Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (5 532)

plakát

Tři (1965) 

Pěkný styl, ponudnělý výsledek. 1)  Nejlepší je první povídka. Atmosféra strachu, nejistoty a davového chování je suše a výstižně zobrazena. Nedejte se mýlit tím, že jde o prosté vesničany. Davová psychóza zachvátí i hejno intelektuálů._____ 2)  Pointu druhé povídky jsem odhadl hned na začátku a tím pádem jsem se při honičce nudil. Démanty noci, o kterých se zmiňuje nascendi, byly alespoň napínavé._____ 3)  Třetí povídka představuje rezignaci a zcela postrádá, alespoň pro mne, dramatičnost._____ 4)  Pro ve své době asi dost objevný film mi dnes stačí jen velmi slabé tři hvězdičky._____ 5)  Výstižný koment: nascendi***, Volodimir2*****.

plakát

V kůži předků (2011) (seriál) 

Za díl Tramvaják. Z trochu ponudnělého nicméně zajímavého vyprávění jsem si odnesl pro mě zcela novou informaci: tramvajákům se dávalo zpropitné.                       .                         .

plakát

Poslední závod (2022) 

Jak to opravdu bylo, se nedozvíme. 1)  Scenárista a režisér 41letý Tomáš Hodan se ve své celovečerní prvotině na rozdíl od svého předchůdce Čeňka Duby zaměřil na postavu Emericha Ratha. Jeho životní peripetie lemují tragický osud Hanče a Vrbaty a pokračují do budoucnosti, což dává příběhu nadčasový rámec._____ 2)  Na druhé straně je zde na můj vkus příliš upozadněna role Vrbaty, kterého prakticky nepoznáme a jen bereme na vědomí, že to byl věrný Hančův kamarád. Ve skutečnosti spolu sloužili během tříleté vojenské služby v Sarajevu._____ 3)  Český Němec Emerich Rath byl vskutku všestranným sportovcem. Fotbalista, hokejista, dálkový chodec, běžec, běžec na lyžích, maratónec (na dvou olympiádách), horolezec, boxer, kajakář. Snad jsem na nic nezapomněl. Ve všech uvedených sportech dosahoval vynikajících výsledků._____ 4)  Jak to přesně bylo, není zcela jasné. Film představuje domněnky, byť velmi pravděpodobné. Snaží se i o postižení širších souvislostí národnostních třenic a osobního života (pouze v případě Hanče). Stejně však zůstávají nepokrytá místa. Hančův portrét mi přijde neúplný a poněkud heroizující. Z filmu není jasná povaha a důvody jeho přátelství s Vrbatou. Ten sám stejně jako ostatní postavy kromě Ratha a Hanče zůstávají jen velmi lehce načrtnuté a slouží spíše jen jako stafáž._____ 5)  Přehledněji než film sám podává vývoj událostí i s jejich pozadím Jan H. Vitvar._____ 6) Zaujali mě: navzdory věku mladě vyhlížející 39letý Kryštof Hádek (Hanč), 34letý Marek Adamczyk (mladý Rath), 66letý Oldřich Kaiser (starý Rath), 28letý Vladimír Pokorný (Vrbata) ve svém filmovém debutu a 31letý Jan Nedbal (Feistauer)._____ 7)  Věk protagonistů uvádím k roku natáčení, tj. 2021._____ 8)  Dal bych rád více hvězdiček, ale snímek nebyl ani příliš napínavý, ani příliš objevný a hlavně se mě emočně nedotkl. Takže normální slušný film. A takovým dávám tři hvězdičky._____ 9)  Výstižný koment: verbal***.

plakát

Pozvánka do Dex klubu (1967) (pořad) 

Příjemné svědectví o dobové atmosféře mi přineslo vedle balastu i zajímavé okamžiky. 1)  23letý Karel Kryl zpívá svoji Pietu, Srdce a kříž a ještě jeden song zatím bez budoucí tragiky v hlase. Dokonce se při rozhovoru usmívá!_____ 2)  Rovněž pohled na 24letého Pavla Dostála (zatím bez šály) mě pobavil. Jistě netušil, co ho v budoucnosti čeká a k jakým výšinám to v postkomunistické společnosti dotáhne._____ 3)  Rovněž 18letá Hana Ulrychová mě potěšila.

plakát

Šéf je mrtvý (1973) 

