Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (233)

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Sex je náš... to věděl už nějaký ten pátek před Davidem Kollerem jistý profesor Kinsey. Začal u hmyzu a skončil u "výzkumu" skupinového sexu. Životopisné filmy často zavánějí nudou a to i přesto, že osobnost, o které pojednávají s sebou nese veskrze zajímavý potenciál a slibnou dávku kontroverze, která by měla/mohla vyvolat divácký zájem. Liam Neeson hraje naplno, o tom žádná, a díky němu je divák jistě schopen lépe vstřebávat útrapy hlavního hrdiny, přetěžce zkoušeného náladami a postoji puritánské Ameriky. Jinak je ale Kinsey film, který se snaží stihnout hrozně moc a přitom zůstává na půli cesty. Příště bych ocenil, kdyby šli tvůrci alespoň kousek nad rámec pouhopouhé odosobněné deskripce. Místo obvyklého "Co?" a "Kdy?" se zaměřit víc na trochu toho "Jak?" a "Proč?" ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Nemám rád životopisné filmy, nemám rád biologii, nemám rád biology a mám rád tento film. Ještě skoro před padesáti lety na tom byli lidi opravdu docela špatně. Potom musel přijít člověk, který byl do třiceti panic, aby jim dal jasné odpovědi na jejich otázky. Ano sex byl jedno velké tabu, což nám ve filmu přibližují, dnes už humorně působící, konverzace. Liam Neeson ztvárnil osud muže, který se pustil do boje proti puritánské společnosti a kterou byl nakonec převálcován, i přesto ale pomohl spoustě lidí. Díky profesore Kinsey, kvůli vám a vám podobným jsme na zakladce měli sexuální výchovu. (Když si vzpomenu, jak se to některým starším paním učitelkám nelíbilo:) ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Tak to předčilo má očekávání :-)) nebo vlastně ani ne - totiž ústřední dvojka Neeson-Linneyová navodila pocit spokojenosti už pár minut po začátku filmu. Ovšem ono lehké nadprůměrno je způsobeno také výtečným scénářem, který velmi zajímavě propojuje tři časové roviny, a dokonce i celkem nápadnou režií (což je celkem překvapení, poté co jsem se podívala na Condonovu krátkou brakovou režijní filmografii - pardon jedna vlastně už dvě vyjímky potvrzují pravidlo). Kinsey mě občas rozesmál, občas jsem kroutila nevěřícně hlavou, občas souhlasně pokyvovala a slzy na kahánku jsem taky měla - prostě život. I když jisté melodramatičnosti se film nevyhnul (a škoda, že se její obětí stal hezounký ženatý bisexuál v podání Petera Sarsgaarda). A střední část, kdy se "kupa výzkumníků" stává výzkumem sama o sobě je opravdu výtečná. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film o životě jedné z person, která se rozhodujícím způsobem spolupodílela na tváři současné Ameriky a transformovala její ustálené kulturní a civilizační vzorce v oblasti sexu a intimního života, profesoru Alfredu Kinseym, by spíše měl patřit mezi filmy Miloše Formana, který se právě takovýhlemi osobnostmi ve své americké filmografii zabývá především, nicméně i pod režijní taktovkou Billyho Condona si uchovává ,,formanovskou" kvalitu. Přemýšlivému divákovi nabídne nekonvenční pohled do čtyřicátých a padesátých let minulého století ve Spojených státech, které nebyly svázány jen McCarthyhovským honem na čarodějnice, nechvalně známou činností Výboru pro neamerickou činnost, důslednou rasovou segregací a apartheidem v té nejtvrdší podobě, jak to známe z jiných filmů, ale i svou pruderností a sexuálními konvencemi jakoby z hloubky 19. století... (Motta z filmu: ,,Diverzita je základním faktorem života." ,,Lidé jsou prostě jen trochu komplikovanější žlabatky. Musím jich jen nasbírat více než kdokoliv jiný..." ,,Vaše stupnice, profesore: Nula je naprostý homosexuál, šestka je naprostý heterosexuál. Já jsem trojka..." ) ()

ladylucifer 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný a působivý film, ale... První část filmu je vynikající, má spád, děj při kterém se nenudíte a těšíte se, co bude dál. Však druhá část už je nějak odbytá v tom smyslu, že je vše narychlo a zmatené. Na to, že Kinsey studoval něco tak tabuizovaného, mu to nějak lehce procházelo. Jinak Liam Neeson opět předvádí svůj herecký um, radost pohledět. Celkový dojem z Kinseyho mam za 4*, některé scény byly skutečně krásné a dojemné, hlavně na konci s paní, která díky "Prokovi" našla sebe a svojí lásku. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Byl to právě Kinsey, který stanovil, že v lidské populaci je 4% homosexuálů. (Kulmon)
  • Navzdory tomu, že John Lithgow ztvárnil ve snímku Kinseyho otce, ve skutečnosti je jen o sedm let starší než Liam Neeson. (imro)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno