Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (1 966)

plakát

Absolvent (1967) 

Opravdu hodně dlouho jsem odkládal Dustina Hoffmana a jeho úvod do světa velkého filmu. Nakonec na něj, ale došlo a jsem za to vlastně rád. Příběh je docela zajímavej a rychle utíkající, i když trochu naivní. Přesto jsem Dustinovi musel fandit, když jel, bežel a nakonec utíkal. Navíc jsem už dlouho neviděl film s takhle skvělým soundtrackem, který dokáže navodit neuvěřitelně dobrou atmosféru. Jdu si ještě jednou pustit Simona & Garfunkela a jejich Mrs. Robinson nebo The Sounds of Silence. A k tomu skvělý závěr, který musel potěšit.

plakát

Absťák (2021) (seriál) 

Oxy - pilulka, kterou zná celá Amerika a tahle minisérie vypráví příběh o tom, jak se dostala mezi lidi a co s nimi provedla. Celé se to odehrává ve třech časových rovinách (což může být na začátku trochu matoucí), které vedou k jednomu závěru a tím je boj proti závilosti na Oxy. Je to skvěle obsazené, Michael Keaton je perfektní v roli doktora, Kaitlyn Dever září jako Betsy, ale vlastně každý hraje svou postavu na výbornou.  Je to silný příběh, který se celý nese v poměrně temné atmosféře. Sledujeme doktora, který nevědomky předepisuje návykovou látku, holčinu, která se na ní díky tomu stane závislá. Prodejce společnosti, který je vycvičen k tomu, aby prodával co nejvíc, ale také hlavouny společnosti, kteří dost dobře vědí, co jejich lék způsobuje. Jenže peníze jsou přednější. To vše doplňuje doplňuje tým vyšetřovatelů, kteří se snaží vybudovat případ proti velké farmaceutické společnosti a dostat je k soudu. Všechno to šlape dokonale a vypráví to příběh, který rozhodně stojí za sledování. Finále možná trochu zklame, protože není tak úderné, jak by si člověk přál, ale to je tím, že je podle skutečnosti a v té prostě bohaté farmaceutické neodstávají to, co si zaslouží. Jinak je to skvěle zpracované, šokující a hlavně návykové.

plakát

Ace Ventura: Zvířecí detektiv (1994) 

Jim Carrey v jedné ze svých nejlepších rolích. Jako malej jsem tuhle klasiku viděl x-krát i díky tomu, že jsem jí měl na VHSce. Ale i po letech to poměrně dobře funguje a spousta gagů je dovedená k dokonalosti. K mým oblíbeným patří koupelnová scéna. Na záchod nechoďte! (2021 edit) 27 let od premiéry jsem viděl Ace poprvé v originále (je třeba pochválit kvalitu dabingu) a grimasy Jima Carreyho nestárnou. V dnešní době už by něco z humoru a celkové rozuzlení zápletky určitě neprošlo, ale to naštěstí na výkonu Carreyho vůbec nic nemění.

plakát

Advokát (2022) (seriál) 

