Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Zajímavosti k filmům (127)

Agatha Christie's Poirot - Schůzka se smrtí

Agatha Christie's Poirot - Schůzka se smrtí (2008) (epizoda)

V knižní předloze se značná část děje odehrává na území nabatejského skalního města Petry, ležícího na území Jordánska. Pro svou jedinečnost byla Petra v roce 1985 zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tyto záběry se filmaři rozhodli natočit nikoliv přímo v Jordánsku, ale v Maroku. Tam se filmový štáb vypravil v květnu 2008.

Altamira

Altamira (2016)

Film je věnován José Antoniu Lasherasovi, který byl ředitelem muzea Altamira od roku 1991 až do své smrti 27. února 2016, kdy zemřel při autonehodě.

Altamira

Altamira (2016)

Na konci filmu je uvedeno, že malby jsou staré asi 35 tisíc let. Není to tak úplně pravda. Některé kresby byly zredigovány přibližně do tohoto věku pomocí moderních technik (původní odhady je uváděly jako mnohem mladší). Výjimečné obrazy bizona však byly namalovány časově blíže k malbám z jeskyního komplexu v Lascaux (před 17 tisíci lety).

Altamira

Altamira (2016)

Ve filmu je uvedeno, že se katolická církev postavila proti objevu a obvinila Sanze de Sautuolu (Antonio Banderas) z padělání. To není pravda. Neexistovalo žádné oficiální prohlášení katolické církve ve Španělsku ani ve Vatikánu o pravosti maleb v Altamiře.

Babička

Babička (1971) (TV film)

Jarmila Kurandová si roli Babičky zahrále nejdříve na prknech Mahenova divadla (v roce 1971), poté ji režisér Moskalyk obsadil do filmu, a naposled o rok později ztvárnila Babičku i v rozhlasové úpravě divadelní insenace Mahenova divadla. V Mahenově divadle si roli Barunky zahrála také Libuše Šafránková.

Black November

Black November (2012)

Od spolupráce legendární dvojice Mickey Rourke a Kim Basinger uplynulo celých 25 let, kdy spolu naposled hráli ve snímku 9 a 1/2 týdne (1986). Oba už sice hráli ve filmu Informátoři (2008), ale ani v jedné scéně se tehdy nesetkali.

Black November

Black November (2012)

Snímek byl dokončen už v roce 2012, nigerijská vláda ale údajně nebyla s hotovým projektem spokojena a režisér Jeta Amata byl nucen další šíření filmu zastavit. Nakonec se film podařilo dostat do kin až na začátku roku 2015.

Camilla

Camilla (1994)

Naposledy společně před kamerou se v tomto snímku setkalli manželé Jessica Tandy a Hume Cronyn, kteří spolu strávili dlouhých 52 let společného života.

Camilla

Camilla (1994)

Lokality, ve kterých se natáčelo: Jekyll Island Club Hotel a exteriéry v Jekkyl Islandu v Georgii, Savannah a Isle of Hope v Georgii a v Hamiltonu a Torontu v Kanadě.

Carův kurýr

Carův kurýr (1998) (seriál)

Ani v knižní předloze Julesa Verna, ani v seriálu se divák nedozví jméno cara, který posílá kurýra za svým bratrem do Irkutska Z historických souvislostí, které jsou v příběhu vylíčeny, však vyplývá, že děj se odehrává někdy kolem roku 1862 - tedy za vlády cara Alexandra II., který měl tři bratry: Konstantina, Nikolaje a Michaila.

Carův kurýr

Carův kurýr (1998) (seriál)

V 6. dílu při plavbě na parníku Kavkaz Michail Strogoff své společnici Nadě říká, že za dva dny budou v Omsku. To je ale na tehdejší dobu neproveditelné a i z následujících událostí vyplývá, že se jedná o chybu.

Corrina, Corrina

Corrina, Corrina (1994)

Dvě scény, které se objevily v traileru, se nakonec do filmu vůbec nedostaly.

Dopis pro krále

Dopis pro krále (2008)

V roce 2009 snímek získal cenu poroty za cizojazyčný film pro děti na Mezinárodním dětském filmovém festivalu v Chicagu.

Dopis pro krále

Dopis pro krále (2008)

Film byl natočen na motivy stejnojmenné knihy nizozemské spisovatelky Tonke Dragt.

Reklama