Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Podle toho co říkal pan uvaděč na ČT2 jsem očekával trochu jiný film. Abych to upřesnil čekal jsem o hodně lěpší film, který by mohl aspon vidět na kotníky mechanickému pomeranči. Bohužel film dost pokulhává ve scénáři a chytlavosti. Ne každého bude zajímat jak partička skinheadů mlátí tajwance, protože chtějí čistější zemi. Ani ohrané téma zneužívané holčičky a jejího milující otce. Drsné je to dost. Krvavé taky. Brutální též, ale má to důvod? Musíme vidět brutální krvavé řádení bandy, aby jsme pochopili, že toho jsou schopni a že to dělají? Nemyslím si. Režisér, ael asi ví, že není schopný nám všechno dokázat a vykreslit jinak než činy. Škoda. Hercům vévodí drsně krutý Russell Crowe, který tuto roli má jako malou přípravu na postavu policisty v LA Přísně tajné. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nie zrovna rodinný film, sondujúci vyčínanie bandy skinheadov v austrálskom meste. Spočiatku nie je ľahké sledovať bandu hovád čoby hlavných 'hrdinov' - aziatom s baseballkami som držal všetky palce. No vykuknutím priateľstva a mileneckých afér medzi nimi film naberie dych a úspešne smeruje až do trefného, jemne sarkastického finále. To tiež kompenzuje prvotný nepokoj diváka z nestranného postoja filmu k zobrazovanému zlu a násiliu. Russell Crowe je výborný, trochu mi vadila lacná hudba. Zvažoval som nad 4*, no tie som dal komplexnejšiemu a príbehovo prepracovanejšiemu American History X... Nemalou zaujímavosťou je, že predstaviteľka Gabe (Jacqueline McKenzie) bola v skutočnosti závislá na heroine a predstaviteľ jej milenca, druhej hlavnej postavy Daveyho (výborný Daniel Pollock) sa do nej počas nakrúcania naozaj zaľúbil, aby po skončení filmovačky spáchal samovraždu skokom pod vlak. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dysfunkční rodinné prostředí, mindrák, jeho otupení pocitem sounáležitosti ke kolektivu, agrese, destruktivní chování, dno. Wrightova spirála surového násilí postrádá nějaký vyšší smysl, pokud tedy nebylo účelem ukázat, že podobný životní styl vede k neodvratné zkáze. Jenže, sociální inteligencí neoplývá každý a tak se vždycky objeví jedinci, které bude klapot Romper Stomper botek spíše fascinovat.. Apropo, při pohledu na svůdnou krásu skinheadských dívek se nedivím, že jediná možná poloha je zezadu a to ještě za předpokladu, že fotografie Adolfa na zdi podnítí nácičkovu sexuální představivost, aneb jsi tak těsný, můj Vůdce, už budu.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Brutální, provokativní, realistické. Dokonalá ukázka tématiky neonacismu, jeho závažnosti, moci a následků. Jak na její vlastní stoupence, "nečisté" rasy, tak na okolí a lidi v něm. Bez všemožných příkras, klišé a happyendů tento film ukazuje, čeho všeho jsou lidé schopni, pokud až fanaticky věří v to, že jejich ideologie, názory a postoje jsou správné. Russell Crowe je jako neonacistický zmrd Hando maximálně (ne)uvěřitelný, realistický a mrazivý. Ten násilnický, agresivní a potetovaný maník s nenávistným pohledem je nehorázně odporný bastard, kterého můžete nenávidět, bude Vás znechucovat a šokovat, a přesto zároveň v podání excelujícího a charizmatického Russella jistým způsobem přitahovat, a možná i fascinovat. Kdyby se setkali Hando a Derek Vinyard, zajímalo by mě, jaký postoj by k sobě tito dva, pro mě asi nejdokonaleji ztvárnění filmoví extrémisté, zaujali... "This is NOT YOUR COUNTRY!" ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Squatujúci náckovia? No to bolo podarené. Inak vcelku trefné vykreslenie večných násilníkov, tentoraz z krajiny, kde sa mnoho importovaných druhov zvierat príliš rozšírilo a narobilo tak obrovské hospodárske škody - z Austrálie. Holohlavci cítia, že podobný problém bude s časťou ich vlastného druhu - so šikmookými, ak ich bude priveľa. Riešenie vidia v ich nemilosrdnom mlátení, bez ohľadu na pohlavie, s túžbou dostať ich preč z krajiny, ktorá pôvodne patrila čiernym aboriginom. Nahromadené strachy, obavy a zlosť si vybíjajú aj v divokých nezriadených večierkoch, trochu pripomínajúcich tie punkové. No jedna zásadná odlišnosť (okrem verejne vystavovaného násilia) tu predsa len je. Náckovia pôsobia ako neuspokojení úchylní buzeranti. Čím? Neustálym nenávistným naladením a túžbou udrieť (=náhrada sexuálneho styku), grupovaním mužských jedincov s vrelými objatiami a zakliesneniami prstov a fetišistickým vyznávaním symbolov, častí oblečenia a pod. (kostymér sa vyznamenal). Ich vzťah k ženám je v tomto smere tiež príznačný - pokiaľ držia hubu, krok a sú sexuálne povoľné, je to ok. Pri prvých náznakoch nespokojnosti nasleduje odkopnutie. Celkovo je týchto chudiniek v porovnaní s nabúšenými chlapmi máličko. Väčšinou pôsobili ako akože gotické strašidlá do maku. A k výhradám nektorých užívateľov o chabom deji: aký už len zložitý dej môže mať pohľad do vnútra komunity ľudí túžiacich po vyhladení - t.j. sploštení a zjednodušení sveta? ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Během natáčení byl Russell Crowe kvůli své vizáži několikrát zatčen. (morgos)
  • Film získal australskou filmovou cenu v kategorii nejlepší herec, nejlepší zvuk a nejlepší původní hudba. (Sufferer)
  • Čierny kabát, ktorý nosí Hando (Russell Crowe), bol počas druhej svetovej vojny súčasťou zimného oblečenia tankových divízií Waffen SS. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama