Reklama

Reklama

Oni

(seriál)
  • USA Them
Trailer 1
USA, (2021–2024), 12 h 23 min (Minutáž: 31–55 min)

Tvůrci:

Little Marvin

Hrají:

Ashley Thomas, Deborah Ayorinde, Christopher Heyerdahl, Shahadi Wright Joseph, Alison Pill, Abbie Cobb, Sophie Guest, John Patrick Jordan, Derek Phillips (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Seriál zobrazuje černošskú rodinu, ktorá sa sťahuje do "bielej štvrte" v Los Angeles, kde ich nečaká pokojný život, ale neustály boj s rasistickými susedmi, ale aj zlomyseľnými silami z iného sveta, ktoré ich spoločne so susedmi zosmiešňujú, terorizujú a chcú ich úplne zničiť. (R...)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (30)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál sa snaží strašne tváriť, ako je nad vecou, že vlastne ide len o horor s pozadím založeným na skutočných premisách. Ale to celé hororové je nakoniec len také pozlátko. Od začiatku do konca to je ladené len ako propaganda a keď niekto vyzýva k tomu, aby sme na seriál hľadeli z pohľadu filmového a nič za tým nehľadali, tak nech otvorí to zalepené kinematografické viečko a uvedomí si, že opačne by takýto seriál vzniknúť nemohol. Len si predstavme, že by sa natočilo niečo o pobyte bielej rodine v nejakej osade či ghette. Veď by bol režisér s producentmi zaživa stiahnutí z kože a opäť by sa z tej zlosti vyrabovali nejaké tie obchody. Pritom by to bolo k realite určite bližšie než Them. Takže áno, pozerajme na filmy s nadhľadom, ale len vtedy, ak sa môžu točiť filmy rovnakého rangu z akejkoľvek strany, inak to nie je nič iné len politická tlačenka jediného možného svetonázoru. Tak aj tento seriál vlastne prináša hororový príbeh len preto, aby spojil veci z rasistickej minulosti s vecami s rasistickou prítomnosťou (v tomto prípade rok 1953). Všimnite si, že rasizmus tam musí byť a jediné pozitívum, ktoré si má divák z toho priniesť je, keď černoch zbije, zmláti, prefacká alebo zabije belocha. Pretože každý beloch je rasista. Od farára až po dedinskú kojnú. Seriál neváha sám seba predstaviť pomaly ako skutočný príbeh a vlastne prvá časť je aj tak navodená, pričom tvorcovia sa vyhovárajú: „Them nie je podľa skutočnej udalosti, ale takéto príbehy sú pevne zakorenené v našej histórii.“ Takže v histórii vravia. Ale asi nie už v súčasnosti, pretože líderka Black Lives Matter, Patrisse Khan-Cullors, si ako správna marxistická bojovníčka neváhala nakúpiť domy od Kalifornie po Oregon za 32 miliónov dolárov a čuduj sa svete, vždy rovno medzi bielymi. O opačných presunoch bielych rodín horúčkovito nakupujúcich baráky v getách len márne listujem v správach. Táto filmová propaganda však ukazuje realitu úplne inú a mňa to ako antirasistu uráža. Pretože som proti rasizmu bielych proti čiernym, čiernym proti bielym, som proti tomu, keď cigán nazýva bieleho ponižujúco gádžo, aj keď ortodoxný Žid nazýva bielych gójmi div si bradu neopľuje. Fanatickí liberáli sa ma síce snažia presvedčiť, že takéto rasizmy neexistujú, že to je len fašistický výplod. Neviem, čo by na to povedali zlynčovaní bieli farmári v Južnej Afrike. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Po zkouknutí traileru jsem měl trochu jako pochybnost - naznačuje to prakticky stejný děj, který už letos zvládnul zpracovat Lovecrafts Country skvěle na mnohem menším prostoru. Ale dal jsem tomu šanci a nelitoval jsem - definitivně nejlepší letošní TV show! ♥ Ignorujte nízká hodnocení, to tomu pálej lidi, co jim buď vadí, že to ukazuje jak se bílý chovali k černejm ještě v 50. letech (přestože to je pravda), nebo naopak, že to je málo woke, a černý tam jsou za pološílené blázny (což je taky pravda, svým způsobem), případně to, že čím běloši straší jako katastrofickým scénářem, se vlastně nakonec v Comptonu opravdu splnilo, dneska to není moc bezpečná čtvrť. Je to ale čistokrevný horror, a to nejen kvůli té nadpřirozené lince, která se tím táhne zpočátku hodně minimalisticky, ale postupně graduje do parádního masakru. