Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka

Recenze (100)

plakát

Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo (2022) 

Konečně se podařilo rozhýbat i geniální Sempého ilustrace, ačkoli v této životopisné podobě spíše pro starší děti a dospěláky. Tak doufejme, že se jednou dočkáme byť jen pěti- až desetiminutovek s Mikulášem v geniální 2D podobě, protože si to zaslouží a tady jsou jeho patálie spíš okrajovým zpestřením.

plakát

To je vražda, řekla (1961) 

Od pohledu bych řekl, že je to spíš americká než britská adaptace, nepůsobí to jako starosvětské britské detektivky. Jisté sympatie ale rázné slečně Marplové nelze upřít a na sychravé nedělní odpoledne je to ideální volba!

plakát

Policie Hvar - Dobro došli (2024) (epizoda) 

České seriály až na výjimky nehodnotím, ale když už jsem se k tomuto kusu nachomýtl... Jednu hvězdu tedy dávám za fakt hezkou vyšetřovatelku, nějaká ta panoramata (tradiční omluva špatných filmů), snad pár humorných, či spíše bizarních vstupů (včetně Xindla X). Jinak vlastně není co hodnotit, do detektivky to má daleko jako želva do sprintera.

plakát

O léčivé vodě (2020) (TV film) 

Podivně zkomponovanou dějovou linku znatelně vylepšuje dvojice stráží a modrá kukadla Dariji Pavlovičové – koneckonců kvůli pro mě do té doby neznámé, ale od pohledu milé účastnici StarDance jsem si ten film rovněž pouštěl a z tohoto pohledu jsem víc než spokojen. Je nicméně velká škoda, že nedostal víc prostoru alespoň nějaký méně povrchní vztah mezi hlavními protagonisty, kterým tak není důvod nějak extrémně fandit.

plakát

Klíč svatého Petra (2023) (TV film) 

Pohádka je specifický žánr, který se dospělému obtížné hodnotí. Vždy se zde objevuje srovnání s osvědčenými kusy, které však za ty dekády již prošly "darwinistickou selekcí", a navíc jejich hodnocení často přidává i nostalgie. Zároveň dramatické pohádky, tolik ceněné dospělým publikem, by si zřejmě řada dětí nevybrala. Klíč svatého Petra je perfektní právě v milé výpravě a inteligentním humoru, Nárožný perlí jako před lety a je radost se na něj dívat! Tedy jde rozhodně o poctivé 3 *** a je jen škoda, že nedošlo k lepšímu dotažení dějové linky, která je místy překotná a zmatená...

plakát

Vražda v Orient expresu (1974) 

Verze s milým Davidem Suchetem má ještě o kapku mrazivější závěr, ale řemeslná kvalita tohoto kusu je exkluzivní. Starý dabing to navíc dobře okořenil!

plakát

Cesta kolem světa za osmdesát dní (1956) 

Viděna prodloužená verze a mohu se shodnout s předřečníky. Epické, krásná hudba a záběry, místy půvabný anglický humor (!). Na druhou stranu je film i překvapivě sterilní a místy skutečně nafukovaný, na závěrečný pobyt v Londýně naopak zbylo pouze několik minut. Nejcharismatičtější byla jednoznačně Shirley MacLaine, její pohyby očima snad ani nejde napodobit. :-)

plakát

Indočína (1992) 

Pokud milujete jihovýchodní Asii, tamní přírodu (zátoku Ha Long prý vysekal drak údery ocasu, hmm...), kulturu a bouřlivou historii 20. století a zároveň nečekáte nějakou konverzační romantiku, pak vás film uspokojí. Já od něj dostal přesně to, co jsem očekával.

plakát

Život na naší planetě (2023) (seriál) 

(předem upozorňuji, že se v problematice vývoje života pohybuji, jsem tedy zaujatý) Velké očekávání nahradilo velké zklamání. Walking with série je potěšení pro romantickou duši mírně dětinského dobrodruha. Vedle ní stojí seriózní dokumenty na bázi Planet Dinosaur nebo Miracle Planet II, které ocení už poučenější diváci. Život na naší planetě dá hodně na první dojem: animace pravěku i záběry z dnešní přírody jsou skutečně efektní, ale ve výsledku lépe poslouží jako prezentace kvalitních obrazovek, nikoli jako dokument. Pro svou rozvláčnost nepobaví (jako akční WW), ani mnoho nenaučí (na to je i toto dílo příliš povrchní až nepřesné). Zapálený profesor na přednášce má potenciál zaujmout posluchače více. Byl bych mírnější, kdyby dokument navíc nevyužíval tatáž zvířata jako Walking With, typicky v případě prvohor... Neokoukaný dokument o prvohorách, resp. světě savcovitých plazů bych skutečně ocenil, šance zde však byla promarněna opětovnou recyklací scutosaura a gorgonopse...

plakát

Sedm světů, jedna planeta (2019) (seriál) 

Musí to být pro Sira depresivní, díky svému požehnanému věku sledovat, jak se lidská populace stále více a více zakusuje do přírody. A snad tím více překonává laťku při rozšiřování svého životního díla, kde mráz po zádech neběhá jen při sledování palmových plantáží v Indonésii, ale i při lovu zmije s ocasem ve tvaru pavouka, úprku štvaného klokaního stáda, záchrany mláděte magota či souboji pižmoňů... A já za tento dílem kouzelný, dílem mrazivý apel přidávám kulatých 100 %.