Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Komedie

Oblíbené filmy (10)

Pán prstenů: Dvě věže

Pán prstenů: Dvě věže (2002)

Možná tady půjdu trochu proti proudu, ale osobně považuji Dvě věže za nejlepší díl z celé prstenové ságy. Syrové pojetí noční bitvy o Helmův žleb je akční perlou celé trilogie (sorry Minas Tirith) a sráží ji jen snad zbytečné rádoby humorné prostřihy na Gimliho. Což ho (oproti knižní verzi IMHO) trochu dehonestuje. Pokud bych vzal v potaz, že by bylo možné tyto "vtipné" Gimliho sekvence z filmu vystřihnout, pak by LOTR TT byl naprosto dokonalý.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Co napsat a neopakovat tisíckrát vyřčené? Jednoznačně jedno z nejlepších zpracování knižní předlohy. A přesto, že jsem především fanda svazků vniknuvších zejména díky technologii pana Gutenberga, tak díla na pricipu bratrů Lumièrových splnila (a občas i přeplnila) do puntíku to, co jsem od filmu očekával. Ba co víc, stal jsem se na celé filmové trilogii takřka závislý a neuplyne rok, kdy bych si nedal celý komplet všech dílů tohoto filmařského majstrštyku. Ještě je třeba podotknout, že pokud chce člověk posuzovat trilogii filmů Pána prstenů alespoň trochu objektivně, nesmí se řídit anoretickými kinoverzemi, ale shlédnout režisérské verze všech tří dílů! Společenstvo je nejpohodovější část celé trilogie, nicméně když si ho někdy pustím, nikdy nezůstane pouze u něj a další dva filmy prostě automaticky musí následovat.

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Nejdelší (rozhodně v režiserské verzi) a paradoxně dle mě nejslabší část trilogie. Tady měly ruce ve sřižně pracovat více a svižněji - a například celou sekvenci s kutálejícími se horami lebek nemilosrdně vystřihnout. Ale venkoncem jsou to jen jen malé kaňky na velkolepém zakončení nejlepšího fantasy opusu všech dob. A ač u tohoto dílu mám k režisérskému sestřihu drobné výhrady, tak všem těm, kteří jsou ještě neposkrvrněni shlédnutím těchto filmů... (Je tu vážně někdo takový? Kdo by šel na csfd a neviděl přitom LOTR?) ...doporučuji zapomenout na rachitické kinoverze a shlédnout celou trilogii výhradně v režiserské verzi. Doporučují čtyři z pěti Uruk-hai.

Cesta do fantazie

Cesta do fantazie (2001)

Ač nepřesný, tak český název tohoto filmu vyjadřuje celou jeho podstatu - je to opravdu cesta do fantazie. U lidí s bujnou představivostí dokáže tento film navodit nevídanou nirvánu, kdežto u suchoprdů je tomu pochopitelně naopak. Já naštěstí patřím k prvnímu zmiňovanému druhu, takže není divu, že toto anime je na špičce v mojí top ten. Považuji toto dílo za naprostý vrchol Miyazakiho tvorby - a cením si ho (a mám ho radši) více jak jakékoliv ostatní Miyazakiho cesty do fantazie (čímž myslím všechny ostatní mistrovy filmy).