Reklama

Reklama

Epizody(9)

Obsahy(1)

Šedesátá léta, malá pražská hospoda a v ní Eliška Rabasová, její rodina a lidé kolem ní. To je svět jednoho z prvních komediálních seriálů Jaroslava Dietla, významného tvůrce naší televizní seriálové tvorby. Jeho "Eliška a její rod" znamenala v šedesátých letech výrazné vykročení na cestě za původním českým seriálem. Sklidila divácké uznání i proto, že režisér František Filip vyzval ke spolupráci takové herecké osobnosti, jakou byla Olga Scheinpflugová, Josef Kemr, Jiří Sovák, Iva Janžurová a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Olga Scheinpflugová je v hlavni roli proste divna. Jinak je serial plny hereckych hvezd, s kteryma problem neni. Misty to neni vubec vtipne, spis depresivni. Jednotlive dily jsou pocitove prilis dlouhe, stacilo by zhustit dej a zkratit je na polovinu, podle meho nazoru.... Na druhou stranu serialu nelze uprit jakousi realnost zobrazovaneho. Cisty sitkom to neni. 3- ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Jestli byl seriál původně myšlen jako sitcom, tak se (aspoň v prvních třech dílech) trochu míjí účinkem. Nicméně jestli to je opravdu první český pokus o něj, tak trochu slov uznání bych měl a navíc toto silné obsazení (nejlepší je asi Vladimír Menšík, ale i Iva Janžurová nezůstává pozadu) jen těžko zklame... až tedy na hlavní roli paní Scheinpflugové, kde jsou vážně vidět malé zkušenosti s filmem. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

O. Scheinflugová nebyla dobrá herečka. Mrzelo mě to. Přál jsem si, aby byla. Ale je zajímavým dokladem toho, koho isi za ženu vybral Karel Čapek. Seriál je i mimo jiné ukázkou různých mezilidských problémů, které se v té době řešily, a které nejsou cizí ani v dnešní době. Hlavně se mi líbí dva díly - jeden, kdy hlavní představitelka podporuje svého syna (V.Menšík), věří mu, i když ten žije ve snech, a na vysoké noze. A tak se z něho stal defraudant, ale jeho máma ho má stejně ráda, chce v něm vidět dobráka, správného frajera. Druhý díl je o tom, jak se Sovák učí i neučí - anglicky, aby nakonec zjistil, že hospůdka v Praze je přece jen pro něho to lepší, než pracovat v zahraničí. Pěkná studie jedné lidské psychiky. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Česká televize hned v den spuštění svého nového kanálu nasadila do vysílání jeden z prvních československých seriálů, který navíc nebývá často reprízovaný, a proto jsem se rozhodla ze zvědavosti dívat. Pochopitelně mě mrzí, že se nedochovaly poslední dvě epizody, ale můj rozpačitý dojem by asi stejně nevylepšily. Největším problémem je obsazení titulní postavy, protože paní Scheinpflugová má na můj vkus velmi nepříjemný herecký projev à la vesnická trhovkyně. Od komediálního seriálu bych také očekávala více humoru, některé epizody byly ryze dramatické. Zůstává tedy pouze radost z doplnění vzdělání a z přítomnosti tehdy ještě nezkušených mladých talentů - kromě paní Janžurové třeba Jiří Zahajský nebo Jiří Schmitzer. ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Musím dát maximum hvězdiček, protože na tehdejší dobu to byla bomba. Nutno však říct, že Jiří Sovák ze své role protivného, nerudného člověka už do konce života nevyšel. Hrál je pořád. Na své mládí předvedla dobrý výkon Iva Janžurová. A hlavní představitelka? Vdova po Karlu Čapkovi Olga Scheinpflugová byla jedna z našich nejlepších divadelních hereček. Jenže z filmem a televizí neměla žádné zkušenosti. A na jejím výkonu v tomto seriálu se to trochu podepsalo. Kdo chce vidět její perfektní filmové herectví, ať shlédne Čintamani a podvodník. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (23)

  • V epizodě se objeví sada kuchyňského náčiní firmy Bahco. Firma byla založen v roce 1886 ve Švédsku. (sator)
  • Seriál byl vysílán z Měšťanské besedy v Praze v přímém přenosu. Záznam byl pořízen díky metodě telerecordingu, kdy se obraz filmuje přímo z obrazovky. (sator)
  • Původní název epizody byl „Rozvod“. (sator)

Reklama

Reklama