Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jmenuje se Bond. James Bond. A vyráží do své první akce. Tři zabijáci, maskovaní za neškodné slepé žebráky, zavraždí na Jamajce agenta britské tajné služby i jeho sekretářku. Londýnská centrála MI6, vedená odměřeným šéfem M, pošle na Jamajku jednoho z nejlepších agentů s povolením zabíjet – Jamese Bonda. Jde totiž o mnohem víc než o zmizelého spolupracovníka; z oblasti Jamajky podle všeho pochází rádiové rušení, které má za následek vychylování amerických raket z jejich původního kurzu. James Bond neboli agent 007 se hned cestou z letiště musí vypořádat s útočníkem, který se vydává za řidiče z britského konzulátu. Zanedlouho se v centru jeho pozornosti ocitne nenápadný ostrůvek Crab Key, který je ve vlastnictví bohatého čínského podnikatele jménem Dr. No. Ten na Crab Key údajně těží bauxit. Bond však zjistí, že je zde tajná jaderná základna, s jejíž pomocí chce šílený Dr. No ovládnout západní i východní mocnosti... První filmová adaptace literárních předloh Iana Fleminga, natočená s relativně nízkým rozpočtem, odstartovala jednu z komerčně nejúspěšnějších filmových sérii v dějinách kinematografie. Snímek, jemuž za svou hvězdnou kariéru vděčí charismatický představitel Jamese Bonda, skotský herec Sean Connery, vznikl v roce 1962. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (585)

sud 

všechny recenze uživatele

První Bondovka a úplně jiná. Bez vynálezů Mr. Q, bez přílišné nadsázky, s absencí bondsongu a důrazem na detektivní zápletku. Bond girl se objeví až po hodině, hlavní záporák ještě déle a stejně nemá mnoho prostoru. Ale co, napínavé a zábavné to je, Ursula Andress je víc než jen koukatelná a Sean Connery je spolu s Danielem Craigem opravdový James Bond! Ostatní jej většinou "jen" dobře hráli, či přetavili do podoby napomádovaného supermana, ale Sean Connery a Daniel Craig jsou jediní, kteří se jimi skutečně stali. 85%. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s agentem 007 dopadlo snesitelně, jako odrazový můstek k dalšímu zkoumání (možná) mohutné série filmů Dr. No posloužil vcelku dobře. V jednoduchosti tkví krása a James Bond je přímo jejím prototypem, tady je však ještě takovým stydlivým chlapečkem, v dalších dílech očekávám akčnějšího, ukecanějšího a sebevědomějšího chlapíka.. ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

1. bondovka - Zahajím svůj subjektivní pohled na svět bondovek. A čím začít než prvním filmem, kdy se Bond vydává do prostředí exotické Jamajky, aby našel maniákálního Dr. No - jednoho z nejvýše postavených padouchů v organizaci SPECTRE (samozřejmě hned po Blofeldovi). Úvodní titulky postrádají písničku, Bond je zelenáč, kterému až příliš mnohokrát o kejhák a za jedinou pořádnou akci můžeme považovat závěr. A i samotný Dr. No postrádá charizma a má kolem sebe partu idiotů (geolog profesor Dent), což by bylo v pozdějších dílech nemyslitelné. Ale já to považuji za začátek krásného přátelství s neohroženým agentem jejího veličenstva. Proto nějakou tu hvězdičku přidám. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

James Bond v podání Seana Conneryho je pěkné číslo. Hýří energií i sebevědomím a na tváři se mu často objeví klukovský úšklebek. První bondovka se odehrává na Jamajce a tam v poměrném poklidu (často tedy přerušovaném všemožnou akcí) pátrá agent 007. Upřímně už ani přesně nevím po čem, to vyšetřování mi připadalo mírně zmatené. To mně však nevadilo, protože jsem si užíval především tu pohodovou atmosféru a sem tam nějaké ty trochu bizarní figurky. Je tu skvělý ďábelský Doktor No, který se stylově odhalí až ke konci filmu, ale zaujme třeba i trojice černošských zabijáků. Hodně mě tu fascinovala samotná postava Bonda, kterého tu rozjíždí Sean Connery (mimochodem vypadá sice mladě, ale už má docela slušně dědkovský hlas). Líbil se mi třeba detail, kdy přiznal, že - ačkoliv působí neustále sebejistě - se mu potí ruce, když šlo v jedné scéně do tuhého. Samotné finále možná není nijak velkolepé co se triků týče, ale myslím, že bylo fakt stylové a mělo svoje kouzlo. Stejně jako zbytek filmu vlastně. (8/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Aby bylo jasno, jsem bondováckej maniak a na Conneryho nedám dopustit, ale Dr. No mě nějak extra neoslovil. Přece jen je to víceméně "pilot", že? Ale kdyby nebylo Ursully Andress, asi bychom dnes neobdivovali Giacintu Jonesovou (Jinx z Die Another Day) v bikinách. A vzato kolem a kolem, Dr. No je přece jen klasika svého žánru a Bond tu navíc předvádí povedené špiónské kejkle i bez zázračného vybavení... ()

Galerie (203)

Zajímavosti (130)

  • Postava Boothroyda je obsažena také ve Flemingově původním románu Dr. No. Je pojmenována po Geoffrey Boothroydovi, který napsal Flemingovi dopis, ve kterém si stěžuje na to, že Bond používá v prvních knihách berettu a doporučuje místo toho Walther PPK. (džanik)
  • Slavný postoj Seana Conneryho se zbraní křížem přes prsa se tvořil na poslední chvíli. Pistole Walther PPK zůstala ve studiu, ale fotograf měl ve svém autě starou vzduchovou pistoli. Na snímku tedy vidíme vzduchovou pistoli. (džanik)
  • Když Quarrela (John Kitzmiller) pořeže fotografka (Marguerite LeWars), otře si krev z tváře. V dalším záběru ale už žádnou krev na obličeji nemá. (Axarus)

Související novinky

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

08.04.2022

Chtěli jste si někdy dát kompletní bondovskou sérii z pohodlí domova, bez toho, abyste utráceli za blu-ray kolekci, nebo museli sahat po nelegálním stahování? Pak pro vás má streamovací služba Amazon… (více)

Bude studio MGM na prodej?

Bude studio MGM na prodej?

23.12.2020

Zatímco studio MGM zoufale vyhlíží premiéru další bondovky, jeho finanční situace se zdá být den ode dne kritičtější. Nyní jsme se tak dozvěděli, že už se společnost obrátila na několik známých bank,… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

Jonny Quest jako akční velkofilm?

Jonny Quest jako akční velkofilm?

18.03.2009

První zmínka o plánech na hranou adaptaci kresleného seriálu z dílny Hanna-Barbera Jonny Quest prosákla ze studia Warner Bros. už někdy v létě 2007. Pak se na ní tak trochu zapomnělo. Těžko ale najít… (více)

Reklama

Reklama