1. série - Fanoušci knih od Michaela Connellyho, se mohou radovat. Nejdřív přišel Bosch a nyní dorazil i Mickey Haller a z vlastní zkušenosti můžu říct, že jeho soudní případy jsou vážně zajímavé a těším se na jejich zpracování. Myslím, že se seriálu podařilo oprostit od filmu, kde hrál hlavní roli Matthew McConaughey. Všiml jsem si, že mnoho lidí na internetu kritizovalo obsazení herce mexického původu. S tím osobně nemám problém, protože tentokrát se to drží předlohy, v knihách je Mickey Haller na půl mexičanem, po své matce. Takže myslím, že lidem spíš vadí to, že se nevrátil McConaughey. Nicméně podle mě je většina obsazení trefená dobře, i když jsem si nepředstavoval, že hned dvě postavy budou „šeptat“. Sám Connelly několik prohlásil, že kvůli právům na postavy se nestane, že by došlo na crossover Bosche a Hallera. Což je sice škoda, ale naprosto to chápu. Lincoln Lawyer má však i tak dostatečně zajímavé postavy, hlavně ústřední čtveřice a jejich vztah, je dobře napsaná. Předloha The Brass Verdict je vynikající kniha a zpracování se podařilo na výbornou. Mám takový pocit, že po další řadě půjdu s hodnocení ještě výše. 2. série - Jak jsem si myslel, tak po druhé řadě o něco navyšuju hodnocení. Není překvapení, že zpracování knížek od Connellyho u mě boduje a Mickey Haller se slušně dotahuje na svého staršího bratra - Harryho Bosche. Druhá série se zakládá na knize The Fifth Witness a předlohy se drží velmi dobře. Opět jde o skvělé soudní drama, které lemují příběhy zajímavých postav a dobře se to balancuje, takže se není na co stěžovat. Pokud vás tenhle žánr baví, tak si tohle užijete. Nebyl jsem nadšený z rozdělení série na dvě části a nejspíš bych se obešel i bez návštěvy Mickeyho matky, ale jinak nemám co vyčítat a už se těším na třetí řadu a zpracování knihy The Gods of Guilt.

plakát

Africké kočky: Království odvahy (2011) 

V podstatě obyčejný dokument o mých oblíbených zvířatech, který to nejzajímavější odkrývá až v závěrečných titulcích, kdy zvířatům vtipně přiřadí pozice ve štábu. Disney z toho udělal takovej pohádkovej příběh o rodině gepardů a smečce lvů, nic na co by se nedalo koukat, ale zároveň nic, co by se nedalo vidět jinde.

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

Dobrý a stylový akčňák, který začíná jednu nejpopulárnějších akčních sérií posledních let. Matt Damon ještě nikdy nebyl takhle zajímavej. Těším si i na další pokračování.

plakát

Agent Carter (2015) (seriál) 

1. série Seriál, který přináší příběh Peggy Carter, agentky, kterou muži nepovažují za sobě rovnou, musel potěšit hlavně všechny příznivce dílny Marvel. O něco horší to budou mít ti, kteří se mezi tyto příznivce neřadí. Příběh navazuje na události z prvního filmu Captaina America a tak je možná škoda, že se nedostal na obrazovky dříve a nevyužil tak většího zájmu fanoušků. Samozřejmě, že bodovat může i s odstupem, ale... Když pomineme napojení na Marvel, tak nejlepší částí na celém seriálu je ona skvěle zvládnutá retro atmosféra. Herecké obsazení je dobré, několik známých tváří, ze kterých u mě rozhodně vede Shea Whigham (i když je těžké v něm nevidět Eliho z Broadwalk Empire, i díky podobné "retro" atmosféře). Seriál mě vcelku bavil, ale možná to bylo jen tím, že mám filmy od Marvelu rád a tenhle kousek mezi ně prostě dobře zapadá. Nejspíš jsem čekal, že mě to chytne o něco víc, ale nestalo se. I tak to však rozhodně stojí za podívání. Těch 8 epizod uteče opravdu rychle. *** 2. série Abych pravdu řekl, tak jsem nečekal, že Peggy Carterová bude mít tu možnost a představí se ještě s druhou sérií, protože sledovanost nebyla nijak valná. Nemůžu však ani říct, že by mě druhá série nezajímala. Je však úplně jiná. Vyměníme New York za Los Angeles, zbavíme se sympatické spolubydlící a hodíme Peggy do romantického trojúhelníku. To je ostatně největší zápor celé série, protože se mi to vážně rychle zajedlo. Druhou slabou stránkou je záporák. Těšil jsem se z návratu Dottie, protože ta byla s Peggy skvělá, ale Whitney se rychle okoukala. Na to, že měla vládnout neskutečnou silou, tak se nechala porazit (porážet) opravdu snadno. No nic, třeba to příště bude lepší. I když ono nejspíš už žádné příště nebude.

plakát

Agentura Jasno (2006) (seriál) 

1. série Děkuji Ladasovi za doporučení, protože tohle je podle mě velice nedoceněná pecka. Nechápu, že to není alespoň v červených číslech (CSFD), protože podle mě je to po první sérii zhruba na 90 % a doufám, že to půjde nahoru. Super hlavní dvojice Shawna a Guse doplněná o skvěle přihrávající tatíka, nedůvěřivého detektiva a jeho parťačku. Navíc mezi Juliet a Shawnem funguje velice dobře chemie. Jak říkám, po první sérii jsem spokojen a uvidíme co dál. *** 2. série Druhá série pokračuje v nastoleném tempu a některé díly jsou doslova nezapomenutelné. Například poslední dva o módě a o mumii. Opravdu zatím není role, která by mi vadila. Snad jen Gus občas, i když ten to hned napraví nějakým podařeným fórkem. Opět 90% a chci další. *** 3. série Stále lepší a lepší. Opět některé díly nezapomenutelné, jako ten fotbalovej nebo pátek třináctého případně ten bankovní. Už jsem si Psych nebo po našem Agenturu Jasno zamiloval a chybičky na ní nevidím. Ještě mě překvapil úplný závěr série, kdy se Jules konečně rozhoupala k velkému vyznání. Tohle je pár, kterém musí snad každý fandit, protože ta chemie je opravdu úžasná. No nic jdu na další díly. *** 4. série Čím víc, tím líp. O tom, už prostě není sporu. zajímavý případy, dobrý vedlejší postavy. Bonusové body za Abigail (Rachel Leigh Cook), k tomu Yin a Yang Story. Neuvěřitelné množství narážek, na filmy, kulturu a v podstatě vše americké. Došel jsem do stádia, kdy je jasné, že Shawna, Guse a celou povedenou partičku nejde nemilovat. Už je to 100% a já řadím Agenturu definitivně mezi nejoblíbenější seriály, ke kterým se budu rád vracet. A to mi ještě kousek zbývá... *** 5. série Zlomová sezóna, pořád sakra dobrá. Proč zlomová? No přeci kvůli Juliet, sice nám to trvalo a musel se vrátit nejen Yin, ale i Despereaux, ale dočkal jsem se. A jednotlivý epizody jsou skvělý. Výbornej je díl Viagra Falls, ale i všechny ostatní baví ať už jde o kanadskej díl, závodní díl nebo díl s polárním medvědem. Zvláštní specialitou je uzavření trilogie Yin a Yang. *** 6. série K šesté sérii už je zbytečný psát něco novýho, protože, když už jsem se dostal jsem, tak je jasný, že tenhle seriál jsem si definitivně zamiloval. Tentokrát došlo na Osvícení, na upíry, na baseball, na reality show i na léčebnu. Svůj prostor dostal opět i Despereaux, což je dobře. Nejvíce mě ale bavil "Hangover" díl, tam jsem se řezal od začátku do konce. A na konci pak přišel ošklivej cliffhanger, tak uvidíme co bude dál... *** Navíc má seriál jedno z nejlepších ukončení, co jsem kdy viděl a perfektní muzikálový díl...

plakát

A.I. Umělá inteligence (2001) 

Film, který se mi dlouho vyhýbal a nakonec na něj přišla řada díky dlouhé cestě se Student Agency. Upřímně řečeno, už jsem od Spielberga zažil lepší kousky, ale také podstatně horší. Příběh se mi líbil, až do té doby, kdy putování došlo ke svému zdánlivému konci. Tak nějak jsem nebyl připraven na setkání třetího druhu a možná mi trochu pokazilo zážitek. Nic to však nemění na tom, že Haley Joel Osment, Jude Law a medvídek Teddy odehráli své robotí role skvěle. Při tomhle filmu jsem měl radši roboty než lidi...