Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Asi dodnes nejlepší filmový politický thriller prost veškerého zbytečného patosu, chladný, uměřený, s naprosto profesionálním zabijákem a taktéž i policistou. Milovníci akčních jízd mají smůlu, zato milovníci napětí, logiky a reality ve filmu si přijdou na své. Oč napínavější a vygradovanější je scéna, kdy si Šakal vulgo Edward Fox v lese nastřeluje zbraň střelbou na meloun, oproti deseti jiným filmům s mnoha přestřelkami, výbuchy a honičkami s destrukcí půlky města. Pro mě představitel naprosté dokonalosti v žánru. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Knihy Fredericka Forsytha sú veľmi dobre čitateľné, ich faktografiu má autor dobre naštudovanú a pôsobia neuveriteľne autenticky. Šakala (Deň pre Šakala) považujem za jednu z jeho najlepších. Sfilmovaná verzia z roku 1973 sa naozaj podarila. Verne sa drží knihy a je zrozumiteľná aj pre divákov, ktorí ju nečítali (čitatelia sú samozrejme na tom oveľa lepšie). Tá ďalšia, a pre mladšie ročníky iste známejšia verzia s Willisom a Gerem, má už s knižnou predlohou spoločný iba názov. Takže suma sumárum veľká spokojnosť a miesto v Top 100, ako knižnej, tak aj filmovej. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po několika letech po vidění pro mě téměř dokonalého Šakala s Brucem Willisem se dostávám k původnímu dílu a to je tedy opravdu síla. Léta filmu neubraly na přitažlivosti. Je zde několik velice podobných scén, které se přenesly i do willisova Šakala. Děj jde zdánlivě přímější cestou. No, já jsem si pošmákl. 90%. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Příprava atentátu i pátrání po Šakalovi natočeno naprosto spičkově! Profesionální zabiják jak má být, všechno dokonale promyšlené a pak udělá takovou chybu, jako že usne za volantem a nabourá! Člověk, kterej pro své poslání udělá cokoli, prostě PROFESIONÁL! Na druhé straně velmi schopný komisař, kterej to chce mít co nejdřív za sebou, protože chce jít spát zpátky ke své ženě! Dvě a půl hodiny té nejlepší kriminální zábavy srovnatelné snad jen s Nelítostným soubojem (rozhodně ne s trapáckým remakem s Willisem a Gerem, teda ještě než jsem viděl originál tak zas tak moc trapáckej nebyl...)! Škoda trošku uspěchaného konce, nedostatečného vykreslení postavy komisaře a zrychlených akčních scén! 9/10 ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Thriller v typickém francouzském stylu. Pokud znáte Brutální Nikitu, víte o čem mluvím (samozřejmě tu francouzskou). Herecký výkon Edwarda Foxe je jeden z nejchladnějších, co jsem kdy na plátně viděl. Naprostý profesionál. Jenom nevím, jestli to bylo jeho herecké umění nebo neschopnost (ale určitě umění). Ale každopádně to je působivé. No a taky ten suchý závěr. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Adrien Cayla-Legrand hrál generála Charlese de Gaullea velmi často, protože mu byl dost podobný. Když ve filmu vystupuje z limuzíny, spousta komparsistů lapala po dechu a jeden postarší, který hrál jednoho z veteránů, překvapením omdlel. (Kulmon)
  • Předloha Fredericka Forsytha má reálné podklady, opírá se o případ z roku 1961. Skupina vysokých důstojníků francouzské tajné armády OAS, která nesouhlasila s pokrokovým rozhodováním Charlese de Gaullea ohledně Alžírska, přijala návrh nejmenovaného bývalého příslušníka francouzské cizinecké legie. Slíbil zlikvidovat generála zvláštní snajperskou puškou za 40 milionů starých franků. Když mu však byla jako záloha vyplacena polovina částky, už o něm nikdy nikdo neslyšel. (Robbi)
  • Po uvedení filmu do kin – dva roky po vydání románu „Den pro Šakala“ – byly londýnské archivní a pasové úřady přinuceny k tomu, aby se zpřísnila opatření proti možnosti přisvojit si identitu mrtvé osoby, což do té doby nebylo nic složitého. (mahler)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama