Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (144)

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zůstáváme v "blízkém" okolí Farga, v několika scénách ho dokonce navštívíme, mrazivá Minnesota tedy tvoří základ atmosféry i v seriálu. To ovšem není jediné propojení s kultovním filmem, několik jeho "nedořešených scén" zde má prostor a takový Stavros Milos je tu snad hlavně pro to dořešení. Což neznamená, že by jeho linie nebyla zajímavá, navíc Lorne díky ní jede dál, jakoby část s Lesterem skončila. Tak tomu ale není, vždyť i pojišťovák roku potřebuje zubaře, nedobrovolně. Jak Lester Nygaard, tak Lorne Malvo, jsou výborně napsané postavy, obzvlášť Lester prochází až neuvěřitelným vývojem a Martin Freeman ho hraje fantasticky! Stejně tak fantastický výkon předvádí i Billy Bob Thornton, jehož Malvo je postava velmi tajemná, což se vlastně po celou sérii nemění. Je tomu tak dobře, nájemný vrah by o sobě přece neměl příliš prozrazovat... i když nájemný, není to spíš koníček? Občas to tak vypadá. Každopádně mu alespoň v některých případech nešlo nefandit, je to postava někdy děsivá, někdy sympatická, navíc se "svým" smyslem pro humor (například rozhovor s rodinou žijící v bývalém domě Lestera). Vlastně mě pošťák naštval, doufal jsem v konfrontaci Lorne Malvo/Mr. Wrench, ta první je ozdobou série, v bílé tmě předvádí svůj um výborná kamera, ono to platí pro celou sérii, ale zde obzvlášť. Co se vedlejších postav týče, právě Mr. Numbers a Mr. Wrench jsou dokonalý, jejich vrtací scény, či setkání s Lesterem ve vazbě a úsměv... Co dodat, černý humor, stejně jako nadsázka prostě zůstávají, perfektně napsané jsou i veškeré dialogy, jenom s těmi náhodami jsem měl obzvlášť v posledních dvou epizodách trošku problém, ale dobrá. Zabijáci z Farga jsou důkazem, že celá série nestojí jen na dvou postavách/hercích. Takže ještě několik jmen ve výborných vedlejších rolích... Keith Carradine, Bob Odenkirk, Colin Hanks a Jeff Russo, jehož fantastická hudba má roli hlavní. 90% ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Billy Bob Thornton je neskutečný fešák, sympaťák, chlap s obrovským charizmatem a je brutálně sexy. Jeho role v tomto seriálu je stejná, ale do toho je jeho postava neskutečný zmrd, vypočítavý sráč a hajzl nad hajzly, který si jde čistě jen za svým a nic jiného než práce a zabíjení pro něj neexistuje :) Jeho pohled a povídání s takovým klidem, kdy komukoliv rád ublíží jen tím, že se na něj podívá či před dětmi (ne svými) :D povypráví o tom, jak v tom domě, ve kterém teď děti žijí byla zabita paní, byl to masakry nad masakry a pak popřeje krásný den - já ho žeru :) Fargo - název, který upoutá už jen svou zvláštností, se mi zalíbil již v podobě celovečerního filmu, který mi přilnul k srdci již před mnoha lety. I když spojitost je minimální, jde jen o název a prostředí, byly to pro mě ty nejlepší minuty v životě strávené u pc :) Od prvního dílu mě to neskutečně vtáhlo do děje a těšila jsem se na každou minutu seriálu. Něco tak nadupaného, krvavého, promrzlého a unikátního si nenechte ujít a již si to sežeňte :) Jo a Allison Tolman - perfektní. ()

Reklama

Lukin413 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejlepších sérií seriálu za posledních 10 let. Tato řada se poměrně věrně drží atmosféry filmového Farga, v hlavní roli je sníh, ňouma, příjemně civilní policistka, sníh a všudypřítomná filozofie "shit happens". Navíc je tu Billy jako naprosto psycho zabiják, který celý projekt staví nad úroveň filmového Farga. ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele

Pilotní díl považuju bez přehánění za jeden z nejlepších televizních počinů vůbec. Pak se ale výrazně zvolní, nastoupí další postavy a mezi geniálním pilotem a stejně tak výbornýma posledníma dvěma epizodama nastává po dějový stránce celkem hlušina. I tak ale obsahuje spoustu nezapomenutelných scén, který jakoby vypadly přímo z Coenovic bezedný skříně s nápady. Billy Bob Thornoton aka Lorne Malvo je nejlepší postavou celýho seriálu, každá jeho scéna je plná napětí. Lesterova proměna je ukázková, nově nabytý sebevědomí mu rozhodně svědčí a scéna ve výtahu z devátýho dílu je pro mě naprosto pochopitelná (trochu jako transformace a motivace k činům Waltera Whitea). Doslova geniálních a nezapomenutelných scén je hned několik, ale pak je tam ta zbytečná dějová roztahanost, která k ničemu nevede (Stavros Milos). Jako celek jsem si televizní Fargo přes kolísající úroveň užil, takže první série 8/10. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když v roce 2014 vlétla na televizní obrazovky první řada Farga, bylo od počátku jasné, že je v nich patrný rukopis bratří Coenů, kteří režírovali film, u kterého se seriál inspiruje, částečně ho kopíruje, částečně restartuje, částečně na něj navazuje...Svojský styl bratrů se podařilo přenést i do seriálové podoby, a z mého pohledu je i seriál lepší než film. Fargu dominují výborně napsané postavy, do kterých se podařilo obsadit herce takovým způsobem, že to působí, že byi napsány snad přímo na míru. Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Allison Tolman, Colin Hanks, Bob Odenkirk...Všichni jsou tu naprosto skvělý. Co je ale také velmi důležité, že Fargo se v mnoha ohledech nebere tak vážně, jako jiné krimi, a takovým typickým Coenovským stylem přináší absurdní podívanou, která přináší jednu méně pravděpodobnou situaci za druhou. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)
  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Když vejde Lester Nygaard (Martin Freeman) do restaurace za Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), je na stěně tabule se speciální nabídkou drinku White Russian (česky Bílý medvěd), který proslavil film Big Lebowski (1998), za nímž také stojí bratři Coenové. (BabetakCZE)

Reklama

Reklama