Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor chemie Barney se učí ovládat svůj tep a chystá neobvyklý experiment, který osudově zasáhne do života mladých snoubenců Jeffa a Diany. Ti si vyrazili ze Seattlu na výlet, a přestože se cestou pohádali, hned si slíbili, že se nikdy neopustí. Vzápětí však Diana během krátké zastávky u benzínové pumpy záhadně zmizí. Policie se jejím zmizením odmítne zabývat, protože se domnívá, že dívka milence opustila. Jeff se však nevzdává a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Po třech letech, bez práce a bez peněz, však stále nemá žádnou stopu. Ve chvíli, kdy se v baru seznámí se sympatickou servírkou Ritou, všimne si jeho plakátu s prosbou o pomoc skutečný pachatel, který Dianu unesl a zabil, profesor Barney. Přestože žije jako usazený a spokojený otec rodiny, nedokáže odolat nutkání a rozhodne se ve svém zrůdném experimentu pokračovat s Jeffem. Vyhledá ho a přesvědčí, aby s ním odjel na místo zločinu. Cestou mu podrobně vypráví nejen o svých pohnutkách, ale také o přípravách na zločin. Nakonec ho přesvědčí, že pokud chce zjistit, co se s ní opravdu stalo, musí se vydat do jeho rukou. Mezitím Rita zjistí, že Jeff odjel s vrahem své snoubenky a když neuspěje na policii, vydá se ho sama hledat. Podaří se jí zjistit polohu chaty, kam Barney Jeffa odvezl. Dorazí včas? A pokud ano, podaří se jí zachránit Jeffův život? Začíná smrtící závod s časem a ví to ona i vrah. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (126)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Dost napínavá podívaná, při níž se člověk nemůže zbavit pocitu "může se to stát i vám, a budete bezradní". Sutherland je v této roli opravdu skvělý a nadmíru přesvědčivý: nervózní osamělý pátrač po jeho drahé polovičce. Tento snímek patří bezesporu k těm nejméně nudným, jaké jsem kdy viděl. A ten konec... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Georgi Sluizerovi se tento film celkem povedl. Není se čemu divit, neboť se jedná o remake jeho vlastního filmu Spoorloos, jejž natočil ještě ve své vlasti, v Nizozemsku. Film se líbil i v Hollywoodu, ovšem - jak už to bývá - kritikům, pročež byl Sluizer vlastně přiměn k tomu, aby si ho zopakoval, k čemuž mu byly poskytnuty i poněkud slavnější herecké osobnosti. Mě tedy originál zaujal o dost více. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Kiefer Sutherland si vyjede se Sandrou Bullock, která najednou u jedné benzinové pumpy beze stopy zmizí. A Kiefer se nevzdává a i po třech letech stále po ní neustále pátrá. Až se jednoho dne únosce ozve sám, aby si s ním krapet pohrál. Zdánlivě jednoduchý příběh s netušeným zakončením dávající spíše důraz na charaktery či psychiku daných protagonistů se vznikající otázkou, jak tohle nakonec celé dopadne. Jedná se thriller plného napjatých sekvencí podpořené vynikajícím hereckým výkonem Kiefera Sutherlanda a Jeffa Bridgese. Dějový vývoj je pomalejší, ale o to víc vyniká psychologičnost spojená s dramatem situací. Je potřeba poznamenat, že se jedná o americký remake francouzského snímku z roku 1988 ´Spoorloos´ a že je scénář jako obvykle krapet upraven v rámci atmosféry a amerického pohledu, což vždy vedlo k horšímu vyznění. I tak to stojí za porovnání s originálem, které bylo natočeno na základě knihy autora Tima Krabbého. Atmosféra v rámci zoufalého nevědoucího pátrání po nepříjemné pravdě na pomezí smrtící hry hry kočky s myší odpovídajícímu vražednému přesvědčení arachnofobii, klaustrofobii, strach z neznámého a znepokojujících podivností dává všanc filmovému zážitku. Originál je originál, ale i toto zpracování zkrátka stojí za povšimnutí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nancy Travis a Kiefer Sutherland už přece kávu nepijí…! Nejhorší pro něj bylo to nevědomí. Sice se lehce pohádali, ale byl to jen malý mráček, který jim cestu na dovolenou nezkazil. Vzápětí si Diana odskočila na benzince, Jeff ji šel po chvíli hledat, začal panikařit, ale marně. Uplynuly tři roky. Před svou novou partnerkou tají, že v pátrání tajně pokračuje. A pak je tu podivínský profesor chemie, který vyčkává na svou (další) chvíli. Devadesátá léta slušela řadě žánrů, vzniklo i množství památných thrillerů s vraždícími psychopaty. The Vanishing je lehce nadprůměrné řemeslo, které spoléhá na velmi dobré herce, kdy zejména dobře situovaný a inteligentní Jeff Bridges vytvořil solidně hrůznou postavu, u které se v minulosti cosi zvrtlo. Do určité doby to má i slušné tempo, v druhé polovině ale tvůrci naneštěstí povolili pár nedotažeností, stejné je to i s atmosférou, ze které to celé mělo víc těžit. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mladí snoubenci Jeff a Diane (Kiefer Sutherland a Sandra Bullock) si vyjeli na obyčejný výlet. Ani jeden netuší, že tento den změní jejich životy na vždy. Po jedné zastávce u benzínky, Diana ... prostě zmizí.. Ani po třech letech se Jeff nevzdává pátrání, a snaží se zjistit, co se ten den stalo. Jeho nová přítelkyně k tomu nemá velké pochopení, a když už to pomalu chce vzdát - objeví se nová stopa. Kontaktuje jej sám únosce (Jeff Bridges)... Začátek filmu je dost drsný, když si člověk uvědomí, že se cokoliv podobného může stát i jemu, stačí padnout do oka nějakému šílenci. Jeff Bridges je v roli psychopatického únosce naprosto skvělý (scéna kdy vystraší svoji dceru pavoukama, aby zjistil jestli je slyšet v okolí křik), Kiefer v roli pátrajícího přítele unesené ženy taktéž. Sandra Bullocková se objevuje ve filmu jen pár minut na začátku..... Dost nechutná je scéna s "pohřbením zaživa", brrrr ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Film je remakem nizozemského snímku Spoorloos (1988), oba filmy jsou prací stejného režiséra. (Caminzind)
  • Americký hitchcockovsky ladený triler nakrútil režisér George Sluizer podľa románu Tima Krabbého Zlaté vajce. (ash99)

Reklama

Reklama