Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Komedie
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (3 461)

plakát

Žena v okně (2021) 

Hezky vizuálně pojatý psychothriller, od kterého čekáte nějaký promyšlený mindfuck, protože všechny postavy se už od začátku chovají, jako kdyby přišly z jiného světa. Ale on nakonec jen střídá nepřekvapivé twisty, které jsme viděli stokrát, s twisty mírně překvapivými - ale to jen proto, že jsou tak debilní, že by nikoho navážno nenapadly. Jindy by nad tím filmem stačilo mávnout rukou, ale vzhledem k tvůrcům - jako už po několikáté v krátké době - je nutno konstatovat, že docela průser.

plakát

Kdo mi jde po krku (2021) 

Přemýšlím, jestli jsem někdy v nějakém filmu viděl neschopnější duo zabijáků. Být to ještě trochu větší lemplové, mohlo být "Kdo mi jde po krku" regulérní komedie. Jinak moc nechápu, proč film zaštítěný takovýmihle jmény dopadl takhle veleprůměrně. Sledovat se jistě dá, ale nevyniká vůbec v ničem. Sheridana režijně radši na sněhu a Angelinu ... snad radši ani nikde.

plakát

Great White (2021) 

Zpočátku jsem se nechával opíjet rohlíkem (=pěkně nasnímanou exotickou přírodou), ale postupem času se z toho stala nuda ve člunu. Parta trosečníků prostě čelí lidožravému žralokovi, což jsme viděli již mnohokrát - a lépe. Tyhle postavy bohužel postrádají sympatie a film jako takový potřebné napětí. Žádné velké vzrůšo.

plakát

Pobřeží moskytů - Foxovi a převaděči (2021) (epizoda) 

Hm, natočené pořád skvěle, ale asi budu mít zásadní problém fandit tomuhle typu postavy, kterou hraje Justin Theroux. Tyhle sobecké alternativní radikály, kteří pro svoje pomatené ideály ohrožujou všechny kolem, bych mlátil lopatou po hlavě. Snad pomůže bližší odhalení jeho minulosti.

plakát

Mortal Kombat (2021) 

Docela šaškárna teda. A tím vtipnější, čím víc se snaží tvářit vážně / drsně / osudově. Když si ty strašně zahrané postavy ve srandovních oblečcích začnou dávat do tlamy, tak to sledovat jde - tři hvězdy tedy chápu jako přilepšení v situaci, kdy moc velkých filmů stále ještě nevychází. Nicméně na nějakou vymazlenou choreografii soubojů zapomeňte, přišlo mi to dost obyčejné. Kdyby se toho ujal třeba Gareth Evans, bylo by to jinde.

plakát

Like House (2021) (pořad) 

Nebudu tu lacině hejtit jednotlivé účastníky - v tom, co na sociálních sítích dělají, jsou evidentně úspěšní, a tak budiž jim to přáno. Navíc minimálně někteří z nich by mohli být v reálu i docela sympatičtí. Spíš bych se pozastavil nad tím, jak debilně to Prima uchopila. Jednoznačně to chtělo rozmanitější skupinku lidí. Tahle sedmička se evidentně zná a funguje více méně kamarádsky i mimo vilu. Jsou si zkrátka podobní a zaměnitelní. Kdyby tam - pokud bychom zůstali na TikToku - byli třeba beztrika, klukskamenim anebo anet_vitk, bylo by to zásadně zajímavější. Druhý nepochopitelný rozhodnutí je využití úplně normálního baráku někde v Berouně, přičemž televizní štáb je tam evidentně celou dobu s nima. Oproti VyVoleným nebo Big Brotherovi je pak úplně očividný, jak se ti účinkující v přítomnosti štábu nechovají přirozeně. Od Like Housu se tím pádem zkrátka nedá čekat žádnej přirozenej konflikt, nic zajímavýho, co by člověk v tomhle typu TV show očekával. A třetí věc je totální dramaturgická bezradnost. Možná předčasné hodnotit po dvou dílech (ale upřímně - víc jich asi neuvidím), ale co to jako má znamenat, ty úplně basic "úkoly" a lajkování a dislajkování "jen tak". V těch dílech se vlastně vůbec nic nestalo. Z tohodle se víc než křečovité, nervózní a neupřímné tajtrlíkování party kamarádů před televizním štábem nevykřeše. Edit: OK, tak beru zpět, oni se tam dokážou na nože vyhrotit i v tomhle složení a kvůli prkotinám. V tomhle ohledu teda nakonec občas docela sranda a sympatie a nesympatie se přelejvaj.

