Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pátrání po unesené dívce se stává životní posedlostí... Americký western Stopaři (1956) je u nás méně známým dílem, a přece se jedná o jeden z nejlepších snímků tohoto divácky velmi oblíbeného žánru. Příběh Ethana Edwardse (jedna z nejlepších rolí Johna Waynea), který stráví několik let neúnavným pátráním po malé neteři unesené Komanči, nebyl v době svého vzniku plně doceněn (nemá např. jedinou nominaci na Oscara!!) a zaslouženého uznání se dočkal až s časovým odstupem. V sedmdesátých letech se jeho motivy objevily v tak různorodých snímcích, jako např. Lucasovy Hvězdné války či Scorseseho Taxikář. Hlavní hrdina je v podstatě zatvrzelým rasistou, který nechce svoji příbuznou zachránit, ale zabít za to, že se stala indiánskou squaw. Jeho nenávist k indiánům je silnější než pud sebezáchovy a projevuje se např. nesmyslným vybíjením bizonů, kteří jsou hlavní obživou indiánských kmenů. Snímek natočil klasik světové kinematografie John Ford (1894–1973), jediný tvůrce, který má na svém kontě čtyři Oscary za režii (Denunciant, Hrozny hněvu, Bylo jednou zelené údolí, Tichý muž). I když žádnou ze zlatých sošek nedostal za některý ze svých westernů, je považován právě v tomto žánru za nepřekonatelného mistra. Většina jeho westernů vznikla v krásných exteriérech Údolí monumentů (Monument Valley) na pomezí států Utah, Arizona a Nevada a Stopaři nejsou v tomto ohledu výjimkou. Působivou majestátnost krajiny doplňuje příběh s až antickým tragickým podtónem. Zatrpklý vyděděnec Ethan nemá žádnou rodinu a jak sám v úvodu filmu přijíždí na ranč svého bratra, tak na jeho konci zase odjíždí do neznáma jako poutník odsouzený k věčnému bloudění. V hereckém obsazení filmu ještě zaujme tehdy nastupující hvězda nové generace Jeffrey Hunter v úloze mladého Martina, který Ethana při jeho pátrání doprovází, a stálý představitel Fordových snímků Ward Bond jako reverend Clayton. Postavu unesené Debbie vytvořily sestry Lana a Natalie Woodovy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

3/10 NTP! Tak to je fakt smutny pribeh - jak TOTO muze byt na IMDB v top 200 a mezi 15 nejlepsimi westerny vubec??? Pravda, $eru na nejake statistiky... Toto je jenom hnusny xenofobni paskvil kombinujici pres koloravane barvy filmovych filtru smesici zanru a v ignorantskem scenari, ktery je vystaveny stejne dobre jako babylonska vez. To me tedy Ford radne vyfackoval, to jsem si snad ani nezaslouzil. A Wayne taky ne - pouzit ve 2hodinovem filmu jednu hlasku CTYRIKRAT, to je fakt moc. Holywoodsky hnus jak jste ho jeste nevideli, ale 3-4 sceny jsou dobre, a to je na 2 hodky malo... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stopári začínajú podobne, ako klasické čiernobiele Fordove westerny. Divokí Komančovia vyvraždia rodinu a unesú deti. Postupom času si uvedomujeme, že sú ale omnoho komplikovanejší. Hlavný hrdina je rasista a tak trochu psychopat, na scénu prichádzajú indiáni ako filmové postavy so svojimi dôvodmi páchaného násilia a my zisťujeme, že tou kladnou postavou príbehu je Ethanov súputník Marty. Stopári sú skutočný veľkofilm s nádhernou prírodou a potešia niekoľkými technickými finesami, ako napríklad časť príbehu rozprávaná čítaním listu, keď vetu začne čítať čitateľ a dokončí ju v zinscenovanej scéne postava. Ford svoj dovtedajší zjednodušujúci rasizmus hodil na plecia hlavnej postavy, ale na skutočný liberalizmus vo westernoch sme si ešte pár rokov museli počkať. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Vcelku klasický western. Protože tenhle žánr rozhodně nepatří mezi mé oblíbené, už předem k němu přistupuji skepticky. Některé filmy mě dokázaly přesvědčit, Stopaři bohužel ne. Neříkám, že je to špatný film, líbila se mi například postava Laurie a oceňuji pár vtípků a scén, kdy jsem se upřímně uchechtla. Krajina, hudba a další aspekty, které dělají western westernem, tu jsou, tady není co vytknout. Jenže jako celek mě to nezaujalo tolik, abych šla s hodnocením výše. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha filmů s naprosto stereotypním zobrazováním indiánů jako neschopných blbečků, kteří při útoku na bělochy najíždějí v kruhu (líp se do nich pak střílí), padají houfně zasaženi náhodnými výstřely z revolverů (na velkou vzdálenost, samozřejmě bez dobíjení zbraní) a na konci, když se stahují, je jich víc než na začátku.___Je mi líto, že musím být k Johnu Waynovi takhle přísný, ale natočil mnohem lepší westerny. Pátrat pomalu deset let po maličké dívce (nikdo samozřejmě nezestárnul), aby nakonec zjistili co zjistili, je blbost. ()

Rocky62

všechny recenze uživatele

Hvězdičkové hodnocení si pro tentokrát odpustím, protože jsem filmu nevěnoval dostatečně velkou pozornost hodnou k ohodnocení. Myslím, že Stopaři patří mezi ty filmy, na nichž zub času docela zapracoval. Některé pasáže mají lehkovážný a naivní nádech a hluchých míst je tu také poměrně dost. John Wayne odvádí svůj standart a hudba je výtečná. Ale jako celek by to byl nejspíš průměr. ()

Galerie (114)

Zajímavosti (61)

  • John Ford vždy dbal na to, aby do rolí indiánov boli obsadení skutoční rodení indiáni. Kmeň Navajo mu dal prezývku "Tall Leader" (Vysoký vodca). (Real Tom Hardy)

Související novinky

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama