Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní

Recenze (513)

plakát

Boxer a smrť (1962) 

Možná jsem si to vyložil špatně, ale pro mě to byl film o chlapský pospolitosti a věrnosti mužskému kolektivu a své pověsti, do čehož probíhá hledání ztracené naděje (z modernějších filmů hodně pocitově podobné, přesto příběhově úplně jiné tomuhle) . Když to budete někomu popisovat, tak to nevyzní, tyhle emoce se prostě musí zažít u sledování. Film jinak téměř perfektní a nechybělo málo k plné palbě, která beztak brzy dorazí. A Štefan Kvietik se svým tělem během filmu provedl neuvěřitelný věci.

plakát

Ve stínu upíra (2000) 

Dlouho jsem neměl, že bych prostě o filmu nevěděl co napsat. Ne proto, že by mi tak ležel v hlavě, ale prostě proto, že toho spíše není moc co psát. Řekněmě to takhle, Dafoe to posouvá svým jednoduše dokonalým hereckým výkonem o stupeň výš.

plakát

Godzilla Minus One (2023) 

Plnohodnotný prvotřídní válečný film o poválečném šoku a myšlenkách nad smrtí, poviností, strachem a rodinou. Jo, a do toho tam je i Godzilla - která je ale přes tak poutavý příběh tím nejmenším problémem, ze kterého jde ale i přes ne vždy dobré CGI (občas jsem se nad jejím vizuálem musel pousmát) sakra děs a hrůza. Prostě miluju, když se nějaká země konečně naštve a ukáže amíkům, jak to má vypadat a tenhle seriózní blockbuster s hlavou, kterou používá na myšlení, to prostě dokázal na plné čáře (škoda jen závěru, kde je přeci jen jeden dva klišé momenty). Neuvěřitelně lidsky uchopené se vší láskou k tématu a poctivostí filmové práce. Sakra, tenhle film mě fakt dostal (a s hodně přimhouřenýma očima bych se to nebál nazvat novými Čelistmi). No a taky super hudba.

plakát

Horizont: Americká sága (2024) 

Pomalý a nekompromisní film... v tom slova smyslu, že Costner se očividně prostě rozhodl, že nebudete vystřihávat nic, žádnou postavu, žádnou dějovou linku, žádný nápad. A víte vy co? Mě to absolutně nevadí a mile rád ho podpořím. Ať si natočí další tři díly tohohle skvostného světa divokého západu, ať už proto, že něco takového se prostě bohužel už nevidí (ať už proto, že je to tak poctivá filmařina (i když na druhou stranu jsem opravdu rád, že přeci jen takových filmů (především od straších tvůrců) poslední dobou vzniká čím dál více (ať je to klidně dlouhý jako kráva - jen škoda, že lidi na to nechodí))), nebo prostě proto, že filmy - ozvláště pak takovéhle - mají vznikat z pouhé radosti a nadšenosti pro film. Jestli bych něco upravil, byly by to občasné vysvětlovací scény, které jakoby šustily papírem (jakoby se někdo chtěl předvést) a narušují tu milou přirozenou atmosféru (a bohužel je i mezi nimi promluva moudrého starého indiána). Rozhodně bych ale nevystřihl ty malé scény, které to celé jen natahují, o to více je v nich ovšem vidět ta láska k práci a k tématu. ty scény, které Costner tak umí a ukazují obyčejný život pln obyčejné radosti z maličkostí (to vše podtrženo krásnými záběry a hudbou). Taky každý jednotlivý příběh nese nějaké to klasické westernové téma a je to prostě příjemné na sledování (i když třeba téma (vzhledem k zločincům) není příjemné (ale jo, občas mi to celé přišlo prolezlé korupcí))). No, uvidí se, jaké to dále bude, budu se těšit (a rozhodně by to mělo být v kinech). 7,5/10 více ZDE:

plakát

Tiché místo: První den (2024) 

Asi takhle, když si cápka dřív všimne, že z pneumatiky uniká vzduch, než toho, že jí auto drtí nohu, tak to o něčem vypovídá. Bohužel mi přišlo, že film se přesně nesl v takovéhle atmosféře, kdy postavy mají úplně nesmyslné priority a nebýt v hlavní roli, jsou už dávno mrtvé a ti, co se chovají logicky, prostě umřou. Protože asi takhle, o motivacích postavy Lupity Nyong'o víme jenom to, že má kočku a chce pizzu. A na tom je postavený celý film a její celé rozhodování. Nabízí se tu hromada věcí, ale prostě ne... No co... aspoň Joseph Quinn se snažil. Jinak to není nějaké extra světoborné. Jo, technicky pěkné a v jednu chvíli mě to dokázalo zasáhnout jako jednička (protože to udělalo přesně to samý (ten brácha s malou ségrou), ale hned to zapadlo), ale jinaik se mi to snad i okamžitě začalo vykuřovat z hlavy. Hele, sorry, ale tohle fakt nedokázalo chytit. Tohle ždímání původního nápadu už stačilo. Příště udělejte třeba Hlasité místo, prosím. 5,5/10 více ZDE:

plakát

Excalibur (1981) 

Jó, to je doba. Rytíři mají ještě brnění, které opravdu k něčemu je a dodržují se rytířské ctnosti. Coby někdo vychovaný na Carmina Burana - Ó Fortuna tenhle film musím náležitě ocenit. Protože tohle... je opravdu velký!

plakát

Banda - Finále čtvrté řady (2024) (epizoda) 

Nádherně si tuhle epizodu s atentátem načasovali... ne, ale teď vážně. Upřímně, minimálně posledních patnáct minut (spíše déle) jsem seděl s otevřenou pusou neschopen slova či jediného pohybu. Brilantně napsaný závěr nepříjemné politiky a myšlenek (okolo Ameriky) řečených na plnou hubu, že to prostě nemá obdoby a v téhle době politické korektnosti opravdu nemá na poli filmu (seriálů) obdoby. Jediná škoda, že zrovna tomuhle dílu chyběla občas energie (teda, bylo jí tam hodně, jen kdyby to bylo jako v epizodě 4... - potenciál to mělo), ale pořád to je tak vysoký nadstandart, navíc závěr dokonalé série, že se něco takového přehlédne jak nic. A taky jsem neměl pocit, že by tato série byla jen nějakou mezihrou, tohle byl plně funkční článěk obrovské skládačky. Každopádně, těším se na ten válečný epos, co bude zcela nepochybně příště.

plakát

Banda - Člověk uvnitř (2024) (epizoda) 

Situace se řítí nádherně do sraček (jo, i v seriálu) - a nikdy to nebylo tak evidentní a intenzivní. Takhle silná výpověď (nejen emocionální) v seriálu snad ještě nebyla. Jedna věc je ale jistá. Pátá série bude nadupaný výpravný válečný EPOS!

plakát

Climax (2018) 

Partička nezodpovědných GENZ feťáků s debilními hairstyle a očividně i poruchou příjmu potravy (každopádně byli strašně hubený) a s mentalitou pijeme alkohol ne pro chuť, ale abychom ukázali, jak jsme strašně hustý vyrazili do chaty v horách. Jede s nimi úplně stejná ženská, co už je ale o poznání starší než oni, mentálně mi ale přišla stejná, protože se sebou vzala i malé dítě. Sorry, ale mé osobní problémy s těmito typy lidi nade mnou trochu vyhrávali (už od začátku). Jinak ale ani samotný příběh mě nějak extra nezaujal. Jediné, co mohu opravdu vynachválit, je vizuální stránka (která má ale štěstí, že v ní není (snad) CGI, protože by to občas při těch šílených otáčivých záběrech vypadala jako toto (což se naštěstí nestalo, takže je super)). Už první záběr je prostě nádherný. No, a pak ty šílené taneční kreace ten vizuál opravdu jen podtrhnou (škoda jen, že takovému tanci/hudbě úplně nehostuji). Taky závěrečných zhruba 40 minut (na asi jeden záběr), je prostě vizuální skvost. Ale co se tam děje, to mě tak strašně nezaujalo. A ani asi nějaké ponaučení o drogách mi opravdu vůbec nepostačilo (pokud to tedy nebylo, že někomu to může takhle zk*rvit život, oproti někomu, co si to dá dobrovolně - ale to bych asi opravdu musel hledat). btw, občas to vypadá jako tento videoklip (není myšleno zle).