Reklama

Reklama

Zahrajte mi "MISTY"

  • USA Play Misty for Me (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Clint Eastwood ve svém režijním debutu o psychické posedlosti ztvárnil i hlavní roli diskžokeje Davea Garvera, který má v místním rádiu vlastní show, v níž posluchačům předčítá básně, vypráví o svém životě nebo hraje na přání. A pravidelně každou noc mu telefonuje obdivovatelka s přitažlivým hlasem a žádá, aby jí zahrál skladbu Misty. Když se se svojí fanynkou Evelyn Draperovou (Jessica Walter) náhodně jednoho večera setká v baru, prožijí spolu krátký románek. Dave se ale po čase rozhodne jejich vztah ukončit a to i protože se plánuje vrátit k bývalé lásce, jenže Evelyn to tak nebere. Je schopná a ochotná dožadovat se Daveovy lásky i s nožem v ruce a brzy se všechno a všichni v Daveově životě stane potenciálním terčem Evelynina teroru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

kobejn 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood, držitel dvou Oscarů za režii, natočil svůj režijní debut jako naprostej amatér. Pokus o psychothriller alá Zubaté ostří nebo Osudová přitažlivost je trapně směšný, naprosto nepřesvědčivý a komicky neumětelský. Clint tu bez ladu a skladu mísí prvky melodramatu alá Modrá laguna, pak tam chvíli prdne trochu Woodstocku a celou dobu se neúspěšně snaží o jakousi variaci Psycha s ženskou psychopatkou. Celý je to naprostý blábol, který fakt omlouvá jen Clintova režijní neznalost a začátečnické tápání. O to víc mě udivuje zdejší solidní hodnocení, které jako by mohlo naznačovat, že jde snad o nějaký solidní kousek. Tak to ani náhodou. Todle je zcela topornej a nefungující pokus o psychothriller. Je zde spousta trapně směšnejch okamžiků, ovšem závěrečná pěst je jedinej světlej (ale taky směšnej) okamžik filmu, kterýmu ale předchází hodina a půl nudy. Takže shrnuto, naprosto co to kurva (wtf) bylo záležitost aneb jak Dirty Harry natočil svůj první film. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Clintova režijní prvotina a jeden z nejdůležitějších (a zároveň nejlepších) filmů celé jeho kariéry. Nejen na dobu vzniku působivý thriller o závislosti jedné osoby (Walter) na druhé (Eastwood), za který by se nestyděl ani mistr napětí Alfred Hitchcock. Skvělé výkony herců, atmosféra slunné Kalifornie a Eastwoodova svěží režie, dělají z tohoto nepříliš ambiciózního snímku vynikající dílo, které stojí za to vidět. A ne jen jednou. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle me prijemne prekvapilo, Clint ukazal, ze byl schopnej reziser uz od zacatku, takze skvele natocil i svuj rezijni debut. Jinak pribeh je docela fajn, problem je, ze, jak uz tu nekdo psal, dost pripomina Misery, jenze oproti ni se neodehrava na jednom miste a tudiz je dej misty drobet roztahanej, ale pak to zase vyvazi nejaka napinava scena s naprosto fantastickou Jessicou Walter, ktera je i lepsi nez samotnej Eastwood s obrim harem. Ten navic hraje na sebe docela netradicni postavu, protoze tady neni za zadnyho drsnaka, ale v podstate za obet. Nicmene neni to zas zadnej pochcanek a zarvat taky umi. Celkove sice lehce roztahany, ale dobre natoceny i zahrany a misty fakt skvele napinavy. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

V úvodu mě překvapilo, že Clint hraje normálního chlápka. Pak vyšlo najevo, že alespoň klátí statisíce ženskejch, ale stejnak. Jessica Walter je správně vyšinutá a bavilo mě, jak mu dělala ze života peklo. Líbilo se mi uvolněné intermezzo před koncem filmu, kdy si postavy vyrazí na jazzový festival. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Průměrný komorní thriller o jedné písni, vražedné obsesi a kuchyňském noži a Eastwoodův režijní debut. Neupírám snímku tísnivou atmosféru podpořenou působivým výkonem Jessicy Walter v roli šílené Evelyn, nicméně ta nevykompenzuje prostinký, od začátku snadno předvídatelný scénář a natahovaný děj. Nechápu tedy dost dobře to vysoké hodnocení zde i na IMDb, obzvlášť když na stejné téma existuje mnohem lepší Reinerova MISERY NECHCE ZEMŘÍT. Ve vedlejší roli barmana Eastwoodův dvorní režisér Don Siegel, se kterým natočil ve stejném roce DRSNÉHO HARRYHO, kde mimochodem naleznete na MISTY narážku - když Harry překazí bankovní loupež, hádejte, co zrovna hrají v kině naproti? ()

Galerie (61)

Zajímavosti (16)

  • Myšlenky na režírování měl Eastwood už při natáčení westernového seriálu Rawhide (od r. 1959). Každý týden se u seriálu střídali další a další režiséři, které Eastwood pečlivě pozoroval při práci a od každého si snažil vzít to nejlepší, což mu pomohlo nejen při tomto režijním debutu, ale poté i v celé dlouholeté kariéře. (ClintEastwood)
  • Studio film Eastwoodovi svěřilo pod podmínkou, že ho natočí bez nároku na honorář. Clint Eastwood rád souhlasil a natočil svůj režijní debut. (ClintEastwood)
  • Misty je jazzový standard, který v roce 1954 napsal pianista Erroll Garner. Zkomponoval ji jako instrumentální skladbu v tradičním 32taktovém formátu a nahrál ji na album „Contrasts“. Text písně později přidal Johnny Burke. Skladba se objevila na albu „Heavenly“ Johnnyho Mathise z roku 1959 a tato nahrávka se ještě téhož roku dostala na 12. místo amerického žebříčku popových singlů. Od té doby se stala Mathisovou charakteristickou písní. (sator)

Reklama

Reklama