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Další Peele a další dělení lidí na tábor "odpad", nebo "pětka". Trailer stoprocentně nalákal na intenzivní hororovou show, a tak bylo Them možná jednou z nejočekávanějších věcí roku 2021. Já osobně musím říct, že jsem po zhlédnutí celkem v rozpacích, protože jedna část mě z lásky k Peelemu a jeho výborné tvorbě chce dát nejlepší hodnocení, ale druhá část mě má pořád pocit, že Them působí tak nekonzistentně, s výsledným žánrovým mixem nejsem úplně spokojen a věřím, že by se nápad dal pojmout i lépe. Intervence Peeleho z některých scén doslova tryská, ale za mě se další Us nebo GetOut nekoná. V první polovině začíná seriál jako hutné, atmosferické a nepříjemné sociální rasistické drama s pěkně svinskýma bělošskýma postavama, postupem času se dílo mění v psychologickou cestu do mysli postav a za jejich démony a v závěru spíše v plnohodnotnou haunted house duchařinu. Problém je, že kombinace všech tří prvků není za chodu vyvážena, a tak jsou pasáže špíše takto žánrově rozděleny, než aby byly žánry smíchány ve výslednou (tvůrci chtěnou) představu. Konečný obraz vnímám pořád spíše lehce pozitivně a dojem rasové nesnášenlivosti, který se s černými táhne celý život ze všech stran, je ve výsledku slušný, nicméně k dokonalosti něco chybělo a když to srovnám s pocitem po zmíněných filmech Us a GetOut, tak není tak rezonující a silný. Poslední díl byl za mě pak už trochu zmatečně zkratkovitý, a tak je to z mého pohledu slabší čtyřka. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Get Out of His House! Us? or THEM!! Rukopis i inspirace Jordana Peela je zde cítit na míle honů a pokud se Vám líbily předchozí podobně laděné filmy, tak Them rozhodně nezklame. S hororovými seriály mívám většinou problém jelikož hororová stránka bývá upozaděna ( Hill House, Marianne) a dokonce i Them je převážně sociálním dramatem, ale naštěstí i to Drama zde funguje natolik, abych nebyl otráven a znuděn a rozhodně na poli hororových/drama seriálů patří Them k tomu nejlepšímu, co se za poslední roky urodilo. Hororové scény sází spíš na kvalitu než kvantitu, ono toho regulérního strašení zde moc není, většinou takový ten standard 1 max 2 hororové scény za díl, ale Vera i židácký Kněz rozhodně zapůsobí a scénu v autobuse řadím mezi tu nejatmosféričtější.Nepříjemná je i odbočka v 5.díle, která dá zavzpomínat na brutální hixploitationy či scéna s tanečnicemi, tam se hodně evokuje Suspiria. Rozhodně zaujme i prvotřídní technická stránka, skvělé herecké výkony, především ty dětské jsou výborné a hlava mi nebere, jak 15 letá holčička dokáže zahrát emoce lépe než kdejaký herec. Hodně mě bavil šerif, na fakt, že se jednalo o neznámého herce, tak si většinu scén rval pro sebe. Líbila se mi i atmosféra a všudypřítomné dusno. Seriál si drží slušné tempo ( až na 9 díl, ten mi přišel navíc a řadím jej mezi nejhorší). Vyloženě šokující a nejlepší díl mi přišel Sedmý. Mínusy: Ve finále jsem čekal větší divočinu, v druhé půlce seriálu jdou duchové stranou a zamrzí, že scén ze školy byly poskrovnu, ty byly totiž velmi intenzivní. Celkově však spokojenost. 8/10. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že se bude jednat o angažovanou záležitost v intencích BLM mi bylo jasné, ale i tak mě trochu překvapilo, jak moc je tu bílý a černý svět polarizovaný. Sakra vždyť tady jsou rasistická i strašidla. Ale budiž. Dalo se to přejít. Problém je v délce. Série se soustředí prakticky jen na černou rodinu a prakticky ignoruje jakoukoliv vedlejší linku. Pokud by se jednalo o dejme tomu dvouhodinový film, nebyl by to problém, ale takhle to začne být celkem brzy unavující. Ty dobré momenty se pak v přepálené minutáži ztrácí, což je docela škoda. Zejména školní sekvence měly potenciál. Herecky nic převratného, což je dáno i tím, že prakticky všichni přehrávají. Za zmínku tak stojí především představitelky dětských rolí a samozřejmě Alison Pill, která se ve svojí postavě rasisitické mrchy s chutí rochní. Ale to prostě nestačí. 30% ()

Galerie (20)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama