Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

Do prostředí Potterovských hůlek jsem nevkládal příliš důvěry a byla to chyba. Z každé scény snímku totiž dýchá tolik napjaté atmosféry a tolik tajemna, že nešlo jinak, než vykouzlit pro Prestige místo mezi nejoblíbenějšími filmy. Retrospektiva i pohledy do budoucna, které snímek prokládají, divákovi o ději něco poodhalí, pak zmátnou, aby se opět našel a zase ztratil. Poskládat mozaiku střípků opravdu nutí k nejvyšší pozornosti. I tak mi všemi dějovými zvraty a překvapeními tento mysteriózní a nepředvídatelný příběh vyrážel dech. Dokonale propracovaný scénář, herecké výkony a zejména režie se blíží zenitu.

Zlo mezi námi

Zlo mezi námi (2003)

Jeden z velmi světlých momentů severské produkce. Pracuje skoro jako vězenský film, představující začleňování osoby do politického systému nápravného zařízení. Tenhle pubescent ale není žádný chudáček, je to tvrďák jak řemen a místnímu systému se jentak nepoddá. Stavebním kamenem filmu je pak šikana a ponižování, která bude hlavního hrdinu pronásledovat přímo i nepřímo. Zpracování bylo parádní. Těží z pěkného příběhu i naturalistického a sugestivního ztvárnění, které vtáhlo do příběhu jak jen mohlo. Díky sympatiím k postavám zafungovalo dobře i emotivní zapojení a kapky krve byly skoro až cítit z obrazovky. Mezi top 200 si místo rozhodně zaslouží. Podobným snímkem, zabývajícím se šikanou, je Zkažená mládež. Alternativa: Klass, Ben X, Dog Pound, Tummien perhosten koti.

Osudový dotek

Osudový dotek (2004)

Začátek se může zdát lehce utahaný. Házet flintu do žita by byla ale chyba, protože každá scéna a nelogičnost si najde svoje místo a význam. Butterfly Effect se může pyšnit zejména skvělým a nevšedním námětem, příjemným obsazením, kterému bych nic nevytkl, parádním scénářem a tempem děje, který se v průběhu filmu roztočí do takových otáček, že jsem zcela přestal vnímat čas. Charaktery postav i prostředí se zcela nepředvídatelně mění jak na běžícím páse a já dostávám opravdu skvělý filmový zážitek, u kterého slovo nuda na chvíli mizí z mého slovníku a po jehož konci mi ještě chvilku trvá popadnout dech. Podobně laděným snímkem je Donnie Darko. Alternativa: Donnie Darko, Vanilla Sky.

Elitní jednotka

Elitní jednotka (2007)

Téma policejní čistky brazilského slumu je dobrým příslibem a Tropa de Elite ho rozhodně naplňuje. Nejde tu ale jen o prázdnění zásobníků do nebohých dealerů. Scénář nás provede ultra-drsným přijímacím řízením k řezníkům z Bope, nechá nahlédnout do zkorumpované policie i osobních životů, zasažených prací velmi či ještě víc. Nedokážu říct, která z těch částí mně bavila víc, protože všechny byly skvělé. Po pomalejším začátku gradoval snímek až do posledních vteřin a s ním i moje průběžné hodnocení. Poutavě a reálně se tak podařilo vykreslit drsné prostředí i stressové zaměstnání a není moc co vytýkat. Alternativa: Cidade de Deus.