foto

Lupita Nyong'o

  • nar. 1.3.1983 (35 let)
    Mexico City, Mexiko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka a režisérka Lupita Amondi Nyong'o se narodila 1. března 1983 v Mexico City v době tříletého pracovního pobytu jejích rodičů původem z Keni a získala tak automaticky dvojí občanství. Tradicí etnika Luo je pojmenovat dítě podle událostí dne, její jméno je zdrobnělinou Guadalupe. Vyrůstala především v Keni jako druhá ze šesti dětí. Umělecká rodina ji předurčila k divadelní dráze, v Nairobi debutovala jako Julie v inscenaci Romeo a Julie. Další inspiraci pro ni znamenaly herecké výkony Whoopi Goldberg a Oprah Winfrey v dramatu Purpurová barva. Zásluhou vlivného otce senátora se v šestnácti letech do Mexika vrátila učit se španělsky. Přes praktickou zkušenost s asistencí produkce na několika projektech se dostala na dramatickou fakultu Univerzity v Yale. V rámci studia se objevila v několika klasických divadelních představeních a za své vynikající schopnosti byla oceněna v průběhu školního roku 2011-2012.

Debutovala v krátkometrážním snímku EAST RIVER (2008). Svou účastí v další roli Ayiry pozitivně ovlivnila zdar televizní minisérie SHUGA (2009-2012) převážně o keňských studentech se vztahovými problémy, jež získala cenu MTV. Její vlastní osobitý dokumentární projekt IN MY GENES (2009) o léčbě albínské populace koloval po několika festivalech a obdržel první cenu na Five College Film Festival 2008. Hudební videoklip The Little Things You Do o Wahu ft. Bobi Wine bylo nominováno na hlavní cenu MTV Africa Music Awards. Těsně před absolutoriem na Yale dostala útěkovou roli Patsey v kritikou oslavovaném dramatu 12 LET V ŘETĚZECH (2013) o autobiografickém příběhu otroctví. Málem roli nedostala, protože se režisérovi McQueenovi zdála příliš hezká. Přesvědčivý výkon pro ni znamenal raketový start vzhůru a zisk mj. Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli, což se jí povedlo jako šesté herečce černé pleti. Kromě toho byl snímek nominován na nespočet dalších cen napříč různými filmovými festivaly, z nichž mnohé proměnil ve výhry a získal další Oscary za nejlepší film a adaptovaný scénář. V roce 2014 hraje po boku Liama Neesona v akčním thrilleru NON-STOP.

Drobná ebenová herečka má sice slibně nastartovanou kariéru, ale předtím dlouho váhala vejít do velkého světa filmu. Neviděla se ani krásnou ani zajímavou, navíc ji mnozí odrazovali od možnosti úspěšně prorazit. Hodně jí v rozhodnutí pomohl vzor súdánské supermodelky Alek Wek, která změnila všeobecná dosud platná měřítka krásy. Lupita chce jít podobně v jejích stopách pomoci dětem černé pleti a inspirace nové generaci černošských hereček. Hovoří plynně anglicky, španělsky, svahilsky a rodným jazykem Luo. Mimo natáčení se angažuje na poli modelingu, na podzim 2013 se ocitla na seznamu nejlépe oblékaných celebrit, stala se tváří několika jarních módních kampaní. Snad jí nadšení konat dobro a být užitečná pro další lidi vydrží i přes enormní zájem médií a showbyznysu ještě dlouhý čas. Herečka momentálně žije v Brooklynu.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2019 Intelligent Life
Star Wars: Episode IX
Us
2018 Black Panther
2017 Star Wars: Poslední z Jediů
2016 Kniha džunglí
Královna z Katwe
2015 Star Wars: Síla se probouzí
2014 NON-STOP
2013 12 let v řetězech

TV seriály

2017 Star Wars: Síly osudu (TV seriál)
2009 Shuga (TV seriál)

Dokumentární

2016 13th - a.z.
2015 Unfiltered with Renee Young (TV seriál)

TV pořady

2018 Oscar 2018 (TV pořad)
The 24th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2015 87. Annual Academy Awards (TV pořad)
Bitva playbacků (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2015 (TV pořad)
The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2014 2014 MTV Movie Awards (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
The 2014 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
The 20th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
The Queen Latifah Show (TV pořad)
2012 Módní styl hvězd (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace