foto

Vítězslav Černý

  • nar. 1.7.1922
    Praha, Československo
  • zem. 4.8.1986 (64 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vítězslav Černý se narodil 1. července 1922 v Praze. Byl znám jako pražský bohém, srandista, recesista a veliký bonviván. O jeho soukromém životě, vzdělání a práci není nic moc známo. I když byl neškoleným hercem, díky své nekomplikované, bodré a veselé povaze, výrazné tváři a tělu a přátelským vlastnostem se stal od svých třiceti čtyř let využívaným jako svérázný a přirozený představitel rozličných charakterů a existencí nejrozmanitějších zaměstnání a sociálních tříd.

Dnes je s Janem Libíčkem pokládán za pokračovatele herectví, typu a komiky Františka Černého. Všem třem dominovala kulatá tvář, úzká lišácká očka, podsaditá a velmi tlustá postava, jež zaujala hned na první pohled, a také drsný hluboký hlas. Po svém debutu v roce 1956 začal v dalších létech ve filmu hrát celkem pravidelně, ročně třeba i v šesti snímcích. I když si ho diváci nepamatují jménem, jeho zjev si hned každý vybaví. Mezi přáteli, kolegy a filmaři byl titulován přezdívkou „Bimbo“.

Na filmovém plátně se uvedl poprvé jako občan v Blumenfeldově ZLATÉM PAVOUKU (1956) a čert v HRÁTKÁCH S ČERTEM (1956) Josefa Macha. Nadále to byly bezejmenné epizodky a úložky rváče (ŠTĚŇATA), opilého tlouštíka (SNADNÝ ŽIVOT), hostinského (FLORENC 13:30), dělníka na silnici (ZATOULANÉ DĚLO), cestujícího v trolejbusu (TŘI PŘÁNÍ), muže na jezdícím pásu (HLAVNÍ VÝHRA), cestujícího v tramvaji (povídka GLORIE z filmu O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH), hosta ve vinárně (MORÁLKA PANÍ DULSKÉ), diváka na hokeji (TAKOVÁ LÁSKA), šachisty (SLEČNA OD VODY), muže v bufetu (PROBUZENÍ), strážného s halapartnou (O MEDVĚDU ONDŘEJOVI), smějícího se muže (KAM ČERT NEMŮŽE) a sladovnického (DAŘBUJÁN A PANDRHOLA).

V 60. letech se představil ve snímcích VALČÍK PRO MILIÓN (pořadatel), RYCHLÍK DO OSTRAVY (cestující se zraněnou rukou), PŘÍPAD LUPÍNEK (autoopravář), PŘEŽIL JSEM SVOU SMRT (tlouštík), POCHODNĚ (hostinský), CHLAP JAK HORA (tlustý pán s fíkusem), SPADLA S MĚSÍCE (hostinský), FLORIÁN (Tyrolák), BARON PRÁŠIL (hráč šachů), ZÁMEK PRO BARBORKU (stěhovák), PRAHA NULTÁ HODINA (vrátný v nočním podniku), DVA Z ONOHO SVĚTA (řidič nákladního auta), ČERNÁ DYNASTIE (tlustý dělník), TATO, PŘEČTI TO! (cestující v tramvaji), MEZI NÁMI ZLODĚJI (tlustý muž ve vlaku), AŽ PŘÍJDE KOCOUR (zamilovaný), TŘIATŘICET STŘÍBRNÝCH KŘEPELEK (muž s hadicí), SKOK DO TMY (tlustý muž v hospodě), PRECLÍK (kuchař), LOV NA MAMUTA (cirkusák), BLÁZNOVA KRONIKA (mušketýr), ŽENU ANI KVĚTINOU NEUHODÍŠ (výtržník), ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (zbrojnoš), „RAKEV VE SNU VIDĚTI…“ (příslušník VB) nebo PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA (kat).

V 70. a 80. letech na něho čekal zabijácký řezník („PANE, VY JSTE VDOVA!“), holič Nulíček (ŽENY V OFSAJDU), krmič (DÍVKA NA KOŠTĚTI), správce hradu (NOC NA KARLŠTEJNĚ), zřízenec Patočka (JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH), divák (MŮJ BRÁCHA MÁ PRIMA BRÁCHU), stěhovák (ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU…!), host v hotelu (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT), žalářník a vesničan (HONZA MÁLEM KRÁLEM), řezník (ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA), hulvát („JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU!“), strážný (DEVÁTÉ SRDCE), komoří Popel z Lobkovic (PAN VOK ODCHÁZÍ), konferenciér (CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ…), komorník (BULDOCI A TŘEŠNĚ) a také hlučný prodavač losů (PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ, STAROUŠKU!). Spolupracoval nejčastěji s Petrem Schulhoffem, Václavem Vorlíčkem a Zdeňkem Podskalským.