plakát

Oni (2021) (seriál) 

Nadšenej, bezprostředně po zhlídnutí poslední části, jsem se mrknul na Rotten Tomatoes, co o tomhle zbrusu novým hororovým masterpiecu píšou kritici i audience. A to je teda přehlídka demence na všech frontách. Bílejm kreténům vadí, že je to další film/seriál o rasismu, černejm kreténům vadí, že to zneužívá "black trauma" k žánrové zábavě (a že většina najatých režisérů si dovolila nebýt černá), a profesionálním kritikům vadí, že je to spíš plnotučná žánrovka než hloubavý sociální komentář. Svět se v prdel obrátil. Držte huby, proboha, a užijte si skvostně natočenou hororovou show. Protože přesně to THEM je. Drsná, nelítostná, ostrá, nepříjemná a děsivá. Co do scénáře bych mohl mít dílčí výtky (třeba dějová linka Betts v závěru dost divně uhne), ale množství režijních nápadů a odzbrojující technická stránka to drží bezpečně nad vodou. Jedna z nejlepších žánrových věcí za poslední roky.

plakát

Held (2020) 

Tyjo, jaká škoda, že si tenhle námět / koncept nevzal pod křídla nějakej režijní žánrovej vizonář, ale dva týpci, co předtím natočili pouze Šibenici (a Šibenici II). Ti to nepřekvapivě pojali moc školácky. Dodat tomu víc stylu, psychologické hloubky a hladit diváka víc proti srsti, mohli jsme mít co dočinění s peckou z ranku Get Out. A to nepřehánim - ačkoli se ten film většinu stopáže tváří jen jako jakejsi výlet o patnáct let zpátky, do časů hororového torture porn, kdy různí psychopati drželi z roztodivných důvodů hrdiny v uzavřených prostorách a nutili je pod hrozbou násilí plnit úkoly, nakonec se z toho vyklube cosi zajímavějšího a v jádru chytřejšího. Jen to zkrátka není dotažené, potenciál byl mnohem vyšší. I tak je to ale po celou dobu bez problémů sledovatelné. Hodnocení mezi třemi a čtyřmi.

plakát

Thunder Force (2021) 

Mimořádně nevkusná superhrdinská komedie, ale pokud jste ochotní / schopní naladit se na tenhle velmi trapný styl humoru, částečně to funguje. Ostatně obě herečky v hlavních rolích jsou obecně řečeno talentované, takže umí ty fóry podat jakž takž funkčně, ačkoli se to celé blíží k hranici demence. Zdola.

plakát

Smolný pich aneb Pitomý porno (2021) 

Výbornej Radu Jude pokračuje ve šlépějích svého předchozího snímku „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ a znovu tvrdě nakládá rumunské společnosti (a stejně jako v barbarech opět zamrazí, nakolik se dá většina viděného vztáhnout i na českou realitu). Ten film je v podstatě o tom, jak morálně ploší lidí, kterých je - alespoň podle Judeho - v postkomunistickém Rumunsku většina, nejsou absolutně mentálně schopní odlišit dobré od zlého a důležité od nedůležitého. A fungují podle formální morálky zhruba tak z devatenáctého století. Takže ve filmu parta prudérních tupců, mj. úplatkářka, fáter, zelenej mozek z armády, rasista, homofob, popírač holocaustu, antirouškař nebo přívrženec konspiračních teorií, griluje chudáka učitelku, která si dovolila (představte si to!) se svým manželem natočit domácí sextape. Člověku se hned vybaví, jak čeští podporovatelé největšího politickýho odpadu vytrvale přehlíží největší představitelné morální bahno, ale začnou si vždy spolehlivě stěžovat na nedostatek úcty, když třeba někdo napíše, že je Zeman vlastizrádná kurva. Protože rozeznali ošklivé slovíčko, a na víc jejich morální kompas nestačí.