační bordel a byť uznám celkovou nápaditost bosse a cesty za jeho poražením, snímek byl zkrátka slabota, která se příběhově skoro vůbec neposunula. Vzhledem k skutečnosti, že se zadaptovala jen další část nedokončené novely od Kawahary, se rozhodně nemusíme bát, že by nás v brzké době, či periskopu několika dalších let, čekalo pokračování. Záměr vyplnit díru v trhu při čekání na pokračování série je sice hezký, ale nevím, zda šťastný.