Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (329)

plakát

Kolize (2019) 

Nikola Šuhaj se zase blýskl v dramatu, jemu šitém na míru. Navíc, dle skutečných událostí. Miluju dánskou kinematografii, ale jejich postoj k rodině a výchově dětí a hlavně sociálce a soudnictví o opatrovnictví, to nepochopím nikdy. Tady to zas pěkně ukázali, co umí. A hlavně, jak během pár minut a sledu nešťastných událostí můžete přijít o dítě. No zas mi slušně tekly nervy a špačkovala jsem celej film, obvzlášť, když mi neprávem trápí mého miláčka. Hlavně ta jeho pidlooká, hysterická ženuška, předváděla slušnej tyjátr, ruka mě svrběla neuvěřitelně, má štěstí, že se nakonec probrala. Ta její famílija byla celá zralá na průplesk a nejvíc bratříček vymytej s Afgánistánu, kterej byl zralej rovnou zavřít. Tento to teda zajebal extrémně. Tady, ani nepřišly slzy a dojetí, jako spíš vztek, bezmoc a bezpráví. Samozřejmě skvěle natočeno, jak se na ty severský čubky sluší. Postupně vybudovaná atmosféra a pro mě velice zvláštní konec. Já bych ho asi udělala jinej. Když, už drama, tak pořádný, bez šance na přežití na vozíku. To je asi jediná výtka.

plakát

Spisovatelé (2012) 

Moc milej filmeček, taková rodinná romanťárna a tohle je přesně typ americkýho filmu, který mě potěší. Takovej malej, co zahřeje srdíčko. Parádně obsazenej, mám ráda Lermana, Collins a Kinneara.  A nezklamali mě, užila jsem si to i s parádním soundtrackem a samozřejmě šťastným koncem, to by jinak nešlo.

plakát

25 let neviny (2020) 

Pro mě asi nej film za poslední dobu od našich černoprdelnických sousedů ze severu, co jsem viděla. A to točí kurva dobrý filmy. Rozsekalo mě to na hadry a poslední půlhodinu nešly krokodýlí slzy zastavit. Tomek je tak trochu, jako náš Otík Rákosník. Takovej hodnej prosťáček, který je ideální typ na nespravedlivé odsouzení, protože se neumí pořádně bránit. Piotr ho zahrál geniálně. Takhle zmanipulovat vyšetřování a odsoudit nevinného jen, aby byly velké prémie a pochvala, to chce extra velký koule, to se musí nechat. Z těch úřednickejch, státních zmrdů, kteří mají v rukou rozhodovaní o vinně a nevinně a kasírojou těžký love, jen vezmete za kliku od kanclu, mně bylo na zvracení. Zajímalo by mě kolik nevinných bylo a je neprávem odsouzených, to musí být síla. Navíc za znásilnění a zabití nezletilé, to je kriminál, jako peklo na zemi, protože na tomto zločinu si mukli, extrémně pochutnají a odsouzeného si vychutnají, až do konce. Dlouhověkost nelze očekávat. Tomek si prošel očistcem, aby se díky jednomu opravdovému a šlechetnému policajtovi nakonec po dlouhých letech zachránil. Ale naprosto zlomený a poznamenaný hrůzami vězení. Scéna, kdy se vrátí domů a u jídla se ptá, jestli si smí vzít kolu, to jsem byla fakt hotová. Peníze nemůžou tuto křivdu a utrpení ani zdaleka vyvážit. Tohle je skvost a jeden z nejsilnějších filmů z vězeňského prostředí a ještě podle skutečnosti.

plakát

Wataha (2014) (seriál) 

Wataha je v překladu balíček. A je to balíček s poměrně třaskavým a nebezpečným obsahem. Rozbalíte ho na pomezí polsko-ukrajinských hranic, kde zločin a korupce svorně kvetou, jak májová louka, protože peníze nesmrdí, ani trošku. Z balíčku vytáhnete, jak pohraničníky udatný, tak ty parchanty zkorumpovaný, prokurátory, agentury a k tomu tu nej chamraď co si můžete přát. Pašeráky, převaděče, uprchlíky, šlapky, šmelináře a jinou fajnovou společnost. Zasazeno do krásné přírody, hodně syrové, civilní a atmosférické. Tohle Pšontci umí podobně dobře, jako všichni severští filmaři. Musím vypíchnout herce, kteří hrají výtečně a některý ty ksichty jsou extra výživný, až se divím, kde to zas vyhrabali a ještě toho krásnýho hafana Usámu. Měla jsem o něj strach, aby ho nějakej hajzl nezabil. Bez něj by pohraničníci byli celkem nahraní, dokázal odhalit pěkná zvěrstva. Neocenitelnej parťák. Hlavní dvojice Viktor a Iga jsou samozřejmě mašlička na balíčku, který rozhodně stojí za to otevřít.

plakát

Nightlife: Na tahu (2020) 

