Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi
  • Komedie

Recenze (10)

plakát

Mizerové navždy (2020) 

Tak toto pokračování mne opravdu hodně bavilo! Je to sranda, má to říz a je to sakra atraktivní (zpracování akčních scén je faakt na vysoké úrovni!). Dvojka Smith a Lawrance opravdu fungují, bohužel pokud jde o Mikea a Marcuse, tak tam už to trošičku vázne. Jasný, Marcus je už penzista a nemá už logicky tolik co nabídnout, jako za mlada, přesto jsem se bohužel od druhé polovinu filmu nedokázal zbavit otázky: "Proč s sebou Mikeu sakra neustále táhneš tu železnou kouli v podobě tvýho nemožného parťáka?". Každopádně, pokud se jedná o ukončení této povedené a pro mne svým způsobem kultovní trilogie, tak za mě jde o velmi zdařilý závěr.

plakát

Mr. Robot (2015) (seriál) 

Sam Esmail je pro mne nový Vince Gilligan! Už od prvních epizod jsem ze seriálu cítil ohromný potenciál. Pan Robot má kvality v každém ohledu: kamera, střih, příběh, vyprávění příběhu a zvraty, herecké obsazení a atmosféra, to vše je na špičkové úrovni. Čeho si na seriálu asi vážím nejvíce, je naprostá originalita. Zázemí děje (obor IT, hacking), způsob vypravováním příběhu nebo vizuální podoba seriálu, nic podobného jsem doposud v žádném jiném seriálu nespatřil. Atmosféra a vizuál seriálu jsou temné a lehce depresivní. Temný a depresivní nádech zvýrazňuje rozpoložení a nálady hlavního hrdiny Eliota, který je velmi nešťastná osoba a komplikovaná osoba. Eliot je takový nerdí asociál, trpící pocity sklíčenosti a cynismu vůči dnešní společnosti. Eliot moc nerozumí lidem a dnešnímu světu, zato více než všemu ostatního rozumí počítačům. Eliot je nadaný programátor se zálibou v hackingu, hrající si na takového Robina Hooda působícím v internetové síti. Eliot rád trestá zloduchy. Eliot trestá padouchy tím, že na světlo světa přivádí jejich kostlivce ze skříně, které by padouši nejraději nechali ve skříni a zámek skříně otočili na milion západů. Před Eliotem se však žádný zvrhlík, vrah, zloděj, pedofil, či jiná opovrženíhodná sorta neschová. Hacking v rukou Eliota je velmi, velmi mocná zbraň, pomocí které dokáže dělat velké až nemyslitelné věci. Otázka zní: Nachází se tato zbraň ve správných rukou? Jak bylo zmíněno na začátku recenze, seriál má už od počátku nesmírný potenciál. Jak to bohužel u většiny výborných seriálů bývá, tento potenciál se v průběhu seriálu vytrácí a začíná jej nahrazovat vata, stereotyp, no zkrátka nuda. To však není případem seriálu Mr. Robot. Každá série totiž nabízí vždy něco nového, co divák nečeká a seriál ho opět o trochu víc chytne a nepustí (nové zvraty s nepředvídatelnými vyústěními, zajímavou příběhovou linku, ...). Každá ze čtyř sérií je výborná a těžko bych dokázal rozhodnout, která z nich je nejlepší. Jsem moc vděčný za to, ze autoři moc dobře věděli, kdy seriálu říci sbohem a dílo tak uctivě ukončit ve správnou chvíli, což se moc často nevidí. Finální série přinesla odpovědi na veškeré nejasnosti a otázky a dovedla děj do plně uzavřeného a propracovaného konce. Abych to vše tak nějak shrnul, seriál Mr. Robot zařazuji do top 10 mých oblíbených seriálů. Od ukončení BB jsem dlouho hledal rovného konkurenta pro tento skvostný seriál, ale marně. Pouze až Mr. Robot dosáhl takové kvality, kterými může konkurovat BB a to tak, že jej s čistým svědomím umisťuji na 1. příčku, spolu s dosavadním králem seriálu Breaking Bad.

plakát

Solo: Star Wars Story (2018) 

Jelikož nejsem skalním fanouškem Hvězdných válek, tak nejsem k filmům z dílny Disney tak kritický. Hvězdné války ale upřímně miluji. Film o původu Hana mě opravdu příjemně překvapil. Jedná se o nenáročnou podívanou se skvělým provedením. Film jsem si vážně užil do samého konce.

plakát

Největší showman (2017) 

Film o chamtivém pokrytci, který využívá slabších jedinců k vlastnímu užitku - bohužel tohoto pocitu jsem se v průběhu filmu nedokázal zbavit. Pokud si ale člověk nasadí růžové brýle a kouká se na film s jistou špetkou optimismu a naivity, dostane od filmu to nejlepší z jeho žánru - skvělou a velkolepou podívanou. Hudba, choreografie, efekty, herci a dokonce i ten sentimentální a schématický příběh, to vše se ohromně povedlo a v průběhu sledování filmu jsem se ani na okamžik nenudil. Na film jsem se začínal dívat se spíše ne moc pozitivním očekávání, brzy jsem ale změnil názor a už od prvních okamžiků mne film zcela pohltil (a to nejsem fanouškem muzikálů). Největším plusem filmu je zpracování a pak především hudba, takhle chytlavou hudbu jsem snad v životě neslyšel v žádném jiném muzikálu (snad jedině La La Land by dokázal konkurovat). Film mne opravdu překvapil.