Mafiánka bez uměleckých ambicí, jaká to úleva! 1)  Po Kmotrovi, který se mi líbil - nelíbil zhruba stejně jako dead Don logicky vznikla celá řada apologetů, přiživujících se na oblíbenosti žánru. Nic nového ve věci filmů o mafiánech uvedené dílo nepřináší._____ 2)  Zaujali mě 32letý Robert Forster (následník Frank) a především 37letý přitažlivý Frederic Forrest (jeden z bratrů Tony Fargo)._____ 3)  Spoiler. Neodpustím si jednu poznámku ke scénáři. Don Angelo rozpoutává boj na život a na smrt proti Frankiemu, aniž si zjistí, jaký vlastně je protivníkův vztah k předmětu sporu? Jeho očividně unáhlená reakce, člověka, který velí významnému gangu a umí se skvěle chovat, je v přímém nepoměru ke zmiňovaným skutečnostem. Kdyby se s ním alespoň pokusil domluvit, ale on ne. No jo, kdyby se domluvili, pak by nebylo, o čem točit._____ 4)  Mimochodem, jak to, že šéfové (zde Don Angelo) jsou v podobných filmech vždy tak distingovaní? Kde se naučili zdvořilému chování? Při přestřelkách na ulici?_____ 5)  A tak pro mnohé diváky jedinou významnější atrakcí snímku je Topless Bottomless Bar._____ 6)  Výstižný koment: honajz**.

plakát

Most (1992) (TV film) 

Odskočit si do třicetileté války by mohlo být pro našince zajímavé. 1)  Ale není. Českých (slovenských, československých) filmů na téma cestování časem moc nenajdeme. O to více mrzí, když se dílo nepovede._____ 2)  Zmatený příběh - nepříběh nabízí pěknou hříčku: dvěma vysokoškolsky vzdělaným odborníkům - architektům, osud nabídne osud přenos do doby třicetileté války. Ocitnou se v nějaké díře mezi vojáky při obraně mostu. Co myslíte, že asi udělají?_____ 3)  Spoiler. Neuhodnete, pokud jste neviděli. Oba inženýři se chovají jako po lobotomii. Svých znalostí historie nevyužijí ani jednou a jen víceméně tupě zírají._____ 4)  Je to škoda. Jsou to pěkní kluci. 25letý Roman Matisko (Janko) je tmavovlasý. 32letý Peter Bebjak (Karol) dnes působí jako režisér a producent, v menší míře jako scenárista a herec._____ 5)  35letý režisér Ľubo Kocka měl očividně slabost pro nahá mužská těla a poskytl mi tím byť jen nepatrné potěšení._____ 6)  Že mnozí herci byli předabováni, jak uvádí jan72**, jen potvrzuje tvůrčí bezradnost autorů.

plakát

Vinník bez viny? (1982) (TV film) 

Mít se rádi samo o sobě nestačí. 1)  Snímek ukazuje problémy s podnájmem, ale vlastně nejde o něj. Mizerné bytové podmínky slouží jen jako katalyzátor vztahů ve dvojici. Novomanželé se prakticky neznají a jejich přístup k řešení těžkostí se liší. Neurčitý konec rovněž působí věrohodně._____ 2)  Na svou dobu a na televizní inscenaci sledujeme neobvykle svižný střih a tempo._____ 3)  Vše uvedené by se takhle mohlo odehrát i dnes._____ 4)  Nájemné 500 Kčs na měsíc (dnešních cca 6 000 Kč) bylo na svou dobu velmi vysoké, notabene jen za pokoj a kuchyň s tím, že nemohou používat volně koupelnu ani WC._____ 5)  33letý pěkný Vladimír Ďurdík ml. (Peter) byl sice na svou roli takových deset let přestárlý, ale působil příjemně.

plakát

Vejce – Příběh natvrdo (1975) 

Magický surrealismus ve švédské filmové praxi. 1)  Film nic nepředstírá. Už úvodní scéna jasně ukazuje, jakému humoru potažmo jakému vidění světa bude divák vystaven._____ 2)  Film je jako chameleón. Začíná jako komedie, pak přepne do dramatu, aby pokračoval jako jakýsi přírodopisný snímek. Pak se změní v postapo svého druhu, které přeroste v náznak proletářské revoluce, až nakonec skončí jako ekologická agitka s vyzněním, které je dnes snad aktuálnější, než v době vzniku._____ 3)  Film překvapuje. Předem neodhadnete, co se bude dít. Nenudil jsem se ani chvilku._____ 4)  Film baví. Dělníci nadšeně pojídající vejce se mi zaryli hluboko do mysli stejně jako neopakovatelný majitel továrny ve všech svých excentrických projevech. Jeho syn je ale podán dost rozmazaně a nevýrazně, jeho chování je nevěrohodné a jeho názorový přerod těžko uvěřitelný. Ostatní figury byly jen ilustrativní._____ 5)  Film je akční. Od okamžiku, kdy se syn rozhodne něco podniknout, už nejde o zábavu, ale o ideový manifest. Film je stále zajímavý až napínavý s neočekávanými zvraty, ale už mě tak nebaví._____ 6)  Film má dobré herce. Zaujal mě pěkný 36letý Gösta Ekman (syn) i parádní 46letý Max von Sydow (otec, majitel továrny)._____   7)  Slepice v klecích tehdy zřejmě nikoho nepohoršovaly._____

plakát

Mimořádná událost (2022) 

Ano, takhle to v naší české kotlině vedeme, přátelé. 1)  Film si dělá legraci z katastrofických snímků o úniku a přežití v uzavřeném prostoru. Dělá si ji tak nějak po česku s řádnou dávkou satiry._____ 2)  Jak je u Havelky obvyklé, film obsahuje jemný humor chvilkami střídaný zajímavými absurdními situacemi._____ 3)  Dialogům a hláškám nijak neubírá na působivosti, že pracují převážně se stereotypy a že jsou místy prvoplánové. Jsou vtipné, a to se počítá._____ 4)  Snímek nabízí typicky české prostředí, kde nic nefunguje._____ 5)  Psychologicky nepříliš složité postavy jsou jen náčrty, ale velice přesné, odkoukané ze života._____ 6)  Vadilo mi nevyrovnané tempo, chvílemi trochu nuda. Rovněž politická satira byla už nadbytečná, plně by postačovalo ponorkoidní prostředí železničního vagónu._____ 7)  Námět sliboval více, než se divákovi dostalo. Ale i tak vznikl zajímavý a především vtipný snímek o stavu české duše.

plakát

Velký hráč (1982) 

Kurs fixlování v kartách pro nadané začátečníky.  1)  Hned první záběry v úvodu na nahou ženu, která posléze nasadí vskutku svůdný průhledný župánek, lákají na něco, co ve filmu vůbec není. Kde zůstala polská prudérnost, zvláště s ohledem na dobu vzniku? Jako film noir snímek stylově začíná, ale pak se z něho stává příjemná sladká limonáda._____ 2)  Spoiler. Film trochu klame tělem. Zpočátku to vypadá, že sympatický jánošíkovský Šu a jeho mladý učeň Jurek bojují proti zlu... nebo alespoň to zlo využívají ve svůj prospěch. Postupně se však ukáže, že oba jsou zmetci a že si zaslouží svůj osud. Říká to polopatický konec (obě pointy) ve smyslu přísloví: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne._____ 3)  Více než Podraz, který měl určitý mravní background, mi snímek připomíná Bony a klid nejen pro vnější podobu prostředí, ale i pro svou morální vyprázdněnost._____ 4)  26letý pěkný Andrzej Pieczynski s pružnou postavou a počínající pleší (taxíkář Jurek) hraje dychtivého gamblera s touhou po penězích velmi přesvědčivě. Dále mě zaujal 28letý Jan Frycz (boháč Jarek, kterého Szu obehraje) ne pro svůj herecký výkon, ale pro svou přitažlivost._____ 5)  Film, byť v maličkostech, nezapře dobu vzniku. Francouzský koňak Napoleon jako symbol luxusního pití (to bylo i v Ženě za pultem)._____ Jurkova objednávka v restauraci zní: chléb, rajská polévka a pivo._____ Rovněž snídaně, kterou objedná Jurek pro Velkého hráče, je dobově chudá._____ 6)  Nicméně PLR nebyla ČSSR. Jurkovi visí nad postelí velký obraz Krista._____ V našich filmech té doby si cizinci čtou Daily Worker (noviny vydávané tehdy Komunistickou stranou USA), zde Herald Tribune._____ 7)  Líbily se mi i vypulírované exteriéry._____ 8)  V roce 1982 byl kurs necelých 400 Zl za 1 Kčs, 1 000 Zl představovalo 2,50 Kčs, tedy dnešních hodně přibližně 30 Kč.