Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

sud 

všechny recenze uživatele

O skinheadech si myslím svý. Podle mého je to banda rváčů, kterým nejde o nějaké ideály, ale pouze o to porvat se a někomu dát přes držku. "Romper Stomper" to tak taky ukazuje. Celá banda holohlavců jde slepě za svým guru Hondem, kterému možná jde o něco víc, než o rvačku. Z celého filmu je cítit, že není pro prachy. Za to tvůrce chválím, ovšem nedokáži popřít určitá fakta. Diletantská kamera, která připomíná spíše amatérské video pouličních rvaček, než regulérní film. Herecké výkony kromě Russela Crowea a Daniela Pollocka - mrazivých a přesvědčivých, jsou toporné a značně ochotnicky amatérské. Nechápu pouze zdejší přirovnávání Croweova Honda k jeho poldovi z "L.A. Confidential". Ten je sice drsný a práva se domáhá někdy dosti nezákonných prostředků, ovšem je to férový chlap a určitě postava více kladná než záporná. Ovšem jeho Hondo je dobytek se vším všudy, zákeřný, krutý a podrazácký hajzl a nejtemnější postava celé Russelovy kariéry. Do poloviny filmu chybí příběh, který má však zajímavé vyústění. Konec je nejspíš na filmu to nejlepší. Přesně takto jsem si přál aby to skončilo. A nechápu rovněž to přirovnání k "Mechanickému pomeranči". Ten sice překročil ve své době značné tabu co se týče násilí a nahoty, je však spíše filozovickou výpovědí o člověku, jež se stal obětí systému. Kdežto "Romper Stomper" je sice dobrá, drsná, syrová a zábavná podívaná, ale není to nic jiného, než brutální sonda mezi skinheady z jednoho Melbournského předměstí. Nic víc, nic míň. 65%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

13 let staré australské drama o skupině brutálních vymašťenců, pro které je Mein Kampf víc než Biblí. Příjemné jako chůze po skleněných střepech, věrohodě zahrané a někdy doslova citující o pár řádů vyspělejší Mechanický pomeranč. V rámci zvoleného tématu podle mne mnohem lepší počin než oslavovanější Kult hákového kříže. 80% Zajímavé komentáře: POMO, petero, *pergel* ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Nie zrovna rodinný film, sondujúci vyčínanie bandy skinheadov v austrálskom meste. Spočiatku nie je ľahké sledovať bandu hovád čoby hlavných 'hrdinov' - aziatom s baseballkami som držal všetky palce. No vykuknutím priateľstva a mileneckých afér medzi nimi film naberie dych a úspešne smeruje až do trefného, jemne sarkastického finále. To tiež kompenzuje prvotný nepokoj diváka z nestranného postoja filmu k zobrazovanému zlu a násiliu. Russell Crowe je výborný, trochu mi vadila lacná hudba. Zvažoval som nad 4*, no tie som dal komplexnejšiemu a príbehovo prepracovanejšiemu American History X... Nemalou zaujímavosťou je, že predstaviteľka Gabe (Jacqueline McKenzie) bola v skutočnosti závislá na heroine a predstaviteľ jej milenca, druhej hlavnej postavy Daveyho (výborný Daniel Pollock) sa do nej počas nakrúcania naozaj zaľúbil, aby po skončení filmovačky spáchal samovraždu skokom pod vlak. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Příběh a milostná odbočka nejsou ve filmu až tak důležité, jako ukázání řádění skinheadů v australském Melbourne. Russel Crowe je v roli Handa, vůdce skinů a fanatického stoupence Hitlera opravdu skvělý a od prvního okamžiku budete chtít aby tahle svině dopadla co nejhůř. Pseudodokumentární kamera pak velmi napomáhá dotvořit atmosféru filmu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Drsné a syrové drama o australských skinheadech nemá možná zrovna dokonalý scénář, ale je velmi dobře natočené, i celkem slušně zahrané. Russell Crowe byl sice tak přesvědčivý, že jsem hned krátce po začátku začal doufat, že ho někdo brutálně zabije, ale nejzajímevější herecký výkon předvedl Daniel Pollock (R.I.P.). ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Proti londýnské premiéře protestovala Anti-nacistická liga. (pornogrind)
  • Film byl odmítnut městskou radou v Glasgow. (Lajty)
  • Film získal australskou filmovou cenu v kategorii nejlepší herec, nejlepší zvuk a nejlepší původní hudba. (Sufferer)

Reklama

Reklama