Reklama

Reklama

Kauza Theranos

(seriál)
  • USA The Dropout (více)
Trailer 1

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Peniaze. Romantika. Tragédia. Klamstvá. Seriál Kauza Theranos od výkonnej producentky Elizabeth Meriwetherovej znázorňuje neuveriteľný príbeh Elizabeth Holmesovej (Amanda Seyfriedová) a spoločnosti Theranos o nevydarených ambíciách a nedosiahnuteľnej sláve. Ako mohla najmladšia miliardárka na svete, ktorá sa sama vypracovala, o všetko v okamihu prísť. (Disney+)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (30)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument ma možno až tak nezaujal, ale toto prevedenie áno. Začiatok možno vlažnejší a záver hysterickejší, ale všetko medzi tým je nádhernou ukážkou, ako sa ľahko odrbáva. Len žiaľ niektorým na to prídu, lebo to robia hlúpo a tak 700 miliónov dolárov šlo von komínom a 800 ľudí prišlo o prácu. Pekne sú ukázané aj tie sexistické vsuvky, no skús už dnes spochybniť ženu vo vrcholnej pozícii, to sú hneď reči o šovinizme. Pritom jedna taká skorumpovaná zlodejka od lajna šéfuje rovno celej EÚ. Seriálu suverénne kraľuje Amanda Seyfried a dá sa povedať, že jej všetky polohy sú ako z učebnice herectva - to by na ňu mnohí určite nepovedali, pritom k role sa dostala len preto, že iná odstúpila. Príbeh o klamstvách a podvodoch v medicínskej oblasti, kde hlavný bôžik mamon. Neviem, prečo ma v tejto súvislosti napadajú rôzni sabakovia a čekanovia, ktorí pomáhajú altruisticky, zadarmo, chudáci si ani neoddýchnu, ako sú v prvej línii - a na účty sa im len tak náhodou sypú milióny. A ak sa náhodou práve nesypú, tak retardovaná časť obyvateľstva sa im skladá v zbierkach. Ľudstvo je nepoučiteľné. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

O kauze jsem nic nevěděl, ale čumím jak blázen, jak si někdo dokázal omotat kolem prstu vlivné miliardáře, roky jim lhát a oni jí to žerou. Samozřejmě, že to myslela nejdřív dobře ale...No to může dokázat jen žena. Z nejmladší miliardářky světa na úplné dno. Dlouho jsem neviděl takhle zářit hlavní herečku. Jako velkej klobouk dolů Amando Seyfried, tebe sem hltal a zároveň tebou opovrhoval. Dobrá psycho ženská. ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Seriálová verze příběhu o tom, že "fake it till you make it" je ta nejhorší možná strategie, když si člověk hraje s lidským zdravím. V hlavní roli Amanda Seyfried, která na začátku do role úplně nesedí, ale díl od dílu do psychopatické Lizzy pořádně dorůstá. Je tu snad úplně všechno: oči, které nemrkají, baryton, roláky, cringy taneční kreace, reklama na Patagonii, citát od Yody. Jen to finále je takové uspěchané. Věnovat dvě epizody tomu, co se dělo po zveřejnění článku od Johna Carreyrou mi připadá jako podcenění potenciálu materiálu. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sotva nastoupila na univerzitu a už se drala mezi zdatnější výzkumné pracovníky v laboratoři. Honba za jednorázovými požitky není pro ni. Má sny, má ambice. Chce změnit svět. Už žádné jehly. Hodlá zkonstruovat přístroj, který dokáže provádět řadu krevních testů pomocí pouhé kapky krve. Nechce slyšet, že něco nejde. Hodně ambiciózní a krapet sociopatické postavy diváci milují i nenávidí zároveň. Lhaní, překrucování toků příjmů, nedodržování slibů i termínů, odchody klíčových spolupracovníků. A velké plány stále „jen na papíře“. Polovinu série mi to celé lehce připomínalo nedávný seriál WeCrashed, taktéž inspirovaný skutečnými událostmi: Jared Leto, zakladatel start-upu, rovněž charismatický podnikatel a samolibý vizionář. The Dropout je naštěstí návykovější látkou. A článek ve The Wall Street Journalu rozhodně nebude jen malým štípnutím jako v případě odběru krve. Investoři přišli o stovky milionů, Theranos za několik let odeslal na osm milionů výsledků testů, přesné v mnoha případech nebyly, zahrnovaly falešnou pozitivitu řady nemocí. Zbytek (jak rozhodl soud) asi znáte. A přesvědčivá Amanda Seyfried, která umí skvěle mluvit s lidmi (i třeba před zrcadlem) a vytvářet si vlastní realitu, si po zásluze odnesla Zlatý glóbus. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Amandě jsem to ze začátku nějak nevěřila, ale postupem času se to lepšilo a lepšilo až mi přišlo, že se nedívám na Amandu, ale na Elizabeth. Celkově ten příběh šel úplně mimo mě a vůbec jsem o něm nevěděla. Překvapilo mě, co člověk je ochotný udělat pro splnění snu. Elizabeth Holmes měla dobrý nápad, fakt dobrý, ale až moc to uspěchala. Byla v tomhle strašně netrpělivá a kvůli tomu se uchýlila ke lžím. Seriál je dobře zpracovaný, má dobré tempo, nenudí a postavy se skvělé vyvíjejí. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (7)

  • V epizóde má Amanda Seyfried na sebe čierny nohavicový kostým typický pre skutočnú Elizabeth Holmes a topánky na vysokom opätku. Seyfried označila topánky za mimoriadne nepohodlné a často počas prestávok v natáčaní si ich vyzúvala. (Arsenal83)
  • V poslednej scéne je krátky záber Kevina Huntera (Rich Sommer), ktorý nečinne prechádza prstom po bezpečnostnej páske na Edisonovom krvnom testeri. To je odkaz na skutočnú udalosť citovanú v zdrojovom románe série, kde sa Hunter neúspešne pokúsil získať povolenie na otvorenie jedného z krvných testerov a zistiť, či je skutočne schopný testovať krv. (Arsenal83)
  • Elizabeth Holmes (Amanda Seyfried) byla uznána vinnou ve třech bodech podvodu (wire fraud) a v jednom bodu spiknutí za účelem spáchání podvodu (conspiracy to commit a fraud) a 18. listopadu 2022 odsouzena k 11 letům a 3 měsícům vězení s minimální ostrahou (Federal prison camp) s možností podmínečného propuštění po 9 letech a 6 měsících. Do vězení nastoupila 31. května 2023. Ramesh Balwani (Naveen Andrews), bývalý ředitel firmy Theranos, byl uznán vinným v 10 bodech obžaloby za podvody a ve dvou bodech spiknutí za účelem spáchání podvodu a odsouzen k 12 letům a 11 měsícům vězení. (vojtaruzek)

Související novinky

Co chystá režisérka Chloé Zhao?

Co chystá režisérka Chloé Zhao?

21.09.2022

Režisérka Země nomádů a Eternals Chloé Zhao uzavřela exkluzivní smlouvu se společností Searchlight Television, pro kterou nyní bude vyvíjet nové seriály. Searchlight mimo jiné produkoval právě první… (více)

Emmy 2022 opět v režii HBO

Emmy 2022 opět v režii HBO

13.09.2022

Zatímco v loňském roce ceny Emmy ovládl zcela Netflix, letošní 74. ročník kabelovka HBO mocně vrátila úder. Díky jasným vítězstvím seriálů Boj o moc a Bílý lotos toho zkrátka na streamovacího giganta… (více)

Reklama

Reklama