Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem to viděl, protože jsem se u toho nějak extrémně nenudil, ale bylo to asi moc dlouhé. Vůbec mi tam nezapadla scéna s šamanem, kterej kouzlama onemocněl tu Maggie, protože to zavánělo mysterióznem. A to se mi do westernu moc nehodilo. Ale budiž. Zajímavě provedené byly některá umrtí. Příroda taky pěkná, i když na to nebyl dáván velký důraz. Tommy Lee Jones měl roli přímo na tělo. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý...brutální mysteriózní western řekl bych. Příběh o bandě indiánů v čele s hyperzlým a brutálním čarodějem (El Brujo) unesl osm farmářských dcer a chystá se je prodat zvrhlíkům v Mexiku. Křesťanka Magdalena se však nehodlá s únosem svého dítěte smířit a spolu se svým otcem - zkrachovalcem Tommym Lee Johnesem, kterej je tady úplně dokonalej, se vydá po stopě únosců. Paráda. Správná temná šmanská atmosféra, napětí, herecké výkony špičkové a vůbec...paráda. PS: když Magdalena žádá příslušné úřady o pomoc, dopadá to zhruba tak, jako tady u nás. Však uvidíte... ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Drsný film-směska westernu a psychologického dramatu opepřená troškou mysteriózního thrilleru. Působivá příroda, zřejmě dobře zachycené reálie (tlupa indiánských desperádů a bílých renegátů vypadala velice věrohodně a její šéf "El Brujo" opravdu naháněl strach), vcelku velice strhující a napínavý děj. Celé to trochu shazují obvyklá hollywoodská klišé a konec konců dosti předvídatelný závěr. Film za 3 1/2 *. Na celé 4* to dorovnává Cate Blanchett, kterou opravdu mohu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Musíš byť na svoj kmeň hrdý.“ – „Ty tiež.“ Ron Howard (OHEŇ, APOLLO 13, GRINCH, ČISTÁ DUŠA) sa s rozpakmi snaží o (anti)western a ak sa na NEZVESTNÉ dá pozerať, je to skôr zásluha prírody, kameramana, skladateľa a scenáru, ktorý podáva Divoký západ bezcitne, surovo a reálne (zub, Blanchettová na záchode). Blanchettová však nestíha a Tommy Lee Jones ponúka iba entú variáciu na zjazveného mlčanlivého muža, ktorému na nikom nezáleží, ale napriek tomu má dobré srdce. Prekvapivo najlepšie výkony podávajú Val Kilmer (ktorý s Howardom spolupracoval už na WILLOW) a Aaron Eckhart (na ktorého scény s „údeným vrecom“ nezabudnete). Snímka nemá amatérske chyby, ale jednak je hrozne dlhá a jednak nudná a jednak napriek neochote byť priemernou je priemerná až-až. Napriek tomu je potešiteľné, že tu konečne máme western, v ktorom všetci vedia jazdiť na koňoch (vrátane detí) a je úsmevnou zaujímavosťou, že sa tu stretli dvaja predstavitelia Harveyho Denta. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi tento film od Rona Howarda unikal. Přitom osobně nedokážu říct, proč tomu tak je a proč tu má "jen" něco málo přes tři tisíce shlédnutí. Přitom tento kousek má super herecké výkony, zajímavý námět, skvělou hudbu, atmosféru na úrovni klasických amerických dobrodružných kousků s indiánským motivem. Prostě vše, co si pod takovým filmem dovedete představit. Jenom není v takovém centru dění, jako jiné filmy. Musíte si k němu trošku hledat cestu. Když na něj ale narazíte, skoro indián Tommy Lee Jones Vás tady s Cate Blanchett určitě nezklame. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Pracovným označením snímky bol názov The Last Ride. (MikaelSVK)
  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. [Zdroj: Týdeník televize] (M.B)
  • Tommy Lee Jones a Eric Schweig se kvůli filmu učili mluvit Chiricahuansky. Jejich učitelé byli dva ze tří lidí, kteří ještě umí plynule mluvit tímto jazykem. (viperblade)

Reklama

Reklama