Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Ach ľudia, ako strašne sa za nás hanbím, ako strašne sme sklamali, ako jednoznačne a bezpochyby dokazujeme svoju úbohosť, ignoranciu, blbosť a krutosť. Ako jednoznačne si zasluhujeme zmiznúť z povrchu našej nádhernej zeme. Sme len rakovina čo túto planétu požiera za živa. Každému, kto vedome spôsobí utrpenie živej bytosti, želám aby sa mu vrátila rovnakým dielom! Každý človek má svôj podiel viny, aj ty... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že se lidé pozastavují nad tím, že se někdo někde chová špatně k psu, kterého utrácí, ale už ho moc nesere, že třeba řezníci z Boko Haram denně masakrují desítky lidí. Ne, nepodporuji nějaké brutální chování ke zvířatům, ale zároveň za něj necítím jakoukoli vinu a je mi to ve výsledku jedno, protože s tím stejně nic neudělám. 55% ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

Najväčším kladom filmu je snaha presvedčiť divákov, že pozemšťania nie sú iba ľudia, ale všetko živé na tejto planéte. To živé, ktoré sa systematicky drancuje, zneužíva a hubí. Okrem stereotypných záberov na všetky svinstvá, ktoré ľudia na zvieratách páchajú, aby mäsko bolo čo najlacnejšie, zábava čo najvzrušujúcejšia a bádanie čo najvedeckejšie, bol málo akcentovaný fakt, že primárnym dôvodom všetkého, čo je vo filme demonštrované je premnožená ľudská populácia. A to nás o nejaký čas dobehne, lebo príroda si rovnováhu obnoví, či sa to bude pánom tvorstva páčiť alebo nie. A nemusí to mať podobu nejakej prírodnej kataklizmy, skôr podobu niečoho nepatrného, rýchlo mutujúceho. ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

"Pokud by jatka měla skleněné stěny, každý by byl vegetarián." - asi tak. A tenhle dokument to bez nějakých příkras, naplno a jasně říká a hlavně ukazuje. Člověk vidí, jaké krutosti se dějí, ač si dost možná myslel, že to funguje nějak jinak. Budete mít co dělat, abyste nezavírali oči, jsou to neskutečné (v tom nejvíce možném negativním slova smyslu) věci. Film mě utvrdil v mém rozhodnutí přestat jíst maso a co nejvíce omezit i další živočišné produkty, což se mi už několik měsíců úspěšně daří. Přitom taky jsem rád žil v nevědomosti jako většina světa. A to je ten zásadní problém, který když nevyřešíme (= nezměníme přístup a myšlení), se nám jednou vrátí s plnou parádou. Proto je skvělé, že vznikl dokument jako tento, který nám pomáhá otevřít oči i mysl. Závěr je sice krapet natahovaný a věci již řečené jsou znovu zopakovány, ale v tomto případě platí staré známé OPAKOVÁNÍ MATKA MOUDROSTI. Myslím, že jakmile tuhle hodinu a půl zvládnete, se něco ve vás změní. Zároveň si troufám tvrdit a něco mi říká, že navzdory tomu jen málokterý člověk, který maso jí, ho z jídelníčku nevyřadí. Otázka zní, proč tomu tak je. Asi to je dáno lidskou povahou. A jen z mála věcí se lidstvo dokázalo poučit... ()

-Ravee- 

všechny recenze uživatele

Je to agitka a demagogie jako kráva asi jako Inconvenient Truth Ala Gorea a komentáře typu „toto se neděje zřídka“ působí výpovědní hodnotou asi jako věta „něco podobného se stalo v šedesátých letech v Texasu“ z Věřte nevěřte, nicméně téma zacházení se zvířaty, které odporuje všem principům lidskosti, je nutné mít neustále na paměti a Earthlings ho podávají sice velmi radikálním avšak působivým a intenzivním způsobem. Maso sice jíst nepřestanu, ale určitě zbystřím při výběru dodavatele uzenin a Earthlings bych označil za povinnou četbu pro každého, kdo do svého jídelníčku zahrnuje maso, aby se předcházelo do očí bijícímu pokrytectví. Moje otázka zní: Bylo by vůbec pro celou světovou populaci materiálně možné přejít na rostlinnou stravu? ()

Zajímavosti (3)

  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)
  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)

Reklama

Reklama