Reklama

Reklama

Zlý vladař Vladan (M. Slaný) svými dobyvačnými válkami sužoval celou zemi, zatímco král Dobromil (J. Abrhám), který panoval za velikým jezerem, byl dobrotivý a lidé se tu měli jako v pohádce. Ostatně nedotknutelnost tohoto království prý zaručovalo kouzlo skryté ve vzácném šperku, rubínovém srdci. A právě o ně začne usilovat královna ohně (J. Schneiderová), která touží zvítězit ve věčném sporu se svou sestrou, královnou vod (S. Postlerová). Aby přinutila krále vzdát se srdce, začaruje jeho dceru Marianu (P. Tenorová) do ohnivého plamene. Žádný z mladíků Dobromilova království nemá dost odvahy, aby Marianu vysvobodil. Král se tedy pomocí kouzelného prstenu přenese do Vladanovy říše, kde jednoho dne objeví statečného mládence (M. Kraus). Jmenuje se Tadeáš, má pro strach uděláno, a navíc ho nikdy neopouští dobrá nálada. Zdá se, že princeznině vysvobození nic nebrání. Jenže královna ohně a král Vladan se svých zlých úmyslů jen tak nevzdají… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (378)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Proč chce naše tedy Česká televize plnit svého každoročního bobříka pohádek těmahle ubohostma. Poté, co se znemožnil (a ještě znemožní) Vorlíček, Herz a další, je tentokrát panem na holení Zelenka. Marně jsem vkládal naděje do mého dosud docela oblíbeného autora televizních filmů a inscenací, marně očekával pěkné a chytré dialogy. Nedostalo se mi ničeho z toho. Staří herečtí matadoři a docela hezká princezna prostě nemohou napravit dojem ze slabého příběhu, hloupých dialogů, infantilních vtipů, tragické hudby a otřesných triků. Jak to, že Zelenkova 15 let stará Nesmrtelná teta vypadá po téhle stránce asi třicetkrát líp? Sice to má alespoň nějaký děj na rozdíl od např. Království potoků před dvěma lety nebo Tří srdcí před rokem, ale stejně mi nezbývá než královsky zařvat: "TAK TAKHLE NE SOUDRUZI!" ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tak takhle teda ne.. Kde jsou ty časy, kdy si tvůrci pohádek nemuseli vypomáhat nesmysly typu „chci princeznu, ona hoří (nebo o co tam šlo), tak ji obejmu a všichni budou šťastní a spokojení, aby i v dalším roce mohli vyprodukovat podobně laděnou pohádku prazvláštních kvalit“..? Aspoň, že té Tenorové to sluší.. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

V posledním pořadu Retro pan Hemala s ironickým úsměvem zavzpomínal, jak si v dobách totality nechávala televize to nejlepší na čas vánoční, neb celý rok vysílala sračky a období vánoc a nového roku bylo jakousi televizní výkladní skříní, kdy mělo premiéru vše co stálo za vidění, v čele s nějakou krásnou pohádkou na Štědrý večer. Ano ano, doba se razantně změnila - teď sice televize také vysílá celý rok sračky, ale na období vánoc si (alespoň ta veřejnoprávní) naopak schovává ty nejostudnější výtvory ze své ďábelské kuchyně a Štědrý večer již několik let za sebou koření pohádkami, na kterých je sice vidět, kolik prostředků naškudlených z koncesionářských poplatků zase tvůrci vyhodili oknem, ale na které se skoro nedá koukat díky dementním scénářům, bídným hereckým výkonům, pouťovým trikům a nevýrazné režii. Ještěže je u nás plno zajímavých lokací, na kterých oko diváka může se zalíbením spočinout - ale to je možná lepší pustit si Toulavou kameru, ne? No nic, loni se podobná hrůza konala hned tři večery v řadě, letos to už snad máme za sebou a můžeme se těšit na příští rok... ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Celkově to byl docela dobrý nápad, velkoryse pojatá televizní pohádka, která by měla hlavu a patu a vycházela z těch dobrých tradic české pohádky. Když ale jdeme do detailů, vidíme, že provedení bylo překvapivě amatérské. Nepovedly se na mnoha místech dialogy, několikrát mě vysloveně tahaly za uši. Herecké výkony tomu pak odpovídaly, bohužel i u tradičních hereckých opor. Inu, když je špatný text, špatně se i hraje. Největším problémem ale byl výběr hlavních představitelů - to se opravdu nepovedlo. Raději nebudu pokračovat, protože bych měl problém udržet ty tři hvězdičky. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ani jsem to nedokoukal....bída...kde jsou ty proslulé české pohádky??? Proč se teď točí takové hrůzy? Nepamatuji si, kdy mě naposled zaujala nějaká novodobá česká pohádka natolik, že bych si ji pustil po čase znova (jako Pyšná princezna, S čerty..., Tři oříšky...., ad.) ... 2* jsou za Abrháma, Šafránkovou a Skopala... ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • V pohádce je použito 172 počítačových triků. (cariada)
  • Natáčení probíhalo na zámku Žleby (knihovna - zámecká pokladna, kuchyně), na hradě Kost a v Hoslovickém vodním mlýně. (ČSFD)
  • Ve scéně, kdy Tadeáš (Martin Kraus) u jezera narazí do neviditelné „stěny“ chránící sousední království, se neobjeví na stěně obtisk jeho těla. V ostatních záběrech, kdy na stěnu sahají Bruno (Martin Dejdar) a Rozárka (Anna Fialová), se obtisky jejich rukou objevují a dokonce se objeví i obtisk Brunova těla, když do stěny narazí. (Krocka)

Reklama

Reklama