Vítězslav Černý byl také znám svým vášnivým sběratelstvím anekdot, které velmi rád vyprávěl a ještě radši vymýšlel. Některé otiskoval i ve „Večerní Praze“. Byl také hostem rozhlasových a televizních (TV inscenace SEDM ŽEN ALFONSE KARÁSKA, JABLKO či OBLAKY – MODRINY a seriály RODINA BLÁHOVA, ELIŠKA A JEJÍ ROD, FANTOM OPERETY, TAKOVÁ NORMÁLNÍ RODINKA, CHALUPÁŘI, ŽENA ZA PULTEM, DNES V JEDNOM DOMĚ a ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA) studií. Často vystupoval v různých estrádních a televizních zábavných pořadech (např. VYSÍLÁ STUDIO A). Výrazný filmový epizodkář Vítězslav Černý zemřel 4. srpna 1986 v Praze ve věku pouhých šedesáti čtyř let. Své šedesáté čtvrté jubileum mohl prožít pouze něco málo přes jeden měsíc.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
1983 Propast (TV film)
Tažní ptáci (TV film)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Příště budeme chytřejší, staroušku!
Smrt pana Goluži
Šéfe, to je věc! (TV film)
1981 Buldoci a třešně
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Dům pro Helenu (TV film)
Jablko (TV film)
Pan Vok odchází
Poprask na silnici E 4
1978 Deváté srdce
„Já už budu hodný, dědečku!“
Stříbrná pila (TV seriál)
1977 Adéla ještě nevečeřela
Což takhle dát si špenát
Hněv
Honza málem králem
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Čas lásky a naděje
Smrt na černo
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
1975 Dva muži hlásí příchod
Chalupáři (TV seriál)
Můj brácha má prima bráchu
1974 Balkón (TV film)
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Náš furiant
Skokan
1973 Noc na Karlštejně
1972 Pan Tau a taxikář
Půlnoční kolona
Slepé střevo (TV film)
Zlatá svatba
1971 Dívka na koštěti
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Taková normální rodinka (TV seriál)
Velikonoční dovolená
Ženy v ofsajdu
1970 Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
Čert a Káča (TV film)
Fantom operety (TV seriál)
„Pane, vy jste vdova!“
1969 Odvážná slečna
Pan Tau (TV seriál)
Přehlídce velím já!
Případ pro začínajícího kata
Revue pro následníka trůnu (TV film)
Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?
Utrpení mladého Boháčka
1968 Červená kůlna
Pražský Sherlock Holmes (TV film)
„Rakev ve snu viděti...“
Šíleně smutná princezna
1967 Klec pro dva
Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Sedm žen Alfonse Karáska (TV film)
Soudce Stokroč (TV seriál)
Ta naše písnička česká
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
U telefonu Martin
Ženu ani květinou neuhodíš
1965 Každý mladý muž
Vajshoblhák a státní tajemství
Zločin v dívčí škole
1964 Bláznova kronika
Dobrodružství s nahým klukem
Lov na mamuta
Preclík
Skok do tmy
Třiatřicet stříbrných křepelek
1963 Až přijde kocour
Lucie
Mezi námi zloději
Táto, přečti to!
1962 Černá dynastie
Dva z onoho světa
Potíže s kulturou
Praha nultá hodina
Zámek pro Barborku
1961 Baron Prášil
Florián
Procesí k panence
Spadla s měsíce
1960 Chlap jak hora
Pochodně
Přežil jsem svou smrt
Případ Lupínek
Rychlík do Ostravy
Valčík pro milión
1959 Dařbuján a Pandrhola
Kam čert nemůže
Medvěd a strašidla
O medvědu Ondřejovi
Probuzení
Rodina Bláhova (TV seriál)
Slečna od vody
Taková láska
1958 Hlavní výhra
Morálka paní Dulské
O věcech nadpřirozených
Tři přání
Zatoulané dělo
1957 Florenc 13,30
Snadný život
Štěňata
1956 Hrátky s čertem
Zlatý pavouk

TV pořady

1964 Vysílá studio A (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace