Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké. Byl mladý, nesmírně talentovaný, úplně chudý a neznámý. Stejný, jako tisíce jiných nezávislých malířů v Americe. Pomaloval ulice, zdi a plechové ohrady. Jeho publikem byli nuzáci a bezdomovci, kteří měli brlohy přímo pod jeho největšími díly. Pak potkal legendárního Andy Warhola. Během jednoho roku se stal Jean-Michel Basquiat senzací celého světa. Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké… (HBO Europe)

(více)

Recenze (107)

Mii 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že téma filmu mně vůbec nezajímalo a jediný můj důvod ke shlédnutí bylo doporučení mého profesora dějin umění, že by nám mohl pomoc při učení na maturitu. Inu, z toho hlediska jsem dozvěděla dost, o existenci nějakého Jean-Michel Basquita, a vůbec celého neo-expresionického hnutí 80. let jsem neměla ani ponětí a jsem ráda, že těd vím. Ovšem jako film to bylo zoufale průměrný. Ale nezlobím se, režisér byl rovněž malíř a film natočil čistě jako poctu svému kamarádovy, což je vlastně hrozně hezký :-) A David Bowie v roli Andyho Warhola byl BOŽÍ! ()

Javad 

všechny recenze uživatele

Herci – herecké výkony a celkovo obsadenie je perfektné! Soundtrack tiež. Ale príbeh ma nedostal ani trošku. Príbeh, kde hlavný hrdina sprejom čarbe po stenách nezmysli a nazýva sa maliarom, a keď sa mu dostane možnosti mať vlastný ateliér maľuje obrazy obrovských rozmerov ktoré by namaľovala aj hocijaká priemerne inteligentná cvičená opica a svoju nádhernú frajerku (Claire Forlani) podvedie s fetáčkou (Courtney Love). Ak vás baví dívať sa na drogovo závislých „umelcov“ (tu musím spomenúť jedno nezabudnuteľné „dielo“ Andyho Warhola v podaní skvelého Davida Bowieho, ktorý vytvára obraz tak, že káže jednému chlapíkovi ktorý močí na plátno v ktorých miestach a koľko má „pridať“ ) ako čarbú akože „obrazy“ (som krajšie maľoval keď som mal šesť...) tak prosím. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Vynikající Jeffrey Wright jako kreolský malíř Jean - Michel Basquiat a skvělý David Bowie jako Andy Warhol...tak by šlo pokračovat s hvězdným obsazením dál a dál.O tom, jak malíř tmavé pleti, začínající jako grafitti, získá slávu, peníze a uznání a i přesto, že je v jádru hodný a laskavý, je zakomplexovaný a bez fetu ani ránu. Jeho smrt způsobil heroin ve 27 letech. Film byl úžasný, skvělá hudba, ovšem pravdou je, že jeho obrazy bych si pověsila na zeď tak jedině v deliriu, příznivci moderní malby nechť prominou:-) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Vždycky se mi líbily víc obrazy, u kterých je zřejmé, co představují, řekněme takové zelené jablko pokryté kapkami rosy, v nichž se odráží nebe:-). Basquiat - když to na něj skočilo - postavil do peřin komín z pneumatik a pomaloval ho hned po té, co vylepšil nudné šaty své přítelkyně a mně se jeho potřeba vyhánět brouky z hlavy a uvolnit přetlak jen pomocí prstů a čehokoli, co nechávalo barevný otisk, silně dotkla. Jeffrey Wright skvěle vyjádřil Basquiatovu radost, když tvořil nebo byl se svými lidmi, rozpaky a zmatek při srážce s médii či obchodem, křehkost i melancholii, jakou v sobě mívají ti, co jsou hodně jiní. Chválit Davida Bowieho už je místní tradice a nelze než se připojit, ale jsou tu další vzrušující výkony - Benicio Del Toro, Claire Florlani, Gary Oldman, Walken, Dafoe .... ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Žel, skvělé obsazení (Benicio Del Toro, G. Oldman, Ch. Walken a především vždy úžasný D. Bowie) ještě nedělá skvělý film. Během celého filmu jsem nezaznamenal jediný skutečně silný okamžik; jako by se snad režisér domníval, že film ze života umělce musí být zajímavý sám o sobě bez nutnosti zapojit vlastní myšlenky a nápady. Omyl. 6/10 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama