Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

gulista 

všechny recenze uživatele

Me and my "loser" friends, you know, we gotta get Aerosmith tickets. Top priority of the summer. Strastné a trpké dospievanie a rozpad tradičných hodnôt podľa Linklatera v elegantnom retroštýle sedemdesiatych rokov. Medzi hercami sa nájde hromada mladých začínajúcich hviezd, niektorých viac, ostatných menej rozpoznateľných. Film nevyniká len perfektne vybranými a skvelými skladbami ("Sweet Emotion" od Aerosmith, "School's Out" od Alice Coopera, "Low Rider" od War, "Paranoid" od Black Sabbath, "Slow Ride" od Foghat, "Free Ride" od Edgar Winter Group...) ale aj atmosférou doby, v ktorej by sa aspoň na ten jeden deň/večer oplatilo ocitnúť, popíjať pivo, potulovať sa... prípadne sa zhúliť (kto chce). Poctivý feel good, s ktorým aspoň na chvíľku na všetko zabudnete a prenesiete sa do leta v roku 1976. Would you look at this fucking town, man? It's dead. 75% ()

5150 

všechny recenze uživatele

70%.. Richard Linklater v tomto filmu vzpomíná na svoje školská léta a je to vzpomínání zábavné a nanejvýš pohodové. K té pohodě hodně přispívá velmi vkusný písničkový doprovod (Aerosmith, Deep Purple, Alice Cooper, Nazareth, Black Sabbath, Sweet, ZZ Top, Peter Frampton, Kiss, Lynyrd Skynyrd a další) a v neposlední řadě potěší herecké obsazení, tehdy začínajících a dnes mnohdy hodně známých herců..)) ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 5/10 Efekty 5/10/// +Jovovich, Affleck, McConaughey a další herci -průměrné zpracování, navíc retro, hudba moc neohromí/// Film, který moc nenadchne. Takových už tu bylo a tenhle je až na pár výjimek normální. Musí však říct, že jsem si během sledování na postavy zbykl a začal je mít docela rád. Překvapivě je po čase rozeznáte. Navíc je zajímavé, že ve filmu začínala pěkná partička herců, kteří jsou dnes více či méně velice známí. Spíše více, protože znám dobrou polovinu. No a jestli film doporučit? Asi jo, ale nečekejte nic ohromného. Prostě poslední školní den a všichni si chtějí užívat. A i když se děj odehrává 30 let nazpět, nemám pocit že by se dnešní mládež nějak výrazně odlišovala. Snad je ta móda je dnes lepší./// Celkem 58%/// ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Úplně obyčejný film o posledním školním dni, kdy se pár lidí jde opít a zhulit se, hledají párty, kde si možná vrznou, jen jsou tam všichni navlečení do hadrů ze sedmdesátek a jezdí tam nádherné bouráky. Filmoví nadšenci ocení budoucí známé tváře s tradičně výrazným Konafym. Jenže je to jeden z těch filmů, které jsou o ničem a přesto z něj má část publika hřejivý pocit u srdce za to, že jim připomněl něco, co v životě zažili nebo přáli si zažít, a já tentokrát do této části publika nepatřím. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Stejně jako 50. léta mají svoje American Graffitti, 70.léta mají tohle. Krásné zobrazení uvolněné dobové atmosféry, hodně trávy, alkoholu, lásky, zajímavé charaktery, maloměstské tradice. "Padesátá léta byla nuda, pak přišla rocková šedesátá a sedmdesátá? Stojej za houby." Z dnešního pohledu mají jak padesátá, tak sedmdesátá něco do sebe. Zajímalo by mě, jak na současnou dobu budeme vzpomínat za třicet let. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • Filmári chceli do filmu používať pivá skutočnej značky Lone Star, spoločnosť však chcela vysoký "honorár" a percentuálny podiel zo ziskov. Preto sa rozhodli používať generické fľaše a plechovky. (Real Tom Hardy)
  • Většina herců během natáčení pila skutečné pivo. (Marek#33)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Reklama

Reklama