Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (5 532)

plakát

Hadí oči (1998) 

Dá se to. 1)  Variaci na Smrtonosnou past by slušelo více nadhledu a vtipu, vtipu v čapkovském smyslu jako úhlu pohledu, nemusely by to být zrovna explicitní hlášky._____ 2)  Kdyby šlo o jídlo, napíši, že jsem opulentně vyhlížející menu bez problémů snědl, docela se zasytil, vcelku mi i chutnalo. Ovšem pocit z dobrého pošušňáníčka se nedostavil._____ 3)  Trochu mi vadí, že jsem zloducha odhalil dříve, než jsem podle tvůrců měl.

plakát

Letící delfín (1989) (seriál) 

Budovatelský etos v reálně-socialistickém podání. 1)  Tak si to spočítáme. Máme tu amatérský outlook seriálu, bezkrevné herecké výkony (29letý Edward Tomas vskutku září) a suché, nezajímavé dialogy (41letý scenárista a režisér Vladimír Kavčiak)._____ 2)  Nedivím se, že jsem seriál v době svého vzniku ani nezaznamenal._____ 3)  Možná, kdybych byl vášnivý fanda historie letectví... ale já nejsem._____  4)  Jinak vše poněkud podrobněji již vystihl Big Bear**.                          .                        .                        .                     .

plakát

The Windermere Children (2020) 

Zajímavý pohled na holokaust  1)  zase z jiného úhlu._____ 2)  Film vnímám jako svého druhu hraný dokument. To ale není špatně, z mého pohledu je to spíš plus._____ 3)  Výstižný koment: Morholt*****.                       .                      .                     .                         .                .                                                      .

plakát

Zlatokopové z Arkansasu (1964) 

Ach, Bože. Autenticitě filmu hodně pomáhájí české lokace a německý song.                                                 .                         .                         .              .                           .                                            .                                                             

plakát

Lásky Kačenky Strnadové (1926) 

Překvapivě svěží a vtipný snímek 1)  dokazuje, že i němý film má stále co nabídnout vděčným divákům._____ 2)  Zde to je především neotřelý humor, jemuž téměř sto let od doby vzniku chvílemi dodává i další rozměr._____ 3)  Zajímavé jsou i záběry dobové Prahy a reálie vůbec._____ 4)  K filmu mě ovšem přivedlo jiné lákadlo. 35letý Vlasta Burian ještě bez kníru! Ani on nezklamal.

plakát

Svatba (2021) 

Filmová depka plná nenávisti 1)  Vynikající snímek nenabízí snadné pokoukání ne proto, že bychom viděli nějaké excesy či gore scény. Naopak, zde je zlo decentní, projevuje se v maličkostech a leze do divákova vědomí polehoučku potichoučku, ale o to působivěji._____ 2)  Je to taková odvrácená strana sluníčkového Polska, jak je prezentováno ve filmu Noc plná zázraků a jeho sequelech.______ 3)  Polské kino morálního neklidu je zde vystřídané kinem morálního rozkladu._____ 4)  Pár pěkných kluků: 26letý Przemysław Przestrzelski (ženich Janek), 28letý Mateusz Wieclawek (děda zamlada) a 19letý Kuba Dyniewicz (Wilkův syn Igor)._____ 5)  Malá úvaha o polských dějinách. Z postavení lokální velmoci v 16. století Polsko na své cestě dolů postupně ztratilo většinu svého území, až nakonec po třetím dělení (1795) i svou samostatnost. Pokusy o obnovu měly jen krátkou životnost: 1807 - 1813 a 1815 - 1831. Druhá republika vznikla až na troskách velmocí, které se o Polsko dříve podělily (Rusko, Prusko, Rakousko) v roce 1918. Následovala německá okupace a systematická genocida židů (1939 jich tam žily asi 3 milióny, dnes asi 3 500). Posun země na západ po roce 1945 silně zamíchal složením obyvatelstva (co je proti tomu české vysídlení Němců) a způsobil, že obyvatelé na většině území byli noví osadníci přestěhovaní odjinud. Lidé, silně orientovaní na půdu a víru, tak ztratili své kořeny. Připočtěme období socialismu. Je vlastně zázrak, že Poláci jsou, jací jsou. Mohlo to dopadnout daleko hůř.

plakát

Rozčarovaní (1982) (TV film) 

Tuctový příběh jako z čítanky. 1)  Nejdříve se podívejme na to, jak moc je příběh autobiografický, resp. jak moc jde o zobrazení osudu Francise Scotta Fitgeralda. Ano, tento dlouholetý alkoholik trpěl depresemi ze své ženy (opakovaně léčená schizofrenička), závratí z úspěchu (ve dvacátých létech slavný představitel ztracené generace, jak je známe z výborných líčení například Ernsta Hemigwaye), nedostatkem financí (léčení ženy, školné dcery, menší zájem o jeho dílo po hospodářské krizi) a dalšími zdravotními problémy. Skutečně podepsal smlouvu s MGM jako scenárista a v souvislosti s tím se v roce 1937 (jako jednačtyřicetiletý) přestěhoval do Hollywoodu (předtím žil na různých místech v USA, v Paříži, na francouzské Riviéře, v Římě)._____ 2)  V roce 1950, kdy je Fitgerald už 10 let po smrti, vydává 36letý Budd Schulberg svou třetí knihu (v USA velmi úspěšnou) The Disenchanted. Nevím, jestli ho znal osobně, ani jak moc věrně Fitgeralda zobrazil. Tuto knihu přeložil 46letý František Vrba (vyšla česky v roce 1966) a tu pak upravil 53letý Jiří Hubač. Nečetl jsem ani originál, ani překlad a tak mohu vyjít jen z Hubačova scénáře. Věc pak režíroval 34letý Jiří Adamec. I méně pozorný čtenář tohoto komentu jistě chápe, že si kladu otázku po autentičnosti díla. Vlastně je mi fuk, jestli hlavní postava je skutečná anebo není, pokud nebudu označovat inscenaci za autobiografickou, a to nebudu._____ 3)  Spoiler.  Alkoholik Fitgerald (46letý Luděk Munzar) bojuje s démony v sobě a nepříliš přesvědčivě kecá o morálním kreditu umělce, kreditu, který už dávno prochlastal a prošustroval svým životem na vysoké noze. Nebere ohled na své okolí ani na své závazky. Jeho smluvní partner, producent v MGM, dělník na poli nejlidovějšího umění (62letý Rudolf Hrušínský) představuje typického podnikatele v umění, kterému jde o zisk a o nic jiného. Nejasný je Shep Stearns (27letý Oldřich Kaiser), u něhož nevíme, jestli talent a schopnosti má anebo nemá. Je ochoten k jakýmkoli tvůrčím kompromisům, aby se prosadil. Jeho závěrečnému gestu moc nevěřím. Jasný je očividně dobrý vyjednávač, schopný umělecký agent (45letý Jiří Kodet), který upřímně připouští, o co mu jde. I profesor Connolly (59letý Čestmír Řanda) uhlazeně a jednoznačně nabízí titul za finanční podporu školy. Všeobecně pochmurné dialogy, jak je u Hubače obvyklé, rozjasňuje snad jen sekretářka Peggy (35letá Regina Rázlová) se svým lehkým (velmi lehkým) nadhledem nad věcí._____ 4)  Snímku bych normálně zvláštní pozornost nevěnoval. Píši však tento koment jako příspěvek do diskuse na téma Virtuální retro kino na výzvu Willy Kufalta, a tak cítím jakousi povinnost své dojmy zdokumentovat a vypsat. Příběh má typické rysy dobové televizní inscenace (nejzábavnější je dnes studentské veselí na universitě), což podtrhuje rutinní režie a nepříjemná hudba. Nelze však upřít špičkové herecké výkony všech hlavních postav, za což budiž jejich ztělesnitelům věčná sláva.

plakát

Oheň (1991) 

Utahaný těžkopádný film. 1)  Snímek nabízí dojákoidní klišé, kterých jsem už viděl spousty a obávám se, že pokud neoslepnu, ještě další spousty uvidím. Budiž, ale hvězdičky za to nečekejte._____ 2)  Backdraft mám v hlavě od devadesátých let, kdy jsem viděl v zábavném parku Universal Studios Hollywood v Los Angeles jednu z atrakcí, věnovanou právě tomuto filmu. Stáli jsme na kovové plošině, před námi šlehaly hrozivě vyhlížející plameny, kolem duněly výbuchy a nakonec se plošina o pár centimetrů propadla, což zavdalo podnět k hysterické reakci některých návštěvnic. Pyrotechnická extáze. Bylo to vlastně daleko zajímavější, než sám film, jak jsem právě teď zjistil._____ 3)  Půvabný 28letý William Baldwin (mladší bratr Brian), 40letý stále pěkný Kurt Russell (starší bratr Stephen) a 26letý Jason Gedrick (hasičský nováček Tim) mi nepříliš zajímavý snímek zpříjemnili.

plakát

Taking Off (1971) 

Forman pro milovníky alternativního umění. 1)  Chápu, proč v USA film propadl. Ironie holt není součástí mentálního vybavení některých velkých národů - vidíme to na příkladu mnoha Američanů, naprosté většiny Rusů či třeba většiny Němců. Na druhé straně zase anglický pohled na svět je ironie sama, takže nevím. Malé národy mají k potměšilému vnímání a komentování skutečnosti očividně blíže, což je zřejmě dáno jejich historickou zkušeností a potřebou přežít._____ 2)  Spoiler. Největší dojem na mně zanechala instruktážní scéna, jak kouřit trávu, kterou jsme si v osmdesátkách na videokazetách přehrávali stále dokola v bláhové představě, že TO je svobodná Amerika. Now the other thing that you must remember, is that after you inhale, you take the joint and you pass it to the person sitting next to you. Do not, repeat, do not hold onto the joint. This is called bogarting the joint, and it is very rude._____  3)  Doporučuji k četbě místní Zajímavosti._____ 4)  Snímek jsem viděl potřetí. Přestože jsem si vědom jeho kvalit a vážím si jich, viděl jsem ho pravděpodobně naposledy.                                                         .                                             .            .                                           .                                                        .                                             .                .                                           .                                                        .                                             .           .                                           .                                                       .                                              .                  .                                           .                                                        .                                             .           .                       .                                                                                 .                                              .                  .                                          .                                                         .                                             .                  .                                           .                                                        .                                             .               .                                          .                                                          .                                            .                  .                                          .                                                          .                                            .              .                                          .                                                          .                                            .             .                                           .                                                         .                                            .

plakát

Loutkáři (2017) (TV film) 

Průměrné dobrodružství  s historickou příchutí pro diváky milující jednoduchou podívanou._____ Zaujal mě příjemný 22letý Samuel Schneider (hlavní postava Richard).                                   .                        .                              .                            .