Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument, jehož síla a působivost spočívá v tíze a váze fakt a souvislostí. jež v rámci non fiction - ve skutečnosti nejpůsobivější formě scifi - podává. To je základní rámec skvělého filmu, jehož scénářem se stal jediný dochovaný exemplář zápisu v rukou muže, jmenovce jména, které je pro Němce vším - Martina Luthera. Pozitivně právní ortodoxie, tato neúmyslná sestra i nechtěná matka organizovaného zločinu, v tomto případě posloužila způsobem, který budí děs i dnes. Bohužel ne u všech. Ještě hrůznější než představa cikánského a židovského exodu-etnocidy jsou možné následné důsledky dalších, řetězově následujících činů tohoto druhu. Svým způsobem bylo a zůstává Wannsee vrcholem. Vrcholem lidského zla a zloby. Zvolená dramatická forma kulturního dědictví - i pakultura je de facto formou kultury - působivost této mefisotofelské ďábelskosti oproti očekávatelnému klasickému dokumentárnímu filmu ještě zesílila. Historii archivních dokumentů doplňuje historiografie orálních pramenů - zápis z této porady je jakousi syntézou obou těchto přístupů. Zní to hrozně, ale podobných děl by mělo být více. O to víc, oč rychleji ubývá pamětníků a přímých účastníků těchto strašlivých hrůz nejkrvavější a nejzločinnější války dosavadních lidských dějin. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, maximálně autentické a zároveň tak neuvěřitelné. Scenáristicky naprosto přesné vyjádření tehdejších myšlenkových pochodů protkaných antisemitismem, arogancí moci, pokrytectvím a totální německou chladnokrevností a vypočítavostí. Na TV film velice zdařilé, jen škoda, že se nedořešilo pár zajímavě naťuknutých věcí (Heydrichova údajná částečná židovská krev, nahlodaný Colin Firth...) a v konečném důsledku tak filmu chybí drtivější dramatický závěr. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z historického hlediska bych tomuto filmu dal pět hvězdiček bez mrknutí oka. Ovšem z hlediska kvality musím ubrat. Nechci být nepochopen, ale připadal jsem si jak na čaji o páté. Přitom, když si přečtu právě onen protokol z této konference , který jsem zanechal v diskuzi u tohoto filmu, tak se mě dělá špatně. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu není možné projevovat nadšení. To, co tam zazní, je hnus největší. Herci jsou výborní, a proto z jejich chladných výkonů čiší obrovský chlad. Ze samého Kennetha Branagha jde strach, když bez emocí pronáší ty strašné věty. Sledovat tenhle film právě v den 80. výročí téhle děsivé události je ještě více znepokojující, než si je člověk ochoten připustit. Pokud jste z Konference ve Wannsee nadšeni, máte nějaký problém, který byste měli urychleně řešit. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Konečné řešení židovské otázky. Tahle hrozná věta dostala na uvedené konferenci svou podobu, kterou Adolf Eichmann začal hned realizovat. Je neuvěřitelné s jakým klidem dokázalo pár lidí rozhodnout o osudu statisíců. Tohle by se mělo povinně pouštět těm mladším (a nejen jim). Výborné herecké výkony přidávají na autenticitě, ze které mrazí. Já samozřejmě kvitoval účast mých oblíbenců Colina Firtha a Kennetha Branagha. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Okrem Berlína a jeho časti, ktorej názov je Zehlendorf (práve na tomto predmestí sa nachádza vila na brehu jazera Wannsee) sa natáčalo aj v Londýne. (MikaelSVK)
  • Natáčení filmu probíhalo v téměř divadelním stylu. Herci zůstávali v kostýmech od začátku natáčecího dne po jeho konec, prostor sídla nebyl postaven ve studiu, nýbrž se jedná o budovu s pevnými zdmi i stropem, a samotné natáčení probíhalo v dlouhých sekvencích, kde se na jeden povel "akce" často natočilo i více než dvacet stránek scénáře. (StarsFan)
  • Klopfer (Ian McNeice) je zobrazený ako obézny a ukazuje nedostatok taktu a citu, dokonca tak veľmi, že ostatní zúčastnení sa cítia nepríjemne. Napriek tomu, v reálnom živote, Gerhard Klopfer bol stavbou tela útly a jeho spolupracovníci si ho pamätali ako pokojného a väčšinou veľmi slušného človeka. (Eeve)

Reklama

Reklama