Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (853)

plakát

Il Boemo (2022) 

Je dobré, že v rámci současné české filmové tvorby vznikne i podobný film Il Boemo nebo Jan Žižka.  V obou případech je tak znát zahraniční vliv.  Nicméně u vyučeného mlynáře Josefa Myslivečka působícího v slunné Itálii je to pochopitelné a přínosné. Italština s titulky mi nevadila. Účast českých herců, je spíše epizodní. Samozřejmě až na Vojtěcha Dyka, který zvládne všechny český mluvicí, obě.  Jsem zvědav na přijetí a úspěch filmu v Itálii.

plakát

Princezna zakletá v čase 2 (2022) 

Dobré pokračovaní hezké fantasy pohádky.  Ano pokud se u prvního dílu se mohla jevit inspirace třeba filmem Na hromnice o den více.  Tak u tohoto dílu se muže zdát podobnost s Kam doskáče ranní ptáče (dospělá americká verze se jmenuje Jako vejce vejci) a poté Avengers: Infinity War. Když tedy místo kamenů nekonečna dosadíte prvoruny.  Ale opět je v pěkném českém hávu fantasy pohádky. Run je více než na shromáždění neonacistů, ale tady to nevadí. Vyrovnám to 4 velkými rudými pěticípými hvězdami. Pokud vznikne další díl a bude mít přijatelnou kvalitu zlobit se nebudu.

plakát

Princezna zakletá v čase (2020) 

Pěkná a v československých filmových vodách vcelku originální fantasy pohádka. Sice by se jevit inspirace ve stylu Na hromnice o narozeniny princezny více nebo princezna na hraně zítřka, ale pokud ano je to v hávu pohádkové fantasy.  Děj to má pěkný a herecké obsazení taky jde. Mě se to líbilo. Jsem rád, že vzniknul druhý díl.

plakát

Krotitelé duchů: Odkaz (2021) 

Jason Reitman napsal krásný, upřímný a dojemný scénář, který si bere dobré  z prvních dvou filmů (tedy hlavně z prvního) a zároveň jim umně vzdává poctu.  Současně je tato pocta směrovaná jeho otci Ivanovi Reitmanovi.  Jen pro srovnaní Krotitelé (krotitelky) duchů (2016) měli rozpočet 144 mil. dolarů a Krotitelé duchů: Odkaz 75 mil. dolarů. Peníze nejsou vždy vše.  Tento film zapůsobí v kině i na malé děti, které jinak pobíhají po kině jako torpédo.

plakát

Krotitelé duchů (2016) 

Jsou to tři hvězdy s odřenými uchy míšenského porcelánu, protože považuji původní dva díly krotitelů duchů za takový drobný klenot.  A takový restart si nezasloužil. Sice by se našly i klády, třeba camea herců z starých krotitelů, ale celkově mě tato verze neoslovila. A nesouvisí to s tím, že to byly krotitelky.

plakát

Bezva zuby na zásnuby (2022) (TV film) 

Vcelku vtipné a dobře jsem se bavil. Netušil jsem, že Korejs (Případy 1. oddělení) z Berouna má bratrance Veselýho z Brna, který sloužil u armády. Jen mi trochu nesedí u něho vysoká religiozita. Herecké obsazení příjemné. Těším se na další televizní příběhy z této tetralogie Jiřího Vejdělka.

plakát

Nahý mezi vlky (2015) (TV film) 

Dobře natočený film s těžkým tématem z těžké doby.  Kdy komunisté (např. Antonín Kalina -zachránce židovských dětí, posmrtně Spravedlivý mezi národy, a Ernst Thälmann. Bohuslav Kindl. dvakrát z KSČ vyloučený Jiří Žák, ale i Alexej Čepička) přes pakt Ribbentrop-Molotov si užívali spolu se sociálními demokraty (Václav Konopa, Robert Klein) a  nejen německými antifašisty ( mimo jmenovaných třeba Josef Čapek) nacistickou důkladnou péči. Přes ty to hnědé temnoty se i zde nalezly paprsky naděje lidskosti. Je zajímavé vidět strýčka Rudyho z Krycího jména U.N.C.L.E.  na druhé straně barikády.  Sabin Tambrea dobrý. Potěšila i česká herecká stopa.

plakát

Kdo zabil neandertálce (2018) 

Je suis Neandertal. Je suis Cromagnon. Dobrý francouzský dokument, kde na mapách jsou Československo  a Jugoslávie v celku. Nové poznatky jsou pěkně zakomponovány do scénáře. K dokreslení výkladu je využit film Ao: poslední neandrtálec. Byl bych zvědav na dokument o denisovanech.

plakát

Schůzka se stíny (1982) 

Začnu citací z filmu: "Nic nemůže tak vyrůst a nic nemůže tak hluboko klesnout jako člověk. S noci propastí srovnává často své hoře a s blankytem svou blaženost a jak málo je tím řečeno." Velmi kvalitní film režiséra Jiřího Svobody s jeho scénářem. Jistá depresivnost a nezodpovězení jistých otázek brání plnému hodnocení. Jsou to ale silné opravdu silné čtyři hvězdy pro film plný československých filmových hvězd.