Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (522)

plakát

Tenkrát v Anatolii (2011) 

Kontrast formy a obsahu tak silný, až místy sám sebe dusí. Ale opravdu jenom místy. Co mi vadilo více byl poněkud korálkovitý narativ jednotlivých mikroportrétů, kdy - ačkoliv se snaží takto nepůsobit - se ukazují všechny osudy pěkně jeden po druhém bez větších vzájemných otřesů.

plakát

Kouzla králů (2008) (TV film) odpad!

Technologické demo možností efektů v MS Word. Zapnutých na REPETE. A do toho neherci, neděj a neinteligence. Ne a ne a ne!

plakát

Pěsti ze železa (2012) 

Man with the Iron Fists má dva podstatný problémy. Prvním je samozřejmě RZA jako režisér. Jistě, co se týče kung-fu flicků je to odborník na slovo vzatý, ale skrze své abych tak řekl "black men's ego" se kromě řídící sesle ještě obsadil do většiny ostatních důležitých postů. A že hrát větší štěky neumí víme už z Californication, pokud se ještě začne ozývat v pozadí coby rapový doprovod a mezi tím kombinuje feudální Čínu s primitivní čakrově-karmově-emancipační černošskou linií, je toho už prostě i na jednoho fanouška moc. Ještě když navíc je hudebně asi 15 let za zenitem. Druhým problémem filmu je, že uvízl v těžké postmoderně. Je to gejzír nápadů (a to často velmi dobrých) a inspirací, ovšem bez onoho Quentinovského post-postmoderního kroku, kdy si všechny karty ze stolu trochu skryje a podusí je ve vlastní šťávě. RZA má pouze koláž umatlanou od asia-fusion black pride. Když se poté v pozdějších fázích přidá videoklipový střih a prolínačky, suplující neschopnost natočit jinak choreograficky nadprůměrnou akci, dostavuje se nutně zklamání z prokoučování potenciálně dobře odvyprávětelné žánrovky. JIstě, závěrečný sestřih od Eliho Rotha jistě taky nepřidal.

plakát

Blízká setkání třetího druhu (1977) 

První půlhodiny Spielberg zdařile buduje napětí, aby následně vše zabil nesnesitelným emerickým tatíkem a naprosto katastrofální scénou epochálního setkání s emzáky ve stylu párty Michala Davida. Film ještě naivnější než myšlenka, že několik posunků !lidské! ruky je zcela univerzální intergalaktický nástroj míru. Nikoho nenapadne, že by to taky mohlo být "zabijte je všechny", nebo že prostě ti cizáci nebudou vůbec humanoidi s končetinama. To je ale neduh velmi tradiční. Co ovšem ve vší té břečce dělá chudák Truffaut, to opravdu netuším, protože jestli tímto chtěl nějak Spielberg v duchu filmu propojovat nejen galaxie, ale i kinematografie, tak to dokazuje pouze jeho nesoudnost a celkovou tvůrčí neschopnost vymanit se řemeslné konformnosti - a jsem zvědav, kterým svým dílem mě ještě kdy přesvědčí o oprávněnosti svého osobního kultu.

plakát

Nedotknutelní (2011) 

Nedotknutelní mají pekelné štěstí. Díky svému kontinentálnímu původu jaksi celou stopáž o vlásek unikají transatlantické limonádě ve stylu Forresta Gumpa a jiných ideologicko-sociálních konstruktů. Ale naštěstí balancují na správné straně té hrany a Audrey Fleurot balancuje s nimi.

plakát

Alois Nebel (2011) 

Pěkně vypadající technologické demo (až na mlhu a elektrické světlo). Ale film to rozhodně není, Nebelův syžet snad ani nedosahuje délky textu distributora. Vlastně mi není vůbec jasné, proč je Nebel animovaný film. No, za ty prachy rána těžce mimo.

plakát

Víla (2011) 

Francouzský Benigni v dětských letech a moc hezkých interierech. Poklidná roztomilost pro všechny občasné infantily.

plakát

Skyfall (2012) 

Kruh se uzavřel. Dokonale.

plakát

Tam kde kluci nejsou 8 (1997) 

Tehdá na gymplu snad ani jiný filmy než tohle a Pán prstenů v oběhu nebyly...

plakát

Černá kniha (2006) 

Vynikající WW2 film, pojatý osvěžujícím způsobem jako směska nadsázky dobrodružného filmu v kombinaci s objektivním pojmenováním všech zúčastněných stran. A jako třešnička na dortu úžasná Carice van Houten (a o něco méně přitažlivý Sebastian Koch). Podle mě nejlepší film o tomto temném období našich dějin, protože místo tradičního patosu tu dostanete skvělou filmovou jízdu, u které se budete celých dvě a půl hodiny opravdu bavit (ano, opravdu!).