Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (200)

plakát

Vrchní, prchni! (1980) 

Nikdy neomrzí a s každým shlédnutím baví víc a víc. "To je hezkej chlapeček, jak se jmenuje?" :D

plakát

Frankenstein (2011) (divadelní záznam) 

Asi jsem neviděla lepší divadelní přenos. Celou dobu téměř nedýcháte a jen s ohromením sledujete herecký koncert pod taktovkou citlivé režie Dannyho Boyla za zvuků magického a nezapomenutelného hudebního doprovodu. Benedict Cumberbatch jako "creature" podává dosud nejlepší herecký výkon (Sherlock i Alan Turning jsou v porovnání s tímto vlastně velmi obyčejné postavy). A pokud milujete jarní deštík, zpěv ptáků a východ slunce a máte někdy touhu výskat si přitom radostí jako malé dítě, Frankenstein vás chytne za srdce.

plakát

Otec (2020) 

Nemám slov. Naprosto strhující. Velmi těžké téma, ovšem brilantně a jedinečně podané. Díky způsobu vyprávění se divák cítí jako Anthony a není úplně jasné, co se vlastně děje. U tohoto film si rozhodně neodpočinete, proženete slzné kanálky (nejednou) a The Father vám ještě dlouho zůstane v srdci i hlavě. Anthony Hopkins předvádí absolutně dokonalé herectví (kam se hrabe Bittner!), a tento herecký koncert je jeho nejlepší počin kariery (ano, čtete dobře, Hannibal si odteď dělí druhou příčku s Mr. Stevensem). Nelze ale nezmínit i vedlejší herce (Olivia Colman, Rufus Sewell), kteří jsou stejně jako vy spíše přihlížejícími diváky, ale dýchají v rytmu s hereckým koncertem Anthony Hopkinse a vyjadřují vaše pocity. Dávám jednoznačně nejvyšší hodnocení. I přesto (nebo možná právě proto), že, jak napsal novoten: „při představě, že mě s vlastním rodičem někdy čeká tohle, mám trochu potíž se vůbec nadechnout.“

plakát

Soumrak dne (1993) 

„You are extremely important to this house, Ms. Kenton.“ Skovostný snímek o tom, co je často tak zřejmé a přirozené, ale co nakonec neuděláme. Pohledy, gesta, náznaky, mlčení… Milostný příběh, kde se nedočkáte jediného polibku, ale množství emocí, citů a touhy přesuje mnohé romantické filmy. Chemie mezi Anthony Hopkinsem a Emmou Thompson je naprosto úchvatná a v obou případech hodná Oscara.  Stejně důležitá je i „vedlejší“ dějová linie - pozadí politických událostí přelomu 30. a 40. let. Ta celou atmosféru ještě umocňuje a dala by se shrnout citátem Edmunda Bukeho: „Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic.“ Nerozhodnost, nezájem o své okolí, odosobnění a loajalita můžou napáchat více škody, než se zdá. Film, který zasáhne srdce, ale také nutí k zamyšlení.

plakát

David Attenborough: Život na naší planetě (2020) 

Třešnička na dortu celoživotního díla Davida Attenborougha, kterou by měl ochutnat každý. Největší síla tohoto filmu je ve stručnosti, srozumitelnosti a údernosti. Tomuto úžasnému pánovi se za pouhých 83 min téměř dokonale podařilo poutavě vysvětlit to, co se jinak dá rozvíjet hodiny, dny a týdny, čímž snad pronikne i mimo klasický "funclub filmů DA". Jsem velmi ráda, že zde zaznělo to, co často nezaznívá - totiž že jde vlastně především o nás, ne o planetu nebo přírodu. Tyto argumenty snad konečně otevřou oči i větší části klimaskeptiků, které jinak "nějaký pralesy a orangutani" nezajímají. Těm doporučuji začít právě touto třešničkou. P.S. Trochu mi to atmosférou, vizuálně i sílou sdělení připomnělo dokonalý videoklip Johnna Cashe - Hurt: https://www.youtube.com/watch?v=8AHCfZTRGiI.

plakát

Šestý smysl (1999) 

Film, o kterém rozhodně ještě nějaký čas po shlédnutí budete přemýšlet. Nejde jen o skvělou "hlavní" pointu, ale i o ty menší, možná na první pohled ne tak zřejmé. I když se to nezdá, Šestý smysl je především o živých lidech, o každém z nás. Perfektní mysteriózní atmosféra díky Howardovým tónům po celou dobu, výborný scénář a především úchvatný výkon malého Haley Joel Osmenta a Bruce Willise.

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

WOW!!! Věděla jsem, že to bude dobrý. Ale že až tak... Od prvních minut jste vtaženi do děje a užíváte si každou chvilku, každý tón z těch úžasných písniček. Film má emoce, spád a neskutečně pozitivní energii. Spousta scén mohla být natočená jinak a kazit celkový dojem, vše je ale v tak dokonalé rovnováze, a to se u filmů málokdy vidí. Poklona castingu za úžasný výběr herců, Rami Malek si tímto nastartoval kariéru (pokud teda role Freddieho Mercuryho už teď není jeho nejlepší výkon v životě) a Oscar je na dosah nejen v této kategorii. Bryan Singer vzdal Queenům nejvyšší poctu, jakou mohl. A že ne všechno se doopravdy stalo tak, jak ukažuje film, mi je úplně jedno, od toho jsou dokumenty. Závěrečný koncert je nezapomenutelný, máte při něm husí kůži až do stropu a budete o něm všem vyprávět, i když jste tam ve skutečnosti (ne)byli. Tak zvláštně krásný "světový" pocit jsem po odchodu z kina již dlouho neměla a ještě večer jsem si pobrukovala a "tančila" na ty nesmrtelné melodie. Pokud chcete vidět koncert vašeho života, volba je jasná. První film, na kterém jsem byla třikrát v kině, a šla bych klidně znovu. Na závěr bych dodala jen: "EEEO! EEEOO! EEEEEEEEEO! EO! EO! EEO! EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEO! EO! EO! TÝDATÝDADYDA! EO! TEROP! TEROP! ALL RIGHT!" https://www.youtube.com/watch?v=lkbP5OPQhdQ

plakát

Potraviny, a.s. (2008) 

Dokument, který by měl vidět každý. Fakta, důkazy, užitečné informace. A k tomu jednoduchá rada na konci, jak reálně a snadno změnit když ne svět, tak minimálně povědomí o tom, co kupujeme a jíme. Protože ingnorance, nezájem a tolerance je tím, čím si nejvíce škodíme. "You can change the world with every bite."

plakát

Gran Torino (2008) 

Drsnost a cit v jednom. Hořkosladký filmový majstrštyk s perfektní hudbou a Clintovým nezapomenutelným bručákem. Nepopsatelný zážitek a emoce ještě pár dní po shlédnutí...