No teda žádnej oheň, ani Barek to moc nevytrhl. Stupidní postava Renza to poslala do škatulky průměrných, trapných komedií se Sandlerem. Trochu tomu dal šťávu super soundtrack. Ale jinak dost zklamání. Verhoeven teda neměl vůbec svůj den. A to jsem se na to těšila, snad to příště bude lepší.

plakát

Obleva (2022) (seriál) 

Poláci jedou bomby a já je pomalu zařazuji na přední příčky evropského filmového průmyslu, který je pro mě srdcová záležitost. A musím naprosto souhlasit s Trajekttem. Čistokrevná bílá záležitost, žádný genderový peklo, žádné utiskované barevné menšiny, které se v těchto končinách za normálních okolností jen stěží vyskytují. Tohle je pro mě hlavní devíza seriálu a proto i pět hvězdic. Divím se, že HBO MAX tomu dala zelenou, bez splnění zvracených kvót. To teda koukám, jak sůva z nudlí. Komorní skoro rodinná krimi. Ponurá, civilní s parádní tíživou atmosférou. Hlavní hrdinka, policajtka Zawieja teda dost na ranu, zas jedna co se minula povoláním a dělá nešťastné všechny kolem sebe, díky pracovní posedlosti. Ale jinak bomba. Výborné herecké výkony neokoukaných tváří a i když je to pořád dokola, pějme píseň tralala, tyhle minisérie se prostě neomrzí.

plakát

Náš vůdce (2008) 

Vyvolená rasa umí sociální dramata točit na jedničku s hvězdičkou, to se musí nechat. Obvzlášť, když střílí do vlastních řad a nejde nevzpomenout na kníratého malíře, který tento povahový rys dotáhl do extrému. Tady se to jen hemží budoucími hvězdami německého filmu, takže se těžko odolává. Výborný film o tom, jak se z nevinného školního projektu stane doslova psycho drama. Dokonalá ukázka, jak chutná síla a moc ovládat druhé. Jak nám stačí málo k tomu, aby jsme se stali fanatiky a diktátory. A je jedno v jakém směru. I škola se může stát peklem samým. Tohle nemůže skončit jinak, než vyústěním v tragické finále. Prozření do reality je velmi bolestivé. A následky kruté. Tady plná palba bez mrknutí oka. Výborný scénář, herecké výkony a samozřejmě atmosféra.

plakát

Chlap - Amnézie (2022) (epizoda) 

Ač neholduji české tvorbě a seriálové, už vůbec ne a z Novy na mě jdou většinou mrákoty, tak tohle je světlá vyjímka a přilákal mě hlavně alfa samec Maštalír, kterého, už delší dobu sleduju. Tohle se povedlo a příběhy z nemocničního prostředí s dobrým scénářem a herci, ještě navíc s bonusem podle skutečnosti, většinou bývají trefa do černého. Trochu mě děsí délka seriálu, aby se nezačalo vařit z vody a nešlo to celé do háje, ale snad si to laťku kvality udrží do konce. Musím říct, že každý díl má dost silný příběh a s osudy personálu nemocnice se prolínají s osudy pacientů a oko uroní nejednu slzu nad dojemnými příběhy. Musím ještě také zmínit slizkého záporáka Sýkoru v podání Dvořáka, z kterého mám pocit, že se dost kámoší s chlastem, neboť je stržený, jak závit.  Je takovým novodobým Cvachem. Odporná role, ovšem geniálně zahraná a umocňuje ji ještě odpornější Saidlová v roli manipulátorské čubky. Jejich společným cílem je likvidace výtečného primáře Franka s pošramocenou reputací. A právě to z něj dělá toho sympaťáka, kterému držím palce. Má své kostlivce ve skříni, kteří vylízají, jak houby po dešti a dostává jednu lekci za druhou. Takže jsem zvědavá, jak tohle vše dopadne a jak z toho nakonec Frank vyvázne.

plakát

Fauda (2015) (seriál) 

Fauda je pro mě jednoznačně srdcovka a partička izraelských bojovníků proti terorismu mi přirostla k srdci hrozně moc. Takže mám nervy, jako špagáty, aby to peklo hoši přežili, po celou dobu. Je to skvěle natočeno a když jdou hoši do akce, ani nedýchám. Tohle téma, mě nikdy nepřestane bavit, podobně jako Malá bubenice, která je další taková lahůdka. Třetí série je fakt top a neuvěřitelně našláplá. Už se nemůžu dočkat čtvrté. V originále lepší, než s dabingem.

plakát

Poslední noc v Soho (2021) 

Taková umělecká podívaná v opulentním šedesátkovém vizuálu plném šlágrů té doby. Wright si s tím pohrál to se musí nechat. Oči jen přecházejí. Anya opět dokazuje, jak je talentovaná a má našlápnuto na velkou kariéru. Film zpočátku, jen tak plyne, ale postupem začne temnět a nabírat na hororrové atmosféře starých Hitchcockových filmů. Stojí za to vidět a užít si ten vizuál, příběh samotný bez něj, by tak oslnivý rozhodně nebyl, naštěstí v tomto případě to není, až tak rozhodující.