plakát

Alfa (2018) 

Na film Alfa jsem nedočkavě čekal už od zhlédnutí prvního traileru a měl jsem od něho veliká očekávání. Když jsem však uviděl místní hodnocení, tak jsem byl rozhodnut, že na film raději vynechám a do kina na něj nepůjdu (nekoukám na filmy pod 70% natož, abych na ně chodil do kina). Na poslední chvíli jsem se však rozhodl, že to risknu a na film jsem nakonec šel a dobře jsem udělal. Film je po vizuální stránce opravdu propracovaný, atmosféra a chování postav (alespoň z počátku) bylo uvěřitelné a na film se celkově velice dobře dívalo. Bohužel od určité chvíle film začíná pomalu ztrácet "šťávu" a tempo a film se pozvolna natahuje. Jde o film, na který člověk musí koukat s rezervou, protože má slabší místa, ale když člověk přimhouří oči, tak bude mít z filmu příjemný prožitek.

plakát

Král Artuš: Legenda o meči (2017) 

Král Artuš je netradiční akční fantasy, s přímočarým příběhem, ale výtečným vypravováním, které mohu jedině vřele doporučit všem, co mají rádi svižnější fantasy. Mistrovský střih, kamera, herecké obsazení, hudba (sakra ta hudba mi ještě zněla v uších týden potom!), to vše bylo na jedničku (s hvězdičkou (třikrát podtrženou)). Bože, a ty efekty! Ze scén s Excalibrem jsem měl husí kůži. Viděno ve 3D. Filmu dávám 4,5 hvězdy a to půl hvězdy strhávám jenom kvůli tomu, že v závěru film lehce ztrácel na tempu.

plakát

Válka o planetu opic (2017) 

Válka o planetu opic je třetím dílem z trilogie o zrodu Planety opic a dle mého je tím nejhorším. První díl, Zrození planety opic, byl výjmečný svým progresivním a i dnes nadčasovým vizuálem a příběhem o původu zrodu planety opic. Druhý díl, Úsvit planety opic, měl zase skvěle vykreslené posapokalyptické prostředí. Třetí díl má obojí - skvělý vizuál a postapokalyptický svět. A to je právě problém Války o planetu opic, má právě pouze a jenom to, co jsem už jsme viděli v předchozích dílech a z toho důvodu mě nijak zvlášť nepohltil. Tím ale nechci říci, že třetí a finální pokračování zrodu Planety opic je špatné. Naopak, je to velice dobrý film, skvěle se na něj kouká, vizál je stále ohromující a scénky se senilním opičákem nemohou diváka ponechat chladným. Dávám 3,5 hvězdy.

plakát

Fargo - Season 1 (2014) (série) 

Vskusktu geniální počin! První sérii jsem hltal každým dílem víc a víc. Ano, najdou se zde i slabší momenty, ale těch je opravdu jen hrstka. Seriál je tajemný, vtipně sarkastický, až mrazivý a skvélé natočený. Dále má vynikající a skvěle odvyprávěný příběh a výtečné herecké obsazení. Nejlepší herecký výkon předvedl bez pochyby B. B. Thortonem a jeho role nenápadného a sympatického zábijáka. Jako další stojí za zmíňku Martin Freeman, který bravůrně zahrál postavu tichého pojišťovacího agenta Lestera Nygaarda a jeho dechberoucí vývoj charakteru v průběhu seriálu. Bez váhání dávám pět hvězd.

plakát

Fargo - Season 2 (2015) (série) 

Druhá řada Farga je o něco slabším pokračováním geniální první řady. První série totiž nasadila laťku tak moc vysoko, že jí druhá série prostě není schopna stačit. Na druhou stranu jí nemohu upřít její originalitu a odvážnost pustit se do něčeho úplně jiného, než co nám nabídla první řada. Jako další musím vyzdvihnout skvělý střih (záběry s rozdělenou kamerou jsou velice inovativním prvkem). Vytkl bych pouze místy špatně zvolený soundtrack (ale to bude spíše záležitostí vkusu a také skutečnost, že první série byla po stránce zvuku hodně vychytaná) a výskyt onoho jevu v závěru scény z motelu ve finální epizodě (ti co viděli, budou vědět), který mi k Fargu prostě neseděl. Finální resumé : 4 hvězdy.

plakát

Fargo - Season 3 (2017) (série) 

I přes slibně rozjíždějící se začátek série se nakonec ze 3. série vyklubala průměrná série, která diváka spíše irituje svou snahou ho neuvěřitelně šokovat (např. vyvrcholení rozepře dvou bratrů ze 4. epizody mně osobně přišlo hodně přitažené za vlasy). Až na tři počáteční epizody a tři závěrečné (nepočítaje finále, to byla těžká katastrofa sršící kýčem), byla 3. série opravdu slabá. Jediný tahoun série byl pro mě Ewan McGregor a jeho výtečná dvojrole. Skvělou práci také odvedl David Thewlis, který lehce šlape na paty Lornu Malvovi, ale bohužel jeho tempu nestačil. Ve výsledku za mě dostává třetí řada o trochu silnější tři hvězdy.