Reklama

Reklama

Tajemné okno

  • USA Secret Window (více)
Trailer

Přestože ví, že by měl sedět u počítače a psát další knihu nebo alespoň na chvíli vylézt ze své staré chaty a projít se se svým psem okolo jezera, úspěšný spisovatel Mort Rainey (Johnny Depp) vyspává až 16 hodin denně na svém oblíbeném kanapi. Je uprostřed bolestného rozvodu a všechny okolnosti, které rozchod doprovázejí, se stávají čím dál tím více nepříjemnými. Celá záležitost vysává jeho energii i kreativní potenciál a Mort je donucen čelit obzvláště těžkému tvůrčímu bloku, který mu brání dát dohromady byť jednoduchou větu. Když už se zdá, že se nemůže stát nic horšího, objeví se na prahu jeho boudy psychotický cizinec John Shooter (John Turturro), obviní Raineyho z toho, že ukradl jeho příběh, a požaduje po něm náhradu. Přes všechny Raineyho pokusy o usmíření se Shooter stává stále více neodbytným a agresivním. Svým vyšinutým smyslem pro spravedlnost omlouvá vše - včetně případné chladnokrevné vraždy. Rainey, který je zatažen do zběsilé hry na kočku a myš, pomalu zjišťuje, že v něm dřímá mnohem více mazanosti a odhodlání, než si kdy myslel. Nakonec si uvědomí, že nezdolný Shooter jej možná zná lépe než on sám. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (507)

golfista 

všechny recenze uživatele

Sledovat adaptace Stephena Kinga je možná lepší bez znalosti literární předlohy. Ale i když jsem předlohu nečetl, tak jsem klíčovou pointu odhadl dost dopředu.... Atmosféra je sice dobrá, Depp je charismatický jako vždy, ale nějak to úplně nefunguje. Možná to bylo tím, že na Koeppa toho bylo tentokrát hodně a scénáři se věnoval míň než režii.... P.S. - na DVD je uvedena trošku rozšířená verze konce, kterou ale asi museli (zřejmě kvůli přístupnosti) vystřihnout :) ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda mě handicapuje to, že jsem Kingův věrný čtenář a že povídková kniha " Čtyři po půlnoci " (ze které je vyrvána povídka-Skryté okno do skryté zahrady ) je mou velmi oblíbenou (respektive byla, vrať jí, mně neznámý vypůjčovateli), ale v mých očích je film, respektive scénář, jeden velkej průser, pokud scénáristům nestál za prdelí Pennywise s kudlou v pařátě a pod pohrůžkou násilí je nedonutil napsat prakticky úplně něco jiného, kdy se hlavní knižní myšlenky ztratily v Turturrovo kouzelném klobouku a Deppovo prochlastané palici, pak neexistuje jakákoliv racionální omluva. Není to zdaleka taková zhovadilost jako britští Časožrouti (další povídka z inkriminované knihy) , ale zde byl jistě jiný rozpočet a k dispozici hvězdné herecké obsazení, které tedy sice mnoho nezachránilo, nicméně snímek vyhrává na plné čáře. Snad se nikdo nezhostí a nedokurví ještě Policajta ze školky a Slunečního psa, protože to by bylo už na dopisní bombu. Pokud by byl King evropan, tak snadno by se nadávalo na emerickou stupiditu a nepochopení myšlenkových pochodů, ale že není (a mrví ho i evropští tvůrci), pak mě napadá jediná věc... točte si dál transformátory, šoustmeny a další pitchoviny a knihy SK nechte ke čtení, protože z té hromady adaptací jsou asi tak tři výborné, pak je to už jen horor bez patřičné atmosféry. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

David Koepp je nevyzpytatelný chlapík a pompézní scénáristický průserář, což se dá říci i o mně, protože se ohledně téhle hovadiny dopustím několika SPOILERů. Tajemné okno má až urážlivě čitelnou a přidementnělou pointu z kategorie stokrát omletých schizofrenních klišé, čemuž nezabrání ani obstojná atmosféra úvodu a solidní Johnny Depp. Víc není co říct, protože tu není skoro nic, co by za řeč stálo. Zívačka. Největší plus: je to krátké. Film z kategorie televizních krimi béček. 3/10 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Manželka se pelešila, tvůrčí schopnost mu zabila. Hlava plodí plagiát, příjde na ni rabiját! Jelene, jelene... v klobouku, parohy máš zelené, můj brouku..." Technická: opravdu mají americká auta namontována zpětná zrcátka se spoilery? Zajímavé. Dobré vědět... a počítat s tím. "Objects in mirror are closer than they appear." V ruce místo šavle jen pohrabáč od krbu, ale chuť rvát se s osudem stejná. Spisovatelský pirát Jack Mort Sparrow plus plagiátorství mínus čokl. A co by jste si vybrali vy, co je lepší? Léčivý šroubovák v pejskovi nebo šutr (psáno shoother) hluboko v hlavě? Shooter John Turturro zná odpověď, psychopat jeden zvláštní, vražednej, leč poetickej. Sakra dablpráce, a to jsem zrovna tenhle komentář opsal od jednoho uživatele csfd v tmavém klobouku. Teď vážně nevím, vyvěsit, nevyvěsit... ? No nic, dám vařit kukuřici a pak uvidím. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Další adaptace Stephena Kinga, která se příliš nepovedla. Film věrně kopíruje knihu, avšak chybí mu jakýkoli náznak napětí a náboje, který obsahuje kniha. Režie scenáristy Davida Koeppa je naprosto nenápaditá a jak vidno, převést knihu slovo od slova a scénu od scény na plátno ještě neznamená kvalitní film. Navíc si tvůrci již poněkolikáté (naposledy u Pavučiny snů) neodpustili absolutně nevhodnou změnu konce. Nevím, co komu Stephen King provedl, ale měnit konce románů (ještě takhle hloupě) se mi jeví jako naprostá neúcta k autorovi. I když u takového Nadaného žáka to celkem dobře fungovalo. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (18)

  • Ving Rhames dostal nabídku na roli, ale musel ji odmítnout kvůli jiným závazkům. (Chatterer)
  • Natáčení probíhalo od 14. července do října 2003 v Kanadě a New Yorku. (Varan)

Reklama

Reklama