Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní

Recenze (969)

plakát

Sobík (2024) (seriál) 

Perfektně napsané, perfektně zahrané. Strhující, drsné, smutné.

plakát

Learn English with Ricky Gervais (2012) (pořad) 

Volně na Youtube. Jeden z nejlepších komediálních skečů, jaký jsem kdy viděl. Viděl jsem to snad milionkrát a pokaždé se směju znovu. Samozřejmě to vyžaduje znalost humoru těch dvou. Mrzí mě, že se už vydali každý svojí cestou. Nejsilnější byli jako pár.

plakát

Electra (2023) 

Jen bych rád uvedl, že jsem se stal prvním, kdo uvedl Elektru jako svůj oblíbený film (Fanklub). Dřív než to bude COOL! Budu jen opakovat to, co mnozí. Daria Kashcheeva je Švankmajerem současné generace. A na takový talent čekal český film posledních 20 let. Nevím samozřejmě, jestli ji také čeká tak zářivá kariéra, ale talent a píli na to rozhodně má. Ostatně zajímavé je, že zrovna tento film se dotýká témat, které Švankmajer také mnohokrát uchopil. Sexualita, včetně přitažlivosti nedospělých žen (Otesánek, Něco z Alenky). Zatímco Švankmajerovým pohledem byla mladá dívka v Otesánkovi takovou provokativní mrškou, která zkoumala možnosti své moci nad muži, tak Kashcheeva samozřejmě situaci dospělý muž vs. dívka pojímá ze zcela jiné feministické perspektivy. Ale nechtěl bych, aby to vyznělo tak, že je celý film o sexualitě 10letých dívek, protože snímek pokrývá mnohem, mnohem širší téma. Viz komentář Jitky Cardové.

plakát

StB: Přísně tajné! - Punk a StB (2022) (epizoda) 

Když si přečtete několik zdejších recenzí ve stylu "však ty feťáci si to stejně zasloužili", tak zjistíte, jak důležité jsou tyhle dokumenty. A jak je potřeba do připomínání této historie investovat peníze na vědu a výzkum.  - Mimochodem: Poslechněte si výpověď Stbáka a agenta Koníka. Je úžasné, jak se člověku změní dikce, když ví, že musí přiznat, že udával/nutil udávat. Je to tuna slovní vaty, za kterou křičí jediná věta "POSRAL JSEM TO A VÍM TO!"

plakát

Dobré ráno, Brno! - Epizoda 5 (2023) (epizoda) 

Tak tohle byla naprostá bomba.  Suverénně nejlepší díl. Hláška za hláškou. Došlo i na Ivana Blatného a nefašizoidní děcka :-) (Je samozřejmě fakt, že spousta vtipů vyžaduje kontext, kterej asi každej divák nemá: vědět, co se stalo Rychlíkovi na hlaváku, znát Surůvku, znát Blatného, znát Strachovy názory atd.)

plakát

Americký sen George Carlina (2022) (seriál) 

Dokument pokrývá celou jeho komediální dráhu. Carlin začínal jako běžný komik v 50. letech. Jako šášula, co se pitvoří pro televizní diváky. Až si jednoho dne v 60. letech řekl dost a přidal se (pouze tématy a myšlením) k o generaci mladším hippies. Začal s kritikou války ve Vietnamu, používal sprostá slova atd. Přišel tím o obrovskou sumu peněz a musel začínat v podstatě na novo pro nové publikum. Carlina také pravidelně zatýkala policie pro používání sprostých slov.  Carlin ale neskončil u svého přerodu pro hippie publikum. Měnil témata a styl stand-upu i v 70., 80, a 90. letech. Vždy už ho odepisovali, že už nemá co říct, a vždy je překvapil (dnes by mu řekli, že je privilegovaný cishet old white man, který má přenechat prostor jiným). Je to bez debat jeden z nejlepších komiků všech dob. Na Youtube najdete řadu jeho vystoupení, tak neváhejte. He is